SON DAKİKA
Hava Durumu

2023; Umudun Yılı

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2022 23:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2022 23:19

Yeni bir yıla giriyoruz. Her yeni yıl bir heyecan, umut, yeni bir renktir ama bu kez daha farklı. Özellikle yaşadığımız son birkaç yıldan sonra 2023 daha büyük bir anlam taşıyor, çok fazla şeye gebe olduğunu düşünüyoruz.

2023 yılından ne bekliyoruz? Çok klasik olacak ama öncelikle sağlık diliyoruz yeni yıldan. Son dönemde hem beden hem de ruh sağlığımız o kadar hasar gördü ki, önce sağlık diliyoruz, yani hayatta kalabilmeyi!

Yeni yıldan ikinci olarak ne diliyoruz sorusuna, sanırım ülkemizde yaşayanların yarısından çoğu aynı yanıtı verecektir; “Malum kişinin siyasetten emekli olması”! Evet, EYT’liler emeklilik haklarına kavuştular, seçim dönemi olmasının da etkisiyle. Sıra, asıl emekli olması gereken kişi veya kişilerde. Onları da biz emekli edeceğiz, önümüzdeki seçimde.

Kuşkusuz ki 2023 yılından beklentimiz bu kadar değil. Diğer beklentilerimiz ise çoğunlukla yukarıdaki beklentinin  gerçekleşmesine bağlı. Önce malum “ikiliyi” emekli edeceğiz, ardından diğer beklentilerimize sıra gelecek.

Benim öncelikli beklentim Selahattin Demirtaş başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların, Osman Kavala ve diğer Gezi tutsaklarının, TTB Başkanı Şebnem hocanın, akademisyen, gazeteci, öğrenci, emekçi, sosyalistler ile haksız olarak cezaevinde tutulan diğer tüm tutsakların özgürlüğüne kavuşmaları.

Yıllardır biriken o kadar çok beklentimiz var ki, hangisini saysak. Otoyol, köprü, hastane ve benzeri işleri yaparak döviz üzerinden ülkeyi yıllarca sömürecek olanların sözleşmelerinin fesh edilmesi. Ülkemizin dağlarını, ovalarını, tarım alanlarını maden, taş ocağı ve HES vb gerekçelerle talan edenlere “DUR” denilmesini. Emeğin haklarını, sendikal hakları yok sayanların cezalandırılması, KHK’lilerin iadesi.

Beklentimiz bunlarla sınırlı değil kuşkusuz. Kayyımlarla el konulan belediyelerin gerçek sahiplerine verilmesi, İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlüğe konulması, kadın ve çocuk tacizcilerine en ağır cezaların verilmesi, tarikatların kaynaklarının kesilmesi, yargının bağımsız olması, çocukların okula aç gitmemesi. O kadar çok ki tümünü saymak olanaklı değil.

Tüm taleplerimizin 2023 yılında gerçekleşmesi kuşkusuz ki mümkün değil. Ama hiç olmazsa yargıda adaletin, ekonomik adaletin sağlanması, kimlik, inanç ve cinsiyet üzerinden yapılan ayrımcılığın sona ermesi, özgürlükçü laikliğin, çoğulculuğun, katılımcılığın siyasete egemen olması, emek ve doğanın sömürüsüne son verilmesi,Cumhuriyetin demokratikleştirilmesi yönünde adımlar atılması bizlere geleceğe yönelik umut verecektir.

2023 son yıllarda yaşadıklarımızı unutup, yeni bir yaşama yelken açtığımız, artık yeni şeyler söylediğimiz, konuştuğumuz bir yıl olsun!
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.