SON DAKİKA
Hava Durumu

TEKNOSAB: Organize sanayi mi, Organize çıkar mı?

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2024 00:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2024 12:50

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2024 yılını TEKNOSAB Lojistik Merkezi’ni konuşarak geçirdi. “Güney Marmara’nın en büyük lojistik merkezini hayata geçiriyoruz” sözleriyle projesini anlatan Burkay, ‘girişim sermayesi yatırım fonu’ gibi ‘yenilikçi yatırım modelleri’ ifadeleriyle kazancını, pardon tanıtımını süslüyor. Kurdukları ‘girişim sermayesi yatırım fonu’ ile tüm üyelere yatırımcı olma fırsatı sunuyormuş.

BTSO’nun yılın son toplantısında yaptığı konuşmasında Burkay, kısa sürede 600 yatırımcıya ulaştıklarını ve Türkiye’nin en büyük fonu olmayı başardıklarını söylüyor. Burkay, ayrıca TEKNOSAB’da şu anda 15 firmanın üretime başladığını, istihdamın 5 bin 500’e, bölgeye yapılan yatırım tutarının da 50 milyar TL’ye ulaşacağı bilgisini ekliyor.

Burkay’ın konuşmaları bir yanda dursun bir de Norm Haber’e konuk olarak katılan İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Necati Şahin’in TEKNOSAB konusundaki sözlerine kulak verelim.

Önce şunu hatırlatmak gerekir ki Bursa Ticaret ve Sanayi Odası kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu. Yani devlete bağlı bir kurum ve halka karşı bir sorumluluğu var demektir. Bu kuruluşun başkanı Karacabey’in verimli tarım arazileri üzerine TEKNOSAB adıyla bir organize sanayi bölgesi kuruyor. Kanunun nasıl hiçe sayıldığını Necati Şahin anlatsın:

“2015 yılında TEKNOSAB’ı kurdunuz. Verimli tarım toprakları burası. Bunun 8,5 milyon metreküp Taşpınar Köyü’ndeki alanı verimli tarım toprakları olarak Çevre Planında yazılı olduğu halde ne belediyelerin ne yerel yönetimin haberi olmadan Sanayi Bakanlığı aracılığıyla sanayi bölgesine çevirdiniz. Sanayi Bakanlığı’nın bunu yapması kanuna kesinlikle uygun değil. Bir ilde organize sanayi bölgelerinin doluluk oranı yüzde 75’i aşmadığı sürece yeni bir organize sanayi bölgesi açılamaz. Bugün Bursa’daki organize sanayi bölgelerinin doluluk oranı yüzde 62,3. ‘Biz ileri teknoloji üreteceğiz’ diye burayı o şekilde kurdular. Kime rağmen? Bursa’ya rağmen.”

TEKNOSAB’ın kurulması için Taşpınar Köyü'nden 7 bin dönüm arazi alınmıştı. Taşpınar Köyü Muhtarı Fedai İzli’nin kendilerine kalan 3 bin dönümlük tarım arazisi için 'Çay tabağı gibi kaldık ortada' cümlesini de unutamadığım için aktarmış olayım.

TEKNOSAB içerisinde 170 adet sanayi parseli var. 9 yılda bunun sadece 30 tanesine tapu verilmiş, inşaatın sadece yüzde 11’i bitirilmiş. Bir diğer konu ise Çınarcık Barajı’nın suyunun buraya aktarılması. Çınarcık Barajı, 4 hedef için inşa ediliyor. Bunlar; içme suyu, Mustafakemalpaşa Ovası'nın sulanması, elektrik üretilmesi ve Uluabat Gölü’nün ekolojik dengesinin bozulmaması için beslenmesi. Sanayiye su aktarılması yokken nasıl oluyorsa TEKNOSAB ve Devlet Su İşleri arasında bir protokol imzalanarak 70 milyon metreküp buraya su aktarılıyor. Hem de Uluabat Gölü’nü beslemesi gereken kuyruk suyu. Bursa’nın batısındaki can suyunu TEKNOSAB kullanıyor. Bir de yetmiyor 90 milyon metreküp daha istiyor da neyse ki DSİ vermiyor.

Gelelim Bursa TEKNOSAB Lojistik A.Ş’ye. BTSO Başkanı ve TEKNOSAB Başkanı İbrahim Burkay, yönetimdeki İsmail Kuş, Cüneyt Şener, Hasan Gürses ile birlikte TEKNOSAB Lojistik Park A.Ş. adıyla özel şirket kuruyor. Bu şirketin ne Bursa Sanayi ve Ticaret Odası ile ne de TEKNOSAB ile isim dışında hiçbir hukuki bağı bulunmuyor. BTSO Başkan Burkay dahil beş yöneticisinin kurduğu 250 bin liralık sermayeli özel bir şirket.

Bursa TEKNOSAB Lojistik Park’a finans sağlamak amacıyla Rota Portföy Yönetimi A.Ş. adıyla bir özel bir fon şirketi daha kuruluyor. Rota Portföy şirketinde de İbrahim Burkay, İsmail Kuş, Cüneyt Şener, Hasan Gürses isimleri değişmeden sekiz kişilik bir yönetim oluşturuluyor. Bursa TEKNOSAB Lojistik A.Ş. ve Rota Portföy Yönetimi A.Ş. iş birliği yapıyorlar.

18 Aralık 2024 tarihinde BTSO yönetim kurulu kararı ile BTSO ile hiçbir hukuki bağı olmayan Rota Portföy Yönetim adlı şirkete BTSO üyelerinin aidatlarıyla toplanan 200 milyon lira ihtiyat fonundan veriliyor. (İhtiyat Fonu: İleride doğacak gereksinim ve zararları karşılamak için kârdan ayrılan para. 56 bin BTSO üyesinin yastık altı diye tabir edilebilecek kara gün parası.) BTSO toplantısında karara ret veren üyelerin kayıt altına alınması isteniyor. Hatta Necati Şahin, üyelere 10 bin dolar Rota Portföy Yönetim şirketine yatırım yapmaları için baskı yapıldığını söylüyor. 10 bin dolara her bir BTSO üyesine lojistik parktan 3,49 metrekare yer verileceği söyleniyor. BTSO üyelerine nasıl müthiş bir yatırım fırsatı ama dimi! Kaba bir hesaplama yapan Şahin, “60 bin tane BTSO üyesinden 10 bin dolar topluyorsunuz, 600 milyon dolar ediyor. 200 milyon TL BTSO’nun bütçesinden alıyorsunuz” diyor.

Yani Başkan Burkay ve yanında değişmeyen 3 isim BTSO üyelerinin aidatlarından ayrılan 200 milyon TL ve yatırımcı olma fırsatı! sunularak toplanan 600 milyon doları kendi kurdukları şirkete aktarıyorlar. Bu kişiler her yerde baştalar. Hem BTSO’da hem TEKNOSAB’da hem Lojistik Park A.Ş.’de hem de fon firması Rota Portföy A.Ş.’de. Burkay ve yönetimindeki 3 kişinin BTSO yönetiminde kamu görevi üstlenirken şirket kurarak hem BTSO’yu böyle kullanmaları hem de TEKNOSAB’ın lojistik merkezi imtiyazını ihalesiz olarak kendi şirketlerine vermeleri açık açık ‘görevi kötüye kullanma suçu’ oluşturuyor.

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.