SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir oy Kılıçdaroğlu'na, bir oy Yeşil Sol Parti'ye

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2023 13:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.05.2023 22:51

14 Mayıs'ta ülke tarihinin en kritik seçimlerinden birini, belki de en önemlisini yapacağız. Yirmi bir yılı geçen AKP iktidarının, özellikle son yıllarında yaşananları anlatmaya gerek yok. Seçim öncesi Hüda Par ve Yeniden Refah Partisi ile de ittifak kuran iktidarın, kadın hakları, insan hakları, inanç özgürlüğü, adalet konularındaki söylemleri, seçimi kazandıklarında  bugünleri de aratacaklarını açıkça gösteriyor.

Böyle bir ortamda girilen seçim sürecinde CHP öncülüğünde oluşturulan Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu belirlendi. Bir süre önce CHP'den ayrılarak Memleket Partisini kuran, 2018 seçimlerinin kaybeden adamı Muharrem İnce ve aşırı sağcı Zafer Partisi tarafından önerilen Sinan Oğan da diğer adaylar olarak ortaya çıktı.

Ülkenin içinde olduğu kritik durum nedeniyle aday çıkarma konusunda kararsız olan HDP ise, Maraş depremi sonrası aday çıkarmaktan vazgeçti. Geçtiğimiz günlerde de Emek ve Özgürlük İttifakı ile birlikte, Cumhurbaşkaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtti.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçmişte pek çok hatası oldu. Yenikapı'da iktidar ile kolkola girmesi, saraya gitmesi, dokunulmazlıkların kaldırılmasına "Evet" demesi, sınır ötesi tezkerelere destek vermesi iktidara nefes aldırdı. Ama aynı Kılıçdaroğlu son dönemde farklı kesimlerle kurduğu ilişkiler, helalleşme söylemi, Kürt sorunu konusundaki sözleri, beşli çeteden hesap sorma vaadleri ile muhalif kesimde umut yarattı, geniş bir uzlaşmayı inşa etti.

Geçmişte Kılıçdaroğlu'nu çokça eleştirmiş biri olarak, gerek içinde bulunduğumuz koşullar, gerekse de Kılıçdaroğlu tarafından verilen sözler ve oluşturduğu güven ortamı nedeniyle, C. Başkanlığı seçiminde oyumu içim rahat olarak Kemal Kılıçdaroğlu'na vereceğim.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığında her sorunun çözüleceğini, ülkenin bir "cennet"e döneceğini düşünmüyorum. Ama öncelikle "cehennem" kapılarını kapatmamız gerekiyor. Ayrıca her gün TV'de bizlere bağıran, hakaret eden biri olmaması da cazip geliyor. Kuşkusuz ki hukuk kurallarının uygulanması ve AİHM kararlarının yerine getirilmesiyle siyasi tutsakların, Gezi tutuklularının özgürlüğüne kavuşması ve diğer bazı hukuksuzlukların(KHK'lar gibi) ortadan kaldırılması önemli kazançlar olacaktır.

Gelelim M. Vekilliği seçimine. Kuşkusuz ki bu seçim de C. Başkanlığı seçimi kadar önem taşıyor. Muhalefetin Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması yetmiyor. Parlamenter sisteme dönülmesi, ülkenin demokratikleşmesi, yeni bir anayasanın yapılabilmesi için TBMM'de de çoğunluğun kazanılması gerekiyor.

Ülkenin pek çok sorunu var. Ancak bu sorunlar içinde en önde gelenlerden biri "Kürt sorunu". Kürt halkının, insan haklarından kaynaklanan haklarının tanınmaması, yok sayılması nedeniyle on binlerce Türk ve Kürt genci yaşamını yitirdi, ülkenin milyarlarca doları PKK ile mücadele için harcanarak ülke  olarak daha da yoksullaştık. Dahası Kürt yurttaşlar kendilerini dışlanmış hissettiler, bazı Türkler de Kürtler'e düşmanlık besledi, onları "bölücü" olarak niteledi. Ülke "bölünme" sancıları yaşamaya başladı.

Kürt sorununun çözülmesi ülkede hem ekonomik, hem sosyolojik ve psikolojik olarak büyük bir rahatlama yaratacak. Ülkede birlik, beraberlik artacak. HDP Kürt sorununun demokratik siyaset ile çözülebileceğini vurgulayarak, şiddet yerine siyaseti öne çıkardı. Birlikte yaşamın, barışın güvencesi, sigortası işlevini gördü.

Ben önceki seçimlerde de savaşa, şiddete karşı Barışı, çözümü, eşit olarak birlikte yaşamı savunan HDP’ye oy verdim. Bu  seçimde de oyum kuşkusuz ki Yeşil Sol Parti'ye olacak. Yeni dönemde mecliste Demokratik Cumhuriyet için, Kürt sorununun çözümü için, eşitlikçi, özgürlükçü bir Anayasa için, emeğin sömürüsüne, doğanın talanına dur demek için Yeşil Sol Parti'nin mecliste güçlü bir biçimde temsil edilmesini çok önemli buluyorum.

Oyumuzu umuda ve barışa verelim.

Bir oy Kılıçdaroğlu'na, bir oy Yeşil Sol Parti'ye.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.