SON DAKİKA
Hava Durumu

Gezi ruhu aramızda

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2013 09:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2013 09:08

"Üç-beş ağaç meselesi" ile başlayan bir avuç çevrecinin eylemi, polisin sert müdahalesi sonrası binlerin, hatta ülke genelinde milyonların katıldığı eylemlere dönüştü. "Apolitik" diye eleştirilen gençler, kendilerine bu sıfatı yakıştıranları utandıracak işlere imza attılar.

Gezi direnişinin temel talepleri demokrasi, özgürlük, eşitlik ve adalet idi. Eylemciler, kendi yaşamları ve kentleri hakkında verilecek kararlarda söz sahibi olmak istiyorlardı. Gezi Parkı direnişinde laik, dindar, Kemalist, Kürt, Sosyalist kesimlerin yan yana gelebilmesi ve bazı dindar gruplarla kurulan sıcak ilişkiler ezberleri bozar nitelikteydi.

Gezi direnişi sonrası toplumun tüm kesimleri olaylara, kişilere daha farklı bakmaya başladılar. Siyasi partiler, STK'ler, sendikalar politika yapma ve çalışma tarzlarını değiştirme gereği duydular. O zamana kadar çevre sorunlarına karşı ilgisiz olan siyasi partiler ve diğer kuruluşlar, bu konuları dikkate almaya, ağacın ve doğanın haklarından söz etmeye başladılar.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 25 Kasım 2012'de "İnsan, Emek ve Doğa'ya Saygı" temelinde kurulmuştu. Yeşiller Partisi ve EDP'nin birleşmesi ile bağımsız bireylerin katılımı ile kurulan YSGP "doğanın, bir hak öznesi olarak, her türlü kirlilik ve tahribattan korunması, bütün canlıların yaşam ve türlerini sürdürme ve haklarının güvence altına alınması için ekolojik politikalar benimsenmesini" programına almıştı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, tüm canlılar için sürdürülebilir bir yaşamın "iklim ve çevre adaleti"nin sağlanması ile mümkün olabileceğini savunuyordu.

2013 Haziran başında Gezi direnişi başladığında YSGP henüz altı aylık bir partiydi. Teorik olarak Gezi direnişinin "ruhuna" en uygun partilerden biriydi, ancak örgütlenmesini henüz tamamlayamamış olması nedeni ile kendisinden yeterince söz ettiremedi. Yine de olabildiğince direnişin içinde yer almaya çalıştı ve direnişin başka yönlere çekilmesinin önlenmesi çabası içinde oldu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi önümüzdeki ay birinci yılını tamamlıyor. Ekim ayı içerisinde de partinin il ve ilçe kongreleri yapılacak. YSGP Bursa İl Örgütü, Gezi direnişinden esinlenerek partinin il kongre/konferansını parkta, halka açık olarak yapma kararı aldı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin bu kararı, Türkiye için bir ilk olma özelliği taşıyor.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin 5 Ekim Cumartesi saat 16.00'da Nilüfer Üç Fidan Parkı'nda düzenleyeceği il konferansına dileyen herkes katılabilecek. Burada bir "serbest kürsü" oluşturularak toplumun tüm kesimlerinin, özellikle de mağdur ve ayrıma uğrayan kesimlerin kendilerini ifade etmeleri, diğerlerini dinlemeleri ve anlamaya çalışmaları amaçlanıyor. Böylece toplumda giderek kemikleşen ve tehlikeli boyutlara ulaşan kutuplaşma aşılarak, akıl, bilim ve vicdanla örülmüş üçüncü bir yol açılmaya çalışılacak.

"Yeşil, Adil, Eşitlikçi Bir Dünya İçin; Bu Daha Başlangıç" diyen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi herkesi, özellikle de söyleyecek sözü olanları, mevcut kutuplaşma dışında yeni bir yol arayışında olanları 5 Ekim saat 16.00'da Üç Fidan Parkına bekliyor ve ekliyor "konuşa konuşa barışacağız, barışa barışa kazanacağız"

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.