SON DAKİKA
Hava Durumu

Taşerona kadroda cevapsız sorular!

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2018 16:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2018 16:48

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamasıyla 2 Ocak'ta sürecin başladığı taşeron işçilerinin kadroya geçişinde, işçiler netlik kazanmayan sorularla sınav heyecanını yaşıyorlar. 2 Nisan'da son bulması planlanan sınav sürecinin ardından sınava tabi tutulan bütün taşeron işçiler kadroya geçebilecek mi?

Hastanelerde, okullarda, vergi dairelerinde, parklarda, kamuda yer alan her kurumda, hayatın her alanında taşeron işçiler var.

1980'lerden itibaren uygulamaya konulan taşeron işçilik mağduriyeti, 2002 yılından sonra AKP hükümetiyle birlikte hız kazanmıştı. Taşeron mağduriyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun 'yıllarca süren çalışmalar' neticesinde sona erdirdiklerini açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı. Gerçekten mağduriyetlerin sona erdirildiği mi yoksa yeni mağduriyetlerin oluşmasına kapı mı açılmış olduğu sorusu henüz netlik kazanmadı.

Sarıeroğlu, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak Sosyal Güvenlik Kurumumuzda ilk sınavlarımızı 26 Şubat'ta yapmaya başladık" dese de halen daha kafalarda birçok soru işareti mevcut.

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili süreç 2 Ocak'ta başladı. Bakan Sarıeroğlu, 7 bin 500 taşeron işçisinin kadro geçişiyle ilgili işlemlerin devam ettiğini açıkladı. 81 ilde devam eden sınav sürecinin 2 Nisan'da son bulması hedefleniyor.

Kıdem tazminatının haklı kalması dışında maaş ve özlük haklarında iyileştirilme yapılmayan taşeron işçileri kadroya geçiş sürecinde yazılı veya sözlü sınavla karşı karşıya kaldılar. Bakan Sarıeroğlu, işçilerin sınava tabi tutulmasını KPSS ile ataması yapılan işçilere 'ayıp olmaması' sözleriyle açıklamıştı.

Okulda çalışan bir taşeron işçisi, kadro verilmesini "Ben 18 yıldır taşeron işçilik yapıyorum. Emekli olmama 2 yıl kaldı. Bana kadro verseler ne olacak, vermeseler ne olacak" sözleriyle değerlendiriyor. KPSS'den aldığı puanla atamasının çoktan yapılması gerektiğini söyleyen kadın işçi, "Özlük haklarında ya da maaşlarda iyileştirme yapılmadı. KPSS ile yerleşmek için 8 farklı strateji uyguladım. Ama olmadı. Şimdi bana 'kadroya geçiriyoruz' diyorlar. Değişen bir şey yok." diyor.

10 yıldır hastanede çalışan diğer bir taşeron işçi, hastane bünyesinde belirlenen 3 komisyon üyesinin gözetiminde sözlü sınavını tamamladı. Komisyon üyelerince mesleki yeterliliklerin sözlü olarak sorulduğunu belirten işçi, üyelerin sınavda işçilere kolaylık sağladığını aktardı. Sınavları tamamlanan işçiler, artık kadroya geçip geçemeyeceğinin belirsizliğini yaşıyor.

Milli ve kültürel yeterlilik alanında da soruların sorulduğu taşeron işçilere "Cumhurbaşkanının adı ne?", "Bursa'da kayak merkezi nerededir?" gibi sorular soruluyor. Okuma ve yazma bilmeyen işçilere ise komisyon üyelerince kolaylık sağlanıyor. Bazı belediyeler ise temizlik alanındaki taşeron işçilere uygulamalı sınav yaptırıyor. Çöp ve çöp dışı atıkların toplanması, çöp kutusuna koyma, araca aktarma gibi konularında işçiler sınava tabi tutuluyor.

Taşerondan kadroya geçişte belirsizliğini koruyan sorular şöyle:

- Uzun bir süre çeşitli kamu kuruluşlarında taşeron olarak çalışıp sonradan işine son verilen işçilerin durumu ne olacak?

- İşten çıkarılan emekli taşeron işçiler geçimlerini nasıl sağlayacak?

- İşten çıkarılan emekli işçilerin yerine işçi alımı yapılacak mı?

- Yetkililerin ilk açıklamalarında 'şartsız, koşulsuz' kadroya dâhil edilecekleri söylendiği halde sınava tabi tutulan bütün taşeron işçiler hiçbir ayrım yapılmadan kadroya geçiş yapabilecekler mi?

- Büyükşehirlerdeki Belediye Başkanlarının değişmesi taşeron işçiler üzerinde, işe alımlarda veya işten çıkarılmalarda, etkisi oluyor mu?

- İlerleyen süreçte işçilerin maaş ve özlük haklarında iyileştirme olacak mı?

- Kadroya geçişi tamamlanan işçiler, hükümete yakın sendikaya üye olma dayatmasıyla karşı karşıya kalacaklar mı?

Özellikle belediyelere bağlı kurumlarda çalışan işçiler sorulara yanıt vermekte temkinli davranıyorlar. Düşüncelerini açıkça dile getirmek isteyen işçiler ise uyarı cezasına maruz kalıyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.