SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir umut; Demokrasi Konferansı

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2021 09:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2021 09:23

AKP, MHP ve derin güçlerin oluşturduğu "Cumhur İttifakı" ülkeyi büyük bir krizin içine sürükledi. Bir yandan ekonomik kriz, diğer yandan pandemi var olan işsizliği, yoksulluğu, gelir adaletsizliğini daha da büyüttü. İnsanlar hastalıkla mücadele ederken, öte yandan aç kalmama, eve ekmek götürebilme, faturalarını ödeyebilme derdinde.

Kuvvetler ayrılığını yok eden, hukuk devletini ortadan kaldıran "tek adam rejimi" faşizan uygulamaları giderek artırmaktadır. Her gün yeni bir yasak, kısıtlama getiriliyor, hakkını aramak isteyen kendini cezaevinde buluyor. İktidar kaybettiği halk desteğine karşı da baskıyı artırmakta, kutuplaştırmayı körüklemekte ve siyaseti kimliklere hapsetmeye çalışmakta.

Cumhur İttifakı karşısında yer alan Millet İttifakı ise iktidar uygulamalarını eleştirmek dışında fazla bir şey yapmıyor, "nasılsa ilk seçimde gidecekler" diyerek halk muhalefetini kontrolünda tutmaya çabalıyor. Yapılacak bir seçimde HDP desteği olmadan kazanma şansı olmadığı halde, Millet İttifakı ısrarla HDP ile mesafeli duruşunu sürdürmeye de devam ediyor.

Gerek yapılacak bir seçim için birliktelik sağlamak, gerekse de seçime kadar geçecek süre içerisinde muhalefet güçlerinin birlikte mücadele etmesi ve asgari bir ortak program etrafında bir araya gelinmesi için HDP ve sol çevreler tarafından ortaya atılan "Demokrasi İttifakı" önerisi ise ne yazık ki bugüne kadar Millet İttifakı bileşenleri tarafından dikkate alınmadı, kabul görmedi.

Ancak özellikle yargı ve hukuk alanındaki tahribatlar, ortaya çıkan haksızlıklar, laikliğe yönelik  saldırılar, doğanın giderek daha yoğun olarak tahrip edilmesi, emek, kadın, gençlik vb konularda yaşananlar artık tüm demokrasi güçlerinin birlikte mücadelesini zorunlu kılıyor.

Siyasi partilerden bir sonuç alınamayacağını anlayan farklı toplum kesimlerden kişiler, bir adım atarak 13 Nisan 2021 tarihinde bir çağrı yaptılar.  "Bu ülkenin geleceğinde bizim de sözümüz var" diyerek "Demokrasi Konferansı " toplanması için çağrıda bulundular. "Ekmek, özgürlük, adalet" temasıyla toplanacak olan "Demokrasi Konferansı" Haziran ayında bir araya gelecek ve kendi deyimleri ile "memleketin her taşını yerinden oynatmayı" hedefleyecek.

Konferansın çağrıcaları arasında Ahmet Türk, Canan Arın, Celal Fırat, İhsan Eliaçık, Genco Erkal, Melda Onur, Murathan Mungan, Nejla Kurul, Öztürk Türkdoğan, Rıza Türmen, Şebnem Korur Fincancı, Tarık Ziya Ekinci, Zülfü Livaneli gibi toplumun farklı kesimlerinden temsilciler var. Amaç her kesimden, demokrasiyi dert edinen, sadece kendine demokrat olmayan, tüm toplum için demokrasi ve adalet isteyen kesimleri bir araya getirerek ortak bir mücadele platformu oluşturmak.

Çağrı toplantısı "halka umut verecek, hak ihlallerine, baskı ve hukusuzluğa karşı güçlü bir itiraz sesi yükseltmek için yola çıkıyoruz" ifadesi ile açıldı. Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen ise  Demokrasi Konferansı'nı "yeni bir uyanış" olarak nitelendirerek, "Bu bir son değil, başlangıçtır. Bu konferans, büyük bir yürüyüşün başlangıcıdır. Kadın hareketiyle, Kürt siyasetinin, Boğaziçili öğrencilerin, ekolojik sorunlara çözüm talepleri ancak demokrasiyle karşılık bulabilir. Demokrasi konferansı, ezilenlerin sesini duyuracak konferanstır" ifadelerini kullandı.

Haziran ayında toplanacak olan konferans demokrasi mücadelesi veren tüm örgütler, platformlar, siyasi partiler arasında iletişim kuracak, bu iletişimin kurumsallaşması için çaba gösterecek. Demokrasi Konferansı güçsüzlerin gücünün ortaya çıktığı bir forum olacak. İş, ekmek, özgürlük ve adalet taleplerinin ortaklaşmasını sağlayacak.

Giderek toplumun büyük bölümünün umudunu yitirmeye başladığı bu günlerde ortaya çıkan bu girişim benim için bir umut ışığı oldu. Sanırım pek çok kişi için de öyle olacak. Çağrının son cümlesi ile yazıyı bitireyim; "Ülkenin her yanında itirazlarını ortaya koyan bütün toplum kesimlerini, demokrasiden yana bütün kişi ve kurumları bu konferansta yer almaya, seslerini ve güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz".

Not: Demokrasi Konferansı faaliyetlerini sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Facebook: @demkonferans

Twitter: @DemokrasiKonfe1

İnstagram: demokrasi_konferansi

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.