SON DAKİKA
Hava Durumu

Dokunmayın, yanarız!

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2016 09:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2016 09:50

Kimileri tüm HDP'li vekillerin dokunulmazlığının hemen kaldırılmasını isterken, kimi kesimler ise bunun barış ve demokrasiye daha çok zarar vereceğini ileri sürerek bu isteme karşı çıkıyorlar.

Aslında hakkında fezleke düzenlenenler sadece bu beş HDP milletvekili değil. Şu anda Meclis'te toplam 452 adet fezleke bulunuyor. Bunların 40'ı AKP'li, 137'si CHP'li, 261'i HDP'li ve 14'ü ise MHP'li vekillere ait. HDP'li vekillere ilişkin fezlekeler "terör örgütü üyeliği", "teröre yardım ve yataklık", "özyönetim istemek", "C. Başkanına hakaret" gibi suçlamaları içeriyor.

CHP milletvekillerinin fezlekelerinin bir bölümü "Cumhurbaşkanına hakaret" suçu vb siyasi suçlar içerirken, bir bölümü ise "adi suçlara" ilişkin. AKP ve MHP'li vekillerin fezlekelerinin konusu ise çoğunlukla "adi suçlar". Bunlar arasında "hırsızlık", "yolsuzluk", "rüşvet", "ihaleye fesat karıştırma", "iş takibi" gibi suçlamalar da var.

AKP ve MHP yöneticileri bazı HDP'li vekillerin davranışlarının "toplumda infial" yarattığını ve en kısa sürede bu vekillere ilişkin dokunulmazlıkların kaldırılmasını savunuyorlar. Hatta tüm HDP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılması ve HDP'lilerin TBMM'den atılmaları gerektiğini ifade edenler var. Buna karşılık CHP ve HDP dokunulmazlığın tüm milletvekilleri için kaldırılmasını savunuyor.

HDP'li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasını hararetle savunan AKP ve MHP'liler nedense yolsuzluk, rüşvet vb konularda aynı duyarlılığı göstermiyorlar. HDP'liler için "toplumda infial" yaratan davranışları öne sürenler, yolsuzlukların toplumda normal karşılandığını, infial yaratmadığını mı söylemek istiyorlar?

Hiçbir vekile dokunmadan sadece HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının, HDP'ye oy veren 5 milyondan fazla yurttaşın "infiali"ne neden olmayacağı mı düşünülüyor? Acaba HDP seçmenleri ve Kürt yurttaşlar "toplum" içinde sayılmıyorlar mı?

AKP'liler ve yandaşları aylardır "başkanlık" reklamı yaparken, tek adam yönetiminin faziletlerini sayarken kimse rahatsız olmuyor. Ama HDP'li milletvekilleri "özyönetim" istedikleri için "vatan haini" ilan edilerek, dokunulmazlıklarının kaldırılması talep ediliyor. "Özyönetim", "yerinden yönetim", "demokratik özerklik" adları ile anılan yönetim biçimi dünyanın pek çok ülkesinde görülen, parlamenter sistem içinde kalan bir doğrudan demokrasi uygulamasıdır. AKP tarafından savunulan "başkanlık" ise, parlamenter sistemin dışına çıkan ve tek adam diktatörlüğüne kadar gidebilecek bir yönetim şeklidir.

Böyle bir başkanlığı savunmak vatanseverlik, özyönetimi savunmak vatan hainliği kabul edilerek HDP'li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması "toplumda infial" yaratmayacak mı? Geçtiğimiz günlerde Ankara'da binlerce kişi Cumhuriyeti kaldırmayı, rejimi değiştirerek hilafeti getirmeyi savunacak ve kimseden ses çıkmayacak ama özyönetim isteyenlerin dokunulmazlığı kaldırılacak öyle mi?

Ahmet Kaya şarkısında olduğu gibi "nerden baksan tutarsızlık"! Evet, kimse yasaların üzerinde olamaz ve suç işleyen kişi, kim olursa olsun yargılanmalıdır. Bu nedenle dokunulmazlık tüm vekiller için (kürsü dokunulmazlığı dışında) kaldırılmalıdır. Dokunulmazlığın sadece bazı "suçlamalar" ve bazı siyasi partiler için uygulanıp, diğerleri için uygulanmaması ayrımcılıktır ve toplumun bir kesiminde "infial" yaratacaktır.

Son aylarda Kürt illerinde yaşananlar Kürt halkında büyük bir duygusal kopuş yaratmıştır. Harabeye dönmüş enkazlarda çocuklarının kemiklerini, küllerini toplamaya çalışan anaların öfkesi ve hüznü Kürt halkında bir arada yaşam umudunu ve demokratik siyasete olan inancı büyük ölçüde zayıflatmıştır. Bunun üzerine bir de HDP'li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması barış umudunu tümüyle yok edecektir.

Yolsuzluk, rüşvet suçlamalarının üzerini örtüp, HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarını tartışmalı gerekçelerle kaldırmak bu ülkeye, demokratik siyaseti, barışı, bir arada eşit yaşamı savunanlara verilecek en büyük zarardır. Aylardır Güneydoğu'da süren yangını söndürmek yerine ona odun taşımanın kimseye yararı olmaz!

@aserdaresen

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.