SON DAKİKA
Hava Durumu

İmamın ne işi var filyasyon ekibinde?

Yazının Giriş Tarihi: 20.12.2020 14:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.12.2020 14:20

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınında resmi kayıtların açıklanmaya başlandığı 11 Mart'tan bugüne kadar toplam vaka sayısını ancak sekiz ay sonra açıklayabildi. Açıklanan rakamların doğruluğuna karşı güvensizlik oluşsa da toplam vakanın 2 milyonun üzerinde olduğu kesin.

Açıklanan günlük vaka sayısı ise günlerdir 30 binin altına düşmemişti. Her vakanın en az beş kişiye temas ettiği düşünüldüğünde her gün yüz binlerce kişi pozitif hasta ya da yakın temas karantinasına alınıyor.

Peki, karantina süreci nasıl işliyor? Hasta temaslı karantinasına alınan biri olarak Bursa'da karantina sürecinin nasıl işlediğini kendi yaşadıklarımdan anlatmak isterim.

Sabah saat 10.00 gibi sağlık ocağından arayan kişi, Kovid-19 hasta temaslı olduğum için 14 gün karantinaya alındığımı, kendi bölgemdeki sağlık ocağına bildirileceğini, filyasyon ekibinin kontrole geleceğini, herhangi bir şikayetim varsa arayıp belirtmem gerektiğini, evde maske takmam ve sadece bir odayı kullanmam gerektiğini, bütün evi çamaşır suyu ile temizlemem gerektiğini söylüyor. Hasta olan dayım ve yengem. Hasta ile temas ettiğim günün üzerinden 4 gün geçmiş. Karantinada olmam gereken 4 günde ben çarşı-pazar gezmişim.

Vücutta kırgınlık, baş ağrısı, ateş, tipik soğuk algınlığı belirtileri yaşayan dayım, bir gün evde dinlendikten sonra ertesi gün aile hekimine gider. Aile hekimi hiç vakit kaybetmeden Kovid-19 testi yaptırmaya yönlendirir. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde koronavirüs testi olmak için en az 30 kişinin beklediği sırada iki-üç saat kadar bekleyerek Kovid-19 testini yaptırırlar. Sonuç pozitif çıkınca Favicovir ilacını kullanmaya hemen başlarlar. Yakın zamanda temaslı bulunan kişilerin isimlerini bildirerek karantinaya alınırlar.

Karantinanın beşinci günü bölgemdeki sağlık ocağından aranarak hastalık belirtisi olup olmadığı kontrol ediliyor. Öksürük şikayetim olduğunu söylemem üzerine filyasyon ekibini arayarak bildirmem gerektiğini söylüyorlar. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Kovid-19 Birimini arıyorum. Ulaşmam için 16 dakika beklemem gerekiyor. Tüm yetkililerin diğer hastalara hizmet vermesi 16 dakika sonra tamamlandığında ancak ulaşabiliyorum. Hasta temaslı olduğum için karantinada olduğumu ve öksürük şikayetim olduğunu söylüyorum. 'Biz öksürüğe gelmiyoruz zaten. Gıcıklı öksürüğe hiç gelmiyoruz' diyorlar. 'Hangi şikayetlere geliyorsunuz?' diye soruyorum, 'Ateş, vücut - kas ağrısı, baş ağrısı gibi şikayetlere.' yanıtını alıyorum.

Karantinanın altıncı günü özel hastanede Kovid-19 testi yaptırarak negatif sonuç alıyorum. Hiç olmazsa evde rahat rahat dolaşabilirim. Aynı zamanda karantinaya alınan 65 yaş üstü teyzem filyasyon ekibi tarafından aranıyor. 65 yaş üstü olduğundan test yapılması için filyasyon ekibi gönderiyorlar. Taksiyle gelen filyasyon ekibi sürüntü aldıktan sonra üç gün içinde sonuçların geleceğini söylüyor.

Karantinanın yedinci günü durumlarını sormak için dayımı arıyorum. İyi olduklarını söyledikten sonra gülüyor. 'Ne oldu dayı?', 'Filyasyon ekibi bizi arıyormuş. Evi de bulamamış. Telefonla konuştuk' (Gülüyor) 'Ne dedi dayı?' 'Nasıl olduğumuzu' sordu. 'Biz de iyiyiz dedik. Bizim caminin imamıymış.' (Gülüyor) 'İmam mı? İmam filyasyon ekibinde mi çalışıyormuş?' (Gülüyor) 'Bize imam göndermişler. Ne demek istiyorlarsa?' (Gülüyor) 'İmamın ne işi varmış filyasyon ekibinde?' (Gülüyor) 'Filyasyonda hizmet veriyormuş imam.'

'Yoğun bakımlarda yer kalmadı' söylemlerine şehir efsanesi diyen yeni İl Sağlık Müdürü, günlük 90 olan sahadaki filyasyon ekibi sayısını 200'ün üzerine çıkarttıklarını söylemişti.

Karantinanın onuncu günü, ilçe emniyet müdürlüğünden aranıyorum. 'Karantinadasınız, evde misiniz?' 'Ben on gündür karantinadayım. Karantinamın bitmesine dört gün kaldı.' 'Bizim sistemimize bugün düştü karantinada olduğunuz.' 'On gün geçti bile. Ben test yaptırdım. Negatif, hiçbir sorun yok, evdeyim.' 'Bizim sistemimize geç düşüyor, iyi günler.'

Teyzemin test sonucunun gelmesi lazım. Kuzenimi arayıp soruyorum. 'Raporlar yok, kayıpmış.' 'Nasıl kayıp?' 'Adana'da hastanede tümör kaybetmişler de sen test sonucu kaybolmuş ona mı şaşırıyorsun?' 'Hastanede tümör mü kaybetmişler?' 'Genç bir kızın beyninde yedi tümör varmış. Ameliyatla yedisini de almışlar. Sonra bakmışlar altı tümör var. Laboratuvara götürene kadar tümörün birini kaybetmişler.'

Karantina süremiz bitti. Dayım ve yengem hastalığı hafif atlattı. Karantina süresi bittikten sonra hastalığı geçirenlere tekrar test yapılıyor mu? Hayır, yapılmıyor. Karantina süresinin bitimiyle iyileşmiş kabul ediliyorlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.