SON DAKİKA
Hava Durumu

Cinayet değil, toplumsal katliam

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2020 11:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2020 11:43

Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı) 'Anadolu Efsaneleri' kitabında Amazonları anlatıyor. Karadeniz'in savaşçı kadınlarını anlattığı yazısından birkaç alıntı:

"Dünyanın her neresinde bir insan topluluğu kurulduysa bu topluluklar başlangıçta muhakkak matriyarkal idiler. Yani babaların ve erkeklerin değil ama anaların ve kadınların egemen oldukları bir toplum. Çünkü kadınların dünyaya insan doğurdukları, ama erkeklerin çocuk doğurmadıkları görülüyordu."

"Amazonların Anadolu için büyük önemi vardır. İzmir'in Efesos'un ve Anadolu kıyısındaki daha birkaç kentin ilk önce Amazonlar tarafından kurulduğu ısrarla ileri sürülmekte, hatta İzmir, Efesos, Mirina, Grineum, Kyme sözcüklerinin de bu kentleri kuran Amazonların adları olduğu söylenmektedir."

***

Gülsüm, Nuray, Sevil, Deniz, Emine, Nazife, Bahar, Zahide, Hamide, Seher, Sümeyye, Beyza, Zehra, Evin, Sema, Sultan, Hamdiye, Bahar, Şule, Hatice, Esila, Melahat, Zeynep, Fatma, Gönül, Derya, Sabriye, Dilek, Figen, Pınar, Süheyla, Döndü, Yonca, Duygu...

Kent kuran kadınların isimlerinden her gün bir yenisini daha duyduğumuz katledilen kadınların isimlerine...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun raporuna göre Temmuz ayında 36 kadın katledildi, 11 kadının ölümü ise şüpheli. 36 kadının 20'si kocası, sevgilisi ya da eski kocası tarafından katledildi. Katilleri kocaları, eski kocaları, sevgilileri, eski sevgilileri, babaları ya da oğulları. 36 kadından 18'inin neden öldürüldüğü bilinmiyor. Diğer nedenlerin başında ise boşanmayı istemek, 'hayır' demek  geliyor.

***

Sokak ortasında, evlerinde kanlar içinde yatan kadınlar, sokak kenarlarında üzeri beyaz örtüyle örtülmüş kadınlar, varil içine konulmuş kadınlar, intihar süsü için pencerelerden atılan kadınlar, yakılmış kadınlar, kesilmiş kadınlar... 'Kadınlar öldürülmesin', 'İstanbul Sözleşmesi uygulansın' dediği için tartaklanan, ters kelepçelenen kadınlar. Günlerce işkenceye, tecavüze uğrayan, öldürülen, ölen kadınlar.

Türkiye'de yaşayan bir kadınsanız, bir gün isminizin katledilen kadınlar listesinde okunması işten bile değil.

Tanrının kadına bahşettiği doğurganlıkla çağlar öncesinde ana ve kadınların egemen oldukları topluluklardan, cinsiyet ayrımcılığının yapılmadığı bir medeniyete evirileceğimize kadın katliamının yaşandığı medeniyetsizliğe dönüştük.

Kadın cinayeti değil bu, kadın katliamı yaşanıyor bu ülkede. Bu; sadece erkeklerin sebep olduğu vahşet öyküleri değil, ahlaki ölçülerin kıskacında toplumsal kadın katliamı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.