SON DAKİKA
Hava Durumu

Kayapa’da çöplük olmaz: Fay hattı, su göletleri, orman…

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2026 23:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2026 23:31

Bölge halkı ‘çöplük’ diyor. Bu nedenle AKP’nin bilimsel kişilikleri ve verileri kusura bakmasınlar, halktan biri olarak Kayapa’da yapılmak istenen ‘Bursa Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Bertaraf Tesisi’ne çöplük diyeceğim.

TMMOB Bursa Şubesi’nden odalar, Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Belediyesi Temsilcisi Emre Karagöz, muhtarlar, çevre örgütlenmelerinin bulunduğu geniş katılımlı bir toplantı yapıldı Meclis’ten geçen Kayapa Çöplüğü yapılmasın diye.

“Kayapa Düellosu: Meclisten geçti, Mahalleden geçecek mi?” yazımda sorduğum gibi mahalleden geçeceğe benzemiyor Meclis’in bu çöplük ısrarı.

Bursa’da günde 3 bin 700 ton yani bir futbol sahası büyüklüğünde çöp çıkıyor. Hamitler Çöplüğünün ömrünü tamamladığı, bu nedenle yeni bir yer bulunması gerektiği söyleniyor. AKP üyeleri tarafından 39 oy ile Meclis’te kabul edilen rapora göre en uygun yer Kayapa ve Kuruçeşme Mahalleleri. Ormanlık alan.

Çöplük için yapılan plan değişikliği henüz askıya çıkmamış. Buraya dikkat! “Yakılma yapılmaksızın” bir tesis yapılacağı söyleniyor. Hamitler çöplüğünde yakma işlemi yok, çıkan metan gazından elektrik üretimi var, gelen çöplüğün üzeri toprakla kaplanıyor.

Önce TMMOB’daki görüşleri aktaralım:

Şehir Plancıları Odası Başkanı Cenk Köklü, soruyor:Teknik kanun mevzuatı yönetmeliklerine uygun mu?”, “Talep edilen tesis hangi şartlarda hazırlandı?”, “Teknik araştırmaları var mı?”, “Kurumlardan görüş alınmış mı? Alınan görüşler geçerli mi?”, “Tesis için geçerli bir ‘ÇED olumlu raporu’ var mı? 2024 yılında süresi bitmiş gözüken ÇED raporunda revizyon yapılmış mı?”

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel, soruyor: “Yakma olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yakacaklar? Biogaz elde edip onu mu yakacaklar? Elektrik mi elde edecek? Yoksa vahşi depolama alanı olarak mı kullanılacak?”

Bölgede iki tane su göleti var. Tarım için ayrılmış su göletleri. Yapılmak istenen tesis 800 metre kotta bulunuyor. Taşkınsel, vahşi depolama alanı olabileceğini, bunun da membran ile yapılmasının planlandığını belirterek, uyarıyor: “Bölgenin toprağı kaymaya çok müsait.” Bölge deprem üretecek bir alan. 800 metreden pis malzemenin veya kirlenmiş suların ovanın neresine akacağını kimse bilemez.

Bölgede sanayi yoğunluğu da var. Kamyonlarla o çöpü taşıyacak bir yol da yok. Yol olsa bile 30 tonluk bir aracın yakacağı enerji var, enerjiyi yakarken çıkaracağı egzoz dumanı var.

Jeoloji Mühendisleri Odası adına katılan temsilci, bölgedeki kireçtaşı ocaklarına, Kayapa- Yenişehir ve Uluabat Gölü Fay Zonuna, bölgedeki rüzgâr türbinlerine dikkat çekiyor. Drenaj ağlarının güncellenmiş olup olmadığının önemli olduğunu hatırlatıyor.

Kimya Mühendisleri Oda Başkanı Ali Uluşahin, projede ‘yakma yok’ denilmesine inanmadığını belirtiyor. Atık yönetim piramidini hatırlatıyor. Uluşahin, “Depolasak mı yaksak mı? diye konuşuluyor” sitemini dile getiriyor. Akıt yönetim piramidindeki ‘yakma’ işleminin de ‘doldur kazana yak’ değil, fermentasyon yöntemi kullanılarak doğalgaz üretilmesi ve doğalgazın yakılmasıyla elektrik üretilmesi olduğunu açıklıyor.

Uluşahin, “5 bin 300 tona göre yeni bir çöplük depolama alanına ihtiyaç duyuluyor ama neden kaynağında azaltılmıyor?” diye de soruyor. Plastik, kâğıt, elektrik ürünleri tekrar kullanılmak üzere değerlendirilebilir.

Bu arada Kayapa’da atık ve geri kazanım tesisi olarak son aylarda ÇED başvuruları yapılmış. Bu başvurular, Kayapa’da yapılacak çöplüğe yönelik yan yatırımlar mı?

Jeofizik Mühendisliği Odası, bölgede beş adet 80 metre sondaj yapıldığını, 3 tane de jeofizik çalışma yapıldığını belirtiyor. “Böyle bir çalışma şu anki şartlarda en fazla 900 metrekare, 4-5 katlı bir yapı için yapılır. Bu kadar büyük bir tesis için bu kadar az sayıda çalışma yapılmış olması son derece yetersiz” deniliyor. Bölgenin tektonik açıdan oldukça riskli olduğu da tekrar söyleniyor.

Devamı yarın…

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.