SON DAKİKA
Hava Durumu

Çare 'barış dili'

Yazının Giriş Tarihi: 24.07.2015 01:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.07.2015 01:24

Suruç'ta Amara Kültür Merkezi'nde yapılan basın açıklaması sırasında patlatılan bir canlı bomba 32 yurttaşımızın ölümüne, 100'den fazla kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Ölenler ve yaralananlar, Kobane'ye yardım için gitmek isteyen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve onun gençlik derneği üyesi, çoğu üniversite öğrencileriydi. Ölenler arasında 7 Haziran Seçimleri'nde HDP'nin Bursa milletvekili adaylarından Metin Kılıç'ın eşi, HDP Parti Meclisi Üyesi Ferdane Kılıç ve oğlu Nartan Kılıç da vardı.

Olay, vicdanı olan herkesi büyük bir acıya boğdu. Başka insanların mutluluğu için bir şeyler yapma çabasındaki gençler, kendisinden başka hiçbir kimliğe, inanca, düşünceye tahammülü olmayanlarca yok edilmişti. Bu saldırı aslında farklı kimlik ve inançların birlikteliğine, barışa, kardeşliğe yönelik bir saldırı idi. Farklılıkları bir araya getiren, onların birlikte siyaset yapmasını ve eşit biçimde bir arada yaşamasını savunan HDP'ye yönelik bir saldırıydı aynı zamanda.

Saldırı sonrasında ne yazık ki yine bölündük. Vicdan sahibi, ırkçılığı değil barışı, kardeşliği savunanlar katliamı ve onu gerçekleştiren IŞİD çetesini, işbirlikçilerini lanetlediler. IŞİD'e karşı mücadele vermeyen, hatta yakın zamana kadar ona destek veren iktidarı eleştirdiler. Ne yazık ki bazı vicdan yoksunları terbiyesizliklerini "oh olmuş, keşke daha çok ölseydi" demeye kadar götürebildiler. Sırf solcuların, Kürtlerin karşısında olmak için IŞİD katillerine destek verdiler, bombacıya rahmet dilediler.

Siyaset dünyasında da bu bölünme açıkça ortaya çıktı. Hükümet ve Cumhurbaşkanı açıkça IŞİD'e karşı çıkmak yerine "terör nereden gelirse gelsin" söylemiyle yetindiler, sanki nereden geldiği belli değilmiş gibi. Ne yas ilan edildi ne de Cumhurbaşkanımız yurtdışı gezisini kesme ihtiyacı duydu. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın sözleri ise iktidar kanadındaki akıl tutulmasını açıkça ortaya seriyordu.

Bülent Arınç "orada HDP'liler neden yoktu?" diyebildi. Tüm ülke, istihbaratçı ve polis kaynayan Suruç'ta IŞİD bombacısının oraya nasıl girebildiğini sorgularken, sayın Arınç'ın derdi neden daha fazla HDP'linin orada olmadığı ve ölmediğiydi. Ölenlerin hemen hepsinin bir şekilde HDP ile ilişkili kişiler olduğu da gözardı edilmeye çalışıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin söylemi de onlardan farklı değildi. Kobani'ye yardım için Suruç'a giden gençler için "orada ne işleri varmış, Türkiye'de yardım edilecek yer mi yok" sözleri ile hem ırkçılık bir kez daha dile getirilmiş, hem de katliama kendilerince bir "haklılık" yaratılmış oluyordu.

Ne yazık ki ölümler bununla bitmedi. Önceki gün Adıyaman'da TSK ile PKK arasındaki çatışmada bir asker yaşamını yitirdi. Dün de, tam Suruç kurbanları uğurlanırken Şanlıurfa'da iki polis memuru öldürüldü. Olayı PKK'ye bağlı HPG üstlenerek polislerin IŞİD'e yardım ettikleri için cezalandırıldığı bildirildi.

Suruç olayında AKP ve MHP yöneticilerinin kullandığı dilin tersine, Demirtaş bu olayın ardından yaptığı açıklama ile barış ve sağduyu mesajı verdi. "Polis ve asker de bu halkın çocukları, ailelerine başsağlığı diliyorum, artık kimse ölmesin, kan kanla yıkanmaz" diyerek acıları yarıştırmadığını ve her türlü şiddete karşı olduğunu belirtti.

Herkes barış istediğini söylüyor ama barış ancak kimseyi ötekileştirmeden, nefret dili değil barış dilini kullanarak, başkalarının da acıları paylaşıldığında gerçekleşebilir. Ölüleri "bizden", "onlardan" diye ayırarak barış sağlanamaz. Benim acıma gülen biriyle kardeş olmam mümkün değil.

Mevlana'nın dediği gibi "aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir".

@aserdaresen

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.