SON DAKİKA
Hava Durumu

Başka bir Cumhurbaşkanlığı mümkün!

Yazının Giriş Tarihi: 13.05.2014 01:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.05.2014 01:25

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilecek olması nedeniyle daha etkin bir Cumhurbaşkanlığı söz konusu olabilecek. Öte yandan, Erdoğan'ın seçilmesi durumunda yarı başkanlık ya da başkanlık sistemi tartışmaları gündeme gelecek.

 Cumhurbaşkanı adayları en az 20 milletvekili tarafından önerilebiliyor. Bu nedenle AKP, CHP, MHP ve HDP tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi beklenmekte. AKP'nin adayı belli gibi. Erdoğan büyük olasılıkla Cumhurbaşkanı adayı olacak, ama son anda bir sürpriz yapılarak Gül ile devam seçeneği de akılda tutulmalı. Diğer partilerin ise henüz öne çıkan bir adayı yok.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ülkede uzun süredir var olan kutuplaşmayı daha da arttıracak gibi görünüyor. Nasıl ki yerel seçimler öncesi AKP ve "AKP karşıtları" biçiminde bir kamplaşma oluştuysa, şimdi de aday olması beklenen Erdoğan'a karşı bir "anti Erdoğan" cephesi kurulması için çalışmalar başladı. MHP lideri Bahçeli'nin ifade ettiği MMM (milliyetçi, muhafazakar, manevi değerlere saygılı) aday formülü CHP'den de destek gördü. Kılıçdaroğlu, MHP ile anlaşarak Mansur Yavaş'ı veya benzer bir ismi aday gösterebileceklerini söylerken, CHP'li Hamzaçebi "MHP ile Erdoğan karşıtlığında birleşmiş olmamız önemlidir" açıklaması yaptı.

MHP ve CHP'li yetkililerin yaptıkları açıklamalar bu partilerin yerel seçim sonuçlarından da ders almadıklarını gösteriyor. Yerel seçim öncesi salt AKP karşıtı propaganda yaparak, halka alternatif önermedikleri için başarılı olamadıklarını anlamamışlar ki, yine negatif politika ile, yani salt Erdoğan karşıtlığı üzerinden aday oluşturma çabasındalar. Bu iki partinin belirleyeceği milliyetçi, ırkçı, militarist, statükocu adayın toplumun diğer kesimlerinden destek görmesi olanaklı değildir.

Tutarlı bir muhalefet için siyaseti olmazlar üzerinden değil, olması gerekenler üzerinden yapmak, yani pozitif siyaset üretmek gerekiyor. Erdoğan karşıtlığı üzerinden aday belirlemek yerine, "nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyoruz?" sorusuna verilecek yanıtlara dayanarak aday seçimi yapmak kuşkusuz ki daha anlamlı olur. Bunun için de öncelikle seçilecek Cumhurbaşkanında olmasını istediğimiz özellikleri sıralamak gerekmekte. Bence seçilecek Cumhurbaşkanı aşağıdaki özelliklere sahip olmalı:

-Evrensel hukuk kurallarına bağlı, temel insan hak ve özgürlüklerini savunan,

-Kuvvetler ayrılığı ilkesini benimseyen,

-İnsanların kimlik, inanç, dil, yaşam tarzı, cinsiyet, cinsel yönelime ilişkin farklılıklarını özgürce yaşamalarını savunan ve bunların eşitliğini kabul eden,

-Kürt sorununun demokratik ve barışçı çözümüne olumlu yaklaşan ve destekleyen,

-Merkezi yönetimi değil, yerinden yönetimi ve özerklik uygulamalarını savunan,

-İnsana, emeğe, doğaya saygılı; salt insanların değil hayvanların, doğanın haklarını da savunan; doğanın ve kentlerin talanına karşı çıkan,

-İklim değişikliğini ciddiye alan ve bununla mücadeleyi hedefleyen,

-Dış politikada barışı temel alan, tüm komşularla olumlu ilişkileri hedefleyen, tarihimizle yüzleşmekten kaçınmayan,

-Kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı değil bütünleştirici olan; toplumun tüm kesimlerine eşit mesafede duran,

-12 Eylül darbe anayasasının tümüyle değiştirilmesi, toplumun tüm kesimlerinin benimseyeceği eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasa için çaba gösterecek.

"Erdoğan olmasın da kim olursa olsun" yaklaşımı ile yürütülecek bir aday kampanyasının başarılı olması olanaksızdır. Ayrıca başarılı olsa bile, seçilecek kişinin tüm toplumun Cumhurbaşkanı olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanı adayımızı belirlediğimiz ilkeler doğrultusunda seçtiğimizde, toplumun tüm kesimlerinden (AKP tabanı dahil) oy almak mümkün olabilecektir.

İlkesiz, salt karşıtlıklar üzerinden oluşturulan ittifaklar yerine tüm toplumu kucaklayan taleplerimizle "Başka bir Cumhurbaşkanlığı mümkün" diyebiliriz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.