SON DAKİKA
Hava Durumu

Rejim değişikliği hayırlı olsun!

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2018 10:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2018 10:16

Türkiye, 16 Nisan 2017'de yönetim sisteminin değiştirildiği referandumdan sonra ilk seçimlerini yaptı. 24 Haziran'da Cumhurbaşkanını ve 27. Dönem milletvekilleri seçildi. Rejim değişikliğinin ülkem adına hayırlı olmasını diliyorum.

2010 referandumundan itibaren bir kesimin aklında oluşan o kuşkuyla, son yıllarda Türkiye'de oluşan seçim iklimi; oyların çalınması, sandık başında nöbet tutma, televizyonda yapılan manipülasyonlar, mühürsüz oyların geçerli sayılması, yasakların çiğnenmesinin normal karşılanması, devlet kurumları TRT ve Anadolu Ajansı'nın verilerine şüphe ile bakma, Yüksek Seçim Kurulu'na karşı oluşan güvensizlik, verilen oyların sosyal medyada paylaşılması ve bundan gurur duyulması...

Her seçim 'tahrik, şaibe, tehdit, baskı' söylemleri altında geçer oldu. Ne zamandır bu düşüncelere kapılır olduk, güvensiz olduk?

Belki daha öncesi olduğu söylenebilir bu güvensizlik ortamının, ama kanımca bu kaygılar daha çok 12 Eylül 2010 referandumda 'evet' denilmesi için, Fetullah Gülen'in "İmkân olsa mezardakileri bile kaldırarak 'evet' oyu kullandırmak lazım." çağrısından sonra daha da yoğunlaştı.

Seçimlerde böyle bir ortamın oluşmuş olması bir adayın veya bir partinin seçimleri kazanmasından ya da kaybetmesinden daha elem verici bir durum.

Bu seçimlerde insanların ulaşabileceği tek veri kaynağı seçimlerden önce zaten oranları yayınlamış olan Anadolu Ajansı'ydı. Böylece Anadolu Ajansı'nın nasıl bir öngörüye sahip olduğunu ülkece öğrenmiş olduk! Anadolu Ajansı, büyük bir habercilik ve başarı göstererek oyların çoğunun sayımını bir an önce tamamlayıp kutlamaların başlamasında rol oynadı. Fakat 24 saatten fazladır sandıkların yüzde 99.92 oranında açıldığını gösteriyor. Üç saatte yüzde doksanlara varan bir oy oranı sayılmışken, saatlerdir yüzde 0,08 oy oranı henüz sayılamadı.

Seçim güvenliği konusunda açıklama yapan AKP Sözcüsü Mahir Ünal, "Bazı siyasi partileri ve adayları uyarıyorum, bu tahrikin ve seçimlere dönük, daha seçimler başlamadan oluşturulan bu tahrik, şaibe ve itibarsızlaştırmanın sonuçları ülkemiz için son derece yaralayıcı ve ağır sonuçlar doğurabilir." dedi.

Ünal'ın kastettiği 'bu tahrik' söylemi, AA'nın verilerinin gerçeği yansıtmadığının söylenmesi ve seçim sonuçlarına oluşan güvensizlikten dolayı insanların YSK önünde toplanacak olmasıydı. Buna karşı Ünal, "Ülkemiz için de bunun sonuçları her şeyden önce siyasilerin sorumluluk almasını ve herhangi bir şekilde bu kurumların herhangi bir mensubunun saldırıya uğraması ya da benzeri bir durumla karşı karşıya kalınması durumunda bu siyasiler bunun sonuçlarını üstlenecekler mi? Buradan sesleniyorum, bunun sorumluluğu bizzat bu şayiayı yayan ve sorumsuz davranan siyasilerin ve adayların olacaktır." uyarısında bulunmayı da ihmal etmedi.

Ünal, "Bütün sandıklar açılmadan, sonuçlar alınmadan yapılacak değerlendirmeleri doğru bulmuyoruz." dese de, AA bile henüz sandıkların yüzde yüzünün açıldığı oranı vermemişken, YSK'den henüz bir açıklama yapılmamışken zafer ilan edildi, geleneksel balkon konuşması tamamlandı. Kutlamalar yapıldı; havai fişekler atıldı, arabalarla şehir turları atıldı, tebrikler edildi, sevinç gösterileri yapıldı. Bunların olmasına kimse bir şey diyemez, saatlerce dinmeyen silah sesleri dışında. Neyse ki herhangi bir kaza kurşunu yaşanmadı ya da duyulmadı. 155 Polis İmdat o saatlerde çok meşguldü, aramalara yanıt veremedi. O saatler içerisinde hemen hemen her mahallede silahlar patlarken, polis bile aramaları meşgule atarken can güvenliğimiz yoktu.

İlerleyen saatlerde muhalefet tamamen sessizliğe bürünmüşken CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, "Vatandaşlarımızın sonuç ne olursa olsun tahriklere kapılmamasını istiyoruz. Tahrik edici tutumlardan uzak durulması, tahriklere kapılınmaması ve seçim sürecinin herhangi bir acı olaya sebebiyet vermeden tamamlanması en büyük arzumuzdur. Hem yetkili konumdaki kişilerin hem de vatandaşlarımızın tahrikler konusunda hassas davranmalarını ve suhuletle hareket etmelerini bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Bu seçimler de, önceki seçimlerde olduğu gibi özellikle hükümetin ve muhalefetin tutumlarıyla akıllarda bir çok soru işareti bıraktı. Ülkenin yaşadığı en belirleyici olarak ekonomik sıkıntıları, açıklanan seçim sonuçlarını ve bundan dolayı oluşabilecek durumları göz önünde bulundurarak ülkede seçmen psikolojisinin incelenmesi gerektiğine inanıyorum.

Şüphe yok ki gelecek hiçbir şeyi gizli tutmayacaktır ama, 24 Haziran gecesi biz ne yaşadık?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.