SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğal ihtiyaç su ve kentsel dönüşüm dayatması

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2016 11:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2016 11:53

Yetkililer önce elektrik ve suyunu kesmişler, daha sonra evinin önüne kocaman bir çukur kazmışlardı. Zor durumda kaldı tek başına yaşayan 82 yaşındaki Emine nine. Haberlere konu olunca Emine ninenin mağduriyetini gidermek için Vali konuya el attı.

Şehirlerin vazgeçilmez sorunu kentsel dönüşüm, su, altyapı. Sadece Emine nine değil mağduriyet yaşayan, birçok insan mağdur oluyor ve kentsel dönüşüm dayatmasına evet diyor.

2004'ten önce yapılan konutlara, alt yapı hizmetlerinden yararlandığı belgelenen yapıların, yapı ruhsatı aranmaksızın abone olabilme imkânı sağlanmıştı. 12.10.2004'te yapılan İmar Yasası değişikliğiyle, bu tarihten sonra yapılan ruhsatsız yapılar/konutlar elektrik ve su hizmetlerinden yararlanamaz oldu.

Neden bu konutlar ruhsat alamıyor? Belediyelere başvuran binlerce konut sahibi insan ruhsat alamıyor. Hisse tapulu arsaların belediyeler tarafından ifraz edilmesi gerekiyor. Yani alınan hisselerin belediye tarafından kişilerin adlarıyla parsellere ayrılması gerekiyor.

Belediyeler arsaları ifraz etmiyor, arsa sahipleri tapu alabiliyor ama ruhsat alamıyor. Ruhsat alamayan konut sahipleri su ve elektrik hizmetini çeşitli yollardan karşılamaya çalışıyor. Fakat belediyeler tarafından yine kendilerince ruhsat verilmeyen konut sahiplerinden emlak vergisi alınıyor.

2 Nisan 2016 tarihine kadar durum böyleydi. Hükümetin seçim vaatleri kapsamında hazırlanan 2 Nisan 2016 tarihinde Meclis'te kabul edilen '2016 Torba Yasa' ile İmar Kanunu'nda değişiklikler yapıldı.

'2016 Torba Yasa' içerisine 'GEÇİCİ MADDE 15- 5393 Sayılı Kanun'un 73 üncü maddesi uyarınca kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak belirlenen alanlarda bulunan yapılardan yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşuluyla, geçici olarak elektrik, su ve doğal gaz bağlantısı yapılır. Bu yapılara geçici olarak elektrik, su ve doğal gaz bağlantısı yapılması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez.' belirtilen madde ekleniyor.

Konutları kentsel dönüşüm kapsamına giren konut sahipleri, yıllarca çektikleri su sıkıntısından dolayı kentsel dönüşüm dayatmasına boyun eğerek kabul ediyorlar. Çünkü devletten su ve elektrik hizmeti almanın başka yolu yok. İleriki zamanlarda karşılarına çıkacak olan kentsel dönüşüm projelerine kendi değerinin belki de altında bir fiyatla, evlerini teslim etmek zorunda kalacak ev sahipleri. Çünkü elektrik, doğalgaz ve su onlar için kazanılmış bir hak değil.

Dünyanın yüzde 70,8'ini sular oluşturuyor. Fırat, Kızılırmak; adları dünyaya yayılmış akarsularımız var. Hemen hemen her şehirde adı duyulan şelalelerimiz var. Sonu yokmuş gibi akan, suları yabancı ülkelere satılan derelerimiz var. Yağmurun suyu var. Doğal kaynak sularını kullanarak su satan, adlarını bilmediğimiz birçok su firması var. Nadiren adım atılan köylerde suyu hiç durmadan akan çeşmelerimiz var. Ne zaman zam yapıldığı anlaşılmayan, her ay kapımızı çalan su faturaları var. Ama ruhsat alamayan konut sahiplerinin kazanılmış su hakkı yok.

Hemen hemen her yıl siyasi emeller uğruna değiştirilen İmar Yasası, her insanın hakkı olan su, elektrik ve ısınma hakkından mahrum bırakarak mağdur etmekte.

Belediyelerin içinde bulunduğu tezatlık ve devletin halka uyguladığı kentsel dönüşüm dayatması, maalesef insanları içinden çıkılmaz çaresizliğe sürüklemeye devam ediyor.

@pelinak08

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.