SON DAKİKA
Hava Durumu

Şehreküstü'nden Ulucami'ye seçim portresi...

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2023 22:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.05.2023 13:43

12 Mayıs Cuma günü. Saat 3'ü çeyrek geçiyor. Şehreküstü Metro İstasyonu'nun Ak Parti Bursa İl Başkanlığı binasının olduğu çıkışından yürüyen merdivenleri çıkar çıkmaz Ak Parti bayrakları ve Erdoğan karşılıyor. Sese kulak verdiğinizde Osman Gazi heykelinin, döner kavşağın tam ortasında İYİ Partili Selçuk Türkoğlu'nun seçim otobüsü şarkılarla sesleniyor: "Geliyor Akşener, geliyor Akşener."

Kafanızı hafif geriye yukarı kaldırdığınızda Saadet Partisi Bursa İl Başkanlığı binasında, CHP'den 1. Bölge 3. sırada milletvekili adayı gösterilen Mehmet Atmaca'nın fotoğrafını görüyorsunuz. Bayrakları istasyonun üstünde kalmış pek farkeedilmiyor. Fomara Meydanı'na doğru simit kokusuyla, partililerin çaldığı şarkılardan oluşan bir gürültü kirliliği. Sağa sola yürüyen insan topluluğu.

Meydandaki çeşmenin hemen önünde Zafer Partisi konuşlanmış. Basamakların her iki kenarında, üzerinde Bursa 1. Bölge milletvekili adayı Bayram Kazancı'nın fotoğrafının bulunduğu parti flamaları duruyor. Oralardan geçenler, muhtemelen flamaların üzerindeki isimleri ilk kez duyuyor ya da okumuyor bile. Partinin şarkısı pek duyulmuyor. Çünkü Ak Partinin hoparlörü daha iyi. Zafer Partisi'nin standının hemen üst tarafında Vatan Partisi'nin standı saklanmış gibi. Ellerinde Türk Bayrakları olan yaş ortalaması muhtemelen 50'yi geçmiş 4 kişi, kimisi ayakta, kimisi oturuyor. Onların seçim şarkısı yok, sessizler. Zafer Partisi daha kalabalık. Milletvekili adayı Bayram Kazancı, oturmuş, partili bir kadınla fotoğraf çektiriyor. Baraj sorunu olmadığını düşünüyor.

Zafer Partisi'nin hemen alt tarafında, Kızılay'ın kan toplama aracının üst yanında TİP'in standı bulunuyor. Hoparlörden Ahmet Kaya'nın ve Sera Kadıgil'in sesi geliyor: "Kız kardeşlerime sesleniyorum. Çok şey mi istiyorum?" Partili gençler bekliyor. Gençlerin olduğu kadar amcaların, teyzelerin de beklemedikleri şekilde ilgi gösterdiğini söylüyorlar ve ekliyorlar: "Ümit her zaman var."

Ak Parti binasında, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri'nin resminin olduğu tarafa doğru partinin sinevizyon aracı daha doğrusu kamyonu duruyor. Binanın teras kısmının hemen önünde Ak Parti gençlik kolları kamyonu. Yaşları henüz 18'i geçmemiş çocuklar, parti bayrakları taşıyor ve broşür dağıtıyorlar. Broşürde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TEKNOFEST'te çekilmiş görüntüsünün yanında "Bizim yönümüz 21 yıldır genç" yazıyor. Ak Parti bayraklarına en çok rağbeti orta yaşlı kadınlar gösteriyor. Standın önünde biri başörtülü, diğeri başı açık iki kadın bekliyor ve üyelik için soruyorlar. "Tevazuyla samimiyet, gayretle Ak Parti. Önce millet, memleket, bütün derdi." Diğer stantların aksine geleni gideni hiç eksik olmayan bir yer.

Ortadaki çeşmeden ağaca Zafer Partisi bayrağı, ağaçtan şehir kameralarının bulunduğu direğe Hüda Par bayrakları asılı. Standın yanında Erdoğan ve Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu'nun fotoğrafı asılı. Ak Parti'nin ortağına uğrayan kimse yok. 6 partili içeride oturuyor, bir çocuk elinde parti bayrağı tutuyor, 4 kişi standın önünde ayakta muhabbet ediyor. Bursa İl Müftülüğü binasının önünde Yeniden Refah ve MHP yan yana stant kurmuş. MHP'de iki erkek ve Devlet Bahçeli fotoğrafı, Yeniden Refah’ta 4 kadın oturmuş bekliyor. Üç adam ayakta partinin bayrağı ve broşürlerini tutuyor. Ak Parti’nin ortaklarının partiye katacağı yeni bir oyu yok gibi.

Şehreküstü Camii’nin dibinde İYİ Parti’nin lokma dağıtılan standı. Lokma bitmiş, iki kadın standı kaldırmakla uğraşıyor. Çarşıya doğru parti bayrakları sıralı sıralı asılmış. Bulutlu havada yeşilleri daha belli olan ağaçların arasında kırmızı, beyaz ve turuncu renkleri.

Bursa'nın merkezi, Fomara ve çarsısında, Millet İttifakı'nın dünkü (11 Mayıs 2023) coşkulu mitinginden eser yok. Hemen hemen aynı boylarda dört kadın, Cumhuriyet Caddesi’ne doğru kendi aralarında konuşuyorlar: "O zaman yapılan yolları kullanmasın, metrolara binmesin." Diğer kadın cevap veriyor: "Ama öyle deyince ‘benim paramla yapıyor’ diyorlar."

Kuyumcular Çarşısı girişinde çarşamba günü (10 Mayıs 2023) Millet İttifakı’nın milletvekili adaylarının esnaf ziyareti aklıma geliyor. Esnafın, vatandaşın kredi çekerek altın aldığı anlatımını düşünürken bir eli belinde, bir elini dükkanının yan duvarına dayamış, uzun boylu, kalan saçları da beyaz birinden bir cümle duyuyorum: “Çaldıkları ne olacak?” Döviz bürosunun önü kalabalık. Kadınlarla merakımı gideriyorum. Döviz alacaklar. Geleceğe dönük yatırım olduğunu söyleyen kadın: "Döviz uçuyor. Seçimden sonra hepten uçacak." Henüz 50'sinde olmayan, saçları küt olan kadının sesinden öfkesi belli oluyor: "Pazartesi herkes birbirini öldürecek. Sokağa çıkmayın diye yazıyorlar sürekli. Çok barışçıl bir hükümetimiz var ya."

Uzun Çarşı'nın tam ortasından Heykel’e doğru, eski belediye binasının olduğu caddeden Ulucami Meydanı’nın önüne çıkılıyor. Partilerin seçim stantları burada da var. Etrafta CHP, İYİ Parti ve Ak Parti standı duruyor. CHP ve İYİ Parti stantları bankamatiklerin yanında ağaçların dibinde yan yana duruyor. CHP standı şarkısız ama ilginin arttığını söylüyorlar. İYİ Parti’den bir şarkı duyuluyor: "Gözleri yıldız gibi kaşları hilal, sanki Mustafa Kemal gibi bizim çocuklar." Muhtemelen bir ortaokul grubu, İYİ Parti standının önünde pamuk şeker almak için bekliyorlar. Koza Han’ın Ulucami Meydanı çıkışında, İYİ Parti’nin tam karşısında MHP var. İki kadın, iki erkek sessiz sessiz oturuyorlar.

Ak Parti standında kadınlar, yine önünde biriken kadınlara parti logolu balon ve içinde küçük oyuncakların olduğu yuvarlakları dağıtıyorlar. CHP ve İYİ Parti standında da kadınlar ön planda. Kadınların yaşları orta yaşın üstünde. Bu görüntülerle Kemal Kılıçdaroğlu'nun dünkü konuşmasında özellikle kadınlara ve gençlere seslenmesi anlam kazanıyor: "Otoriter yönetimi demokratik yollarla değiştirecek, bu ülkenin tarihine önemli bir miras bırakmış olacağız. Bu mirasın sahibi gençler ve kadınlar olacak. Kadınları ve gençleri göreve davet etmek de benim görevimdir."

Meydanın ortasındaki havuzun bütün kenarlarına yuvarlak afişler yapıştırılmış. Sarı zemin üzerine beyaz, siyah renkle "Kimsenin adamı değil, devlet adamı" yazıyor. Ve tabi ki Erdoğan’ın fotoğrafıyla. Bir diğerinde "Faiz değil, istihdam, yatırım, ihracat, üretim! Kim yaptı?" yazıyor. Bursa yazısının # işaretinin bulunduğu yerde bir adet Sinan Ateş resmi #SinanAteşİçinAdalet etiketiyle "Unutma, unutturma..." Unutmamamız gereken ne çok şey var bu ülkede. "Unutma" kelimesinin Uğur Mumcu'yla özdeşleştiği bu ülkede, unutmamamız gereken ne çok şey var.

Balon mu, pamuk şeker mi? Kırmızı mı, turuncu mu? Yol mu, döviz mi? Bursa'nın bir kısa seçim portresi...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.