SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP nereye koşuyor!

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2016 09:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 09:20

AKP'nin dokunulmazlıkların bir kereye mahsus olmak üzere, sadece Meclis'te fezlekesi olan milletvekilleri için kaldırılması önerisine Kılıçdaroğlu destek verdi.

Ancak Kılıçdaroğlu'nun desteği kadar, desteği açıklarken kurduğu cümleler de ilgi çekiciydi. AKP'nin teklifinin anayasaya aykırı olduğunu, ama bu teklife 'hayır' dememeleri durumunda AKP'nin konuyu istismar ederek CHP'yi HDP destekçisi ilan edeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu devamında şu cümleyi kurdu; "halkı kandırmaya yönelik bu teklife her şeye rağmen evet diyeceğiz"!

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun AKP'ye verdiği bu destek pek çok açıdan eleştiriye açık. Ancak öncelikle AKP'nin tasarısının ne getirdiğine bakmak gerek. Tasarı yasalaşırsa 129 milletvekilinin dokunulmazlığı kalkacak. Bunların 51'i CHP'li, 45'i HDP'li, 25'i AKP'li ve 7'si ise MHP'li. Liderler arasında en çok fezlekesi olan Demirtaş, ikinci sırada ise Kılıçdaroğlu var. Yargının durumu da dikkate alındığında bu karar esas olarak HDP'nin Meclis'ten atılması ve CHP'nin de zayıflatılmasını hedefliyor.

Anayasaya geçici madde eklenmesini öngören tasarı TBMM'den 367 oy ile kabul edilirse doğrudan yasalaşacak, 330-367 arasında bir oy ile yasalaşması durumunda ise referanduma gidilecek. AKP ve MHP oyları toplamı 367'yi bulmadığı için, tasarının doğrudan yasalaşabilmesi için CHP'den de en az 12 kişinin destek vermesi gerekiyor. Dolayısıyla CHP bu konuda anahtar durumunda.

AKP ve Erdoğan'ın planı "ne olursa olsun başkanlık sistemini getirmek", HDP ise bu konuda önemli bir engel oluşturuyor. HDP'li bazı milletvekilleri Meclis dışına atılırsa, yapılacak bir ara seçimle AKP anayasayı tek başına değiştirecek çoğunluğu sağlayabilir. MHP'nin de zaten AKP'nin stepnesi olduğu bilinmekte.

HDP'nin Meclis dışına atılmasının, Kürt halkının demokratik siyasetten tümüyle umudunu kesmesine yol açacağı da tahmin edilebilir. Dolayısıyla CHP'nin bu konuda AKP'ye vereceği destek hem barış umudunu tümüyle yok edecek, hem de Erdoğan'ın başkanlık yolunu açacaktır. CHP'nin istediği bu ise sorun yok, ama aksi halde yaptığını halka ve seçmenine açıklaması kolay olamayacaktır.

Öte yandan "hırsızlık, yolsuzluk" yapanlara dokunulmadan sadece HDP'lilere dokunan bu tasarıyı CHP'nin nasıl savunacağı da ayrı bir merak konusudur!

Kılıçdaroğlu'nun tasarıya destek verirken ifade ettiklerinde en çok dikkat çeken bölüm "anayasaya aykırı ama destek vereceğiz"!

Her zaman iktidarı anayasaya uymamakla suçlayan, pek çok tasarıyı anayasaya aykırı diyerek mahkemeye götüren CHP bu kez anayasaya aykırı olduğunu itiraf ettiği bir tasarıya destek vereceğini, yani anayasal suç işleyeceğini söylüyor. Nereden baksan tutarsızlık!

Bir başka ilginç ifade ise "halkı kandırmaya yönelik tasarıya her şeye rağmen evet diyeceğiz"! Tasarının halkı kandırmaya yönelik olduğunu söylüyor ama ardından, tasarıya evet diyerek kendilerinin de halkın kandırılmasına yardımcı olacağını ifade ediyor! Ne uğruna!

Kılıçdaroğlu'nun bu tavrının ne siyasi, ne hukuki, ne ahlaki açıdan kabul edilmesi mümkün değildir. Bırakın bir "sosyal demokrat" partiyi, "muhafazakar demokrat" bir sağ parti böyle bir tavrın içine girmez.

HDP ile yan yana gelmemek için AKP ile yan yana gelen, hatta onun kuyruğuna takılan bu tavır hem CHP'yi bitirir, hem de ülkede onarılmaz yaralar açar.

Bakalım CHP'li milletvekilleri "her şeye rağmen" liderlerinin peşinden mi gidecekler, yoksa tehlikeyi fark ederek diktatörlüğe geçit vermemek için tasarıya HAYIR mı diyecekler, göreceğiz!

@aserdaresen

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.