SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa, Yunuseli Havaalanı'nı kurtarabilecek mi?

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2020 11:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2020 11:37

Bursa şehir merkezinde yaklaşık bin 400 dönümlük arazi üzerinde bulunan ve Türkiye'nin ilk iniş pisti olma özelliği taşıyan Yunuseli Havaalanı, betonlaşma  tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

Yıllardır betonlaşan Bursa Ovası'nın elde kalan son parçaları da inşaat ve betonla özdeşleşen AKP iktidarının tehdidi altında bulunuyor. 'Kupon arazi' olarak tanımlanan kamuya ait birçok araziyi imara açarak inşaat sektörüne fırsatlar sunan AKP iktidarının Bursa'da göz diktiği yerlerden birisi de kentin ortasında kalan ve iştah kabartan Yunuseli Havaalanı...

Recep Altepe'nin, Erdoğan'ın talebi üzerine istifa etmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığına getirilen Alinur Aktaş'ın konut alanına dönüştürmek istediği yerlerden biriydi Yunuseli Havaalanı arazisi.

Kentlerdeki yeşil alanların bir bir elden gittiği bir dönemde Bursa'nın bağrında kalan Yunuseli Havaalanı arazisinin konut alanına dönüştürülmek istenmesi tepki çekiyor. Deprem toplanma alanlarının bile inşaata kurban edildiği bir dönemde havaalanı arazinin korunması ve halkın nefes alacağı bir kültürparka dönüştürülmesi isteniyor.

1940'lı yıllarda inşa edilen Bursa'nın ilk havaalanı olan Yunuseli Havaalanı, 2001 yılında Yenişehir Havaalanı'nın hizmete açılmasıyla, sivil havacılık faaliyetlerine son verilerek 2017 yılına kadar askeri hizmette kullanıldı.

16 yıl aradan sonra Yunuseli Havaalanı, dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından 1 Şubat 2017'de yeniden hizmete açılsa da istenen etkiyi sağlayamadı. Altepe'nin istifasının ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olan Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURULAŞ tarafından işletilen Yunuseli Havaalanı'ndan yapılan uçuşları 10 ayda 18 milyon TL zarar ettiği gerekçesiyle iptal etti.

Yaklaşık iki buçuk yıldır atıl vaziyette bulunan Yunuseli Havaalanı'na yönelik bugüne kadar çeşitli açıklamalarda yapıldı. Son günlerde Bursa kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen Yunuseli Havaalanı'nın statüsünün değiştirilerek bir bölümünün imara açılacağı, bir bölümünün ise Millet Bahçesi olarak değerlendirileceği iddia ediliyor ancak ortada henüz kesin bir karar yok.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 19 Haziran'da gerçekleştirdiği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'daki görüşmesine ilişkin Bursa'da yapılacak projelere yönelik bilgilendirmede bulunmuştu. Bursa'ya dair müjdelerini sıralayan Alinur Aktaş, Yunuseli Havalanı arazisinin nasıl değerlendirileceğine ilişkin açıklama yapmadı.

Ancak Aktaş'ın 4 Nisan 2018'de havaalanının geleceğine ilişkin yaptığı açıklama yeni bir tehlike ile karşı karşıya kalınacağının işareti.  Yunuseli Havaalanı çevresindeki arazilerin inşaat şirketlerince alındığı haberleri tehlikenin boyutunu ortaya koyuyor.

Alinur Aktaş açıklamasında, Sabiha Gökçen ve Yenişehir havaalanları nedeniyle Yunuseli'nin atıl pozisyonda kaldığını, havaalanı arazisinin şehrin çıkarları doğrultusunda değerlendirileceğini belirttikten sonra şu ifadeleri kullanmıştı:

"Mevcut durumu, Bursa için en rantabl şekilde kullanacağız. Yunuseli ile sadece Doğanbey'i ilişkilendirmek doğru değil. Yunuseli Havaalanı arsası, 9-10 bin konutun yapılabileceği bir yer. Hem de düşük yoğunluklu olarak. Bununla bir değil birkaç Doğanbey ikame edebilirsiniz. Bizim burada düşüncemiz şudur: Konut yapalım, gelir ortaklığı şeklinde. Sonra da bu konutları Bursa yararına değerlendirelim.  Bursa'ya ait arsaları ve binaları, ya da şehrin diğer değerlerini 'en rantabl şekilde' kullanmaya kararlıyız."

İşte Alinur Aktaş'ın 2 yıl önceki bu açıklaması kentin önemli değerlerinden biri olan Yunuseli Havaalanı arazisinin geleceği konusunda korkuları beraberinde getiriyor.

Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un cevaplaması istemiyle konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, havaalanının imara açılacağı iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Havaalanının etrafında bulunan arazilerin kim ya da kimler tarafından satın alındığını soran Özkan, "Düşük yolcu kapasiteli uçuşlar için çok uygun olan, ayrıca çevrede oluşan orman yangılarında ve olağanüstü durumlarda lojistik bir havalimanı olan Yunuseli Havalimanı'nın bu statüsünün kaldırılacağı doğru mudur? Bursa'nın tam ortasında yakın zamanda yapılan kentin silüetini ve tarihî dokuyu bozan, Bursalının tepkisini çeken ve ayrıca dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan'ın da sert tepkisine neden olan Doğanbey TOKİ Konutları gibi buraya da aynı yanlışı yapacaksınız mı acaba?" ifadelerini kullandı. 

Konuya ilişkin Yunuseli Havaalanı önünde açıklama yapan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ise, havaalanının imara açılmak istenmesine vurgu yaparak, "AKP'li Büyükşehir Belediyesi ve onun kent dışında gelen rant çevreleri, Bursa'dan, Yunuseli Havaalanı arazisinden elinizi çekin! YunuseliHavalanı Bursa halkının malıdır. Burası Bursa halkının bağışlarıyla alınmış bir arazidir. Burayı yeşil alan yapın, deprem sonrası toplanma alanı yapın. Burası Bursa'nın akciğeri olsun, beton olmasın!" ifadelerini kullandı.

Ovası elden giden Doğanbey'deki TOKİ faciası ile kentin bağrına saplanan hançerin acısıyla kıvranan Bursa şimdi yeni bir facianın eşiğinde... Bakalım, önümüzdeki örnekler,  yapılan itirazlar, getirilen öneriler AKP'li Büyükşehir Belediyesi'ni bu "rant-beton" sevdasından vazgeçirecek mi?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.