SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı adayı kim olmalı!

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2021 09:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2021 09:39

Öncelikle şunu belirteyim; Amacım kimseye akıl vermek değil, haddim de değil zaten, sadece  düşüncelerimi paylaşmak  istiyorum.

Daha önceleri "şu anda aday ismi konuşmanın sırası değil, önce ilkeleri konuşmak gerekir" diye düşünüyordum. Pek çok kişi de benzer görüşler ileri sürüyor, sadece iktidara yakın kesimler muhalefetin adayı için çeşitli isimler ortaya atıyor, tartışma yaratıyordu. Ancak bugün artık seçimin yaklaştığı, seçim için son düzlüğe girdiğimizi düşünüyor, o nedenle de muhalefetin ortak adayının belirlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Seçimin yaklaştığına ilişkin düşüncem son günlerde yaşananlara dayanıyor. Aylardır döviz kurunun artması için neredeyse her şeyi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 20 Aralık akşamı yaptığı bir konuşma ve söylentilere göre, konuşma sırasında kamu bankaları tarafından yüklü miktarda döviz satışı yapılmasının ardından dolar kuru 18 TL'den 12TL'ye düştü. Bunun sonucunda toplumun bir kesiminde "ekonomiyi düzeltirse yine Erdoğan düzeltir" algısının büyümesi sağlandı.

Aralık ayı içerisinde asgari ücretin yaklaşık yüzde elli oranında arttırılması, önümüzdeki günlerde memur ve emeklilere de buna yakın ücret artışları yapılacağının konuşulması, Erdoğan'ın bir süredir faizlerin düşmesine odaklanarak, kredi faizlerini düşürerek piyasayı hareketlendirme çabası hep "baskın seçim" izlenimini güçlendiren işaretler olarak okunuyor. Eğer 20 Aralık'da düşen kurlar bir istikrar yakalar, yeniden yükseliş trendine gimezse, Ocak sonuna doğru seçim tarihi açıklanabilir.

Böyle bir durumda Nisan-Haziran arası bir seçim tarihi belirlenmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Muhalefetin buna paralel olarak Cumhurbaşkanı adayını bir an önce belirleyip çalışmaya başlaması gerekecektir. Ben tek adam rejimine karşı olan tüm parti ve kesimlerin ortak bir aday ile seçime girmesini ve bu adayın da sadece "millet ittifakı" değil, HDP, TİP, Deva, Gelecek partilerinin de onayı alınarak belirlenmesi  gerektiğini düşünüyorum.

Bilindiği gibi yapılacak seçimde hem yeni TBMM oluşturulacak hem de yeni Cumhurbaşkanı seçilecek. Tek adam rejimine karşı olan kesim, seçilecek Cumhurbaşkanının kısa süreli görev yapmasını ve "geçiş dönemi" icraatlarını yaparak parlamenter sisteme dönüşü sağlamasını amaçlıyor. Yani "icracı" bir başkan olmayacak, sistemi dönüştürmek için bir nevi "kolaylaştırıcı" işlevi görecek.

Bu seçimde "icracı bir Cumhurbaşkanı" seçilecek olsa benim adayım Ekrem İmamoğlu olurdu. Aslında gönlümde yatan Selahattin Demirtaş ama onu diğer muhalefet partilerine kabul ettirmek bugün için çok zor olduğundan ikinci tercih olarak İmamoğlu'nu önerirdim. Ancak seçilecek kişi sadece bir "geçiş dönemi" görevi yapacağından, İmamoğlu'nun böyle bir görev için uygun olmadığı düşüncesindeyim.   

Bana göre böyle bir göreve en uygun kişi Rıza Türmen. AİHM yargıçlığında bulunmuş, bir dönem TBMM'de milletvekilliği yapmış olan Türmen derin hukuk bilgisi, dünyada ve Türkiye'de saygınlığı, "akil adam" özelliği ile bu göreve çok yakışır diye düşünüyorum. Ancak tanınırlığı, dolayısıyla seçilebilirliği konusunda kuşku olursa Kemal Kılıçdaroğlu da bence bu görev için uygun bir adaydır.

Eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas, CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Levent Gültekin gibi isimlerin de "geçiş dönemi Cumhurbaşkanlığı" için düşünülebileceği  görüşündeyim. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.