SON DAKİKA
Hava Durumu

Play-off şikenin itirafıdır!

Yazının Giriş Tarihi: 21.08.2011 23:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.08.2011 23:49

Play-off uygulamasına geçilecekmiş!..

Ligi ilk 4 sırada bitirenler kendi aralarında play-off maçları oynayacak, şampiyon öyle belirlenecekmiş.

Niye böyle bir değişikliğe gidilmek isteniyor?

Neden yalnızca Belçika'da uygulanan ve ciddi hiçbir ülke liginde uygulanmayan bir statü Türk futboluna getirilmek isteniyor?

Çok basit...

Federasyon diyor ki, "Size adalet veremiyoruz, play-off verelim"...

Mehmet Ali Aydınlar'ın liderliğindeki futbol yönetimi "şike skandalı"nın altında ezildi ve kurulu sistemi ayakta tutabilmek için sanal yöntemlere ve yanıltıcı, sahte çözümlere yöneliyor.

Aydınlar yönetiminin gayesi ortalığa saçılan şike iddialarıyla ilgili "gereğini yapmak" değil, ancak yapılması gerekenin üzerine örtebilmek ve sanki bundan sonra şike yapılmazmış, yapılamazmış gibi yanıltıcı bir operasyon yürütüyor.

Bugüne kadar "bir şey yapıyormuş" gibi bir izlenim yaratarak şike skandalını zamana yayan ve bunu da başarıyla yürüten TFF, nihai olarak "kurulu futbol düzeninin değişmemesi ve böyle gelmiş böyle gitsin" hedefi için cansiperane biçimde mücadelesini yürütüyor...

Elbette bunu, içlerinden çıkıp geldikleri ve akıl ve gönül birliğiyle bağlı oldukları sistemin ana unsurlarını ayakta tutabilmek için yapıyorlar...

****

Ligin statüsü değişecek, play-off uygulamasına geçilecekmiş!

Hadi canım sen de!..

Bu acizliğin, korkaklığın, zavallığın ve her şeyden önemlisi bir soruna çözüm getiriyormuş gibi gözüküp Türk futbolunu katletmek için varını yoğunu ortaya koymaktan başka bir şey değil...

Siz aslında "şike iddialarının gerçekliğine çoktan inandınız" ve bu konuda "açık ve netsiniz".

Eğer buna ilişkin güçlü bir kanaatiniz olmasaydı, yargı sürecini bekleme kararında olduğu gibi ligin statüsünü değiştirmek için de saçma sapan uğraşlar içine girmez, bunun için de mahkeme sonucunu beklerdiniz.

Öyle bir hava yaratıyorsunuz  ya, hani şike falan da yoktur(!), herkes pürü paktır!..

Şimdi siz işi gücü bırakmış yok yere ligin statüsünü değiştirmek gibi bir uğraş içine girmiş oluyorsunuz...

Hani sizin mantığınızla hareket edecek olursak ey Mehmet Ali Aydınlar, ya suçsuzsa(!) tutuklanan 31 kişi ve ifade verenler, soruşturma kapsamına giren onlarca kişi...

Klasörlerle, kamyonetlerle önünüze boca edilen onca doküman, belge sahte olabilir(!); onlarca emniyet mensubu ve onların getirdikleri dosyaları inceleyen mahkeme hakimleri ve dahi üst mahkeme hakimleri yanılgı üstüne yanılgı içinde olabilirler(!)

Yazık değil mi şimdi bunca emeğinize!..

Siz şimdi durup dururken, belki mahkemenin suçsuz(!) olduklarını ilan edecekleri kişiler için mi bu çalışmayı yürütüyorsunuz...

Başlattığınız girişim, "şikenin itirafından" başka hangi anlama gelebilir?

Siz attığınız her adımla, acizliğinizi, korkaklığınızı ve asıl bağlı olduğunuz yerleri gösteriyorsunuz.

Sizin derdiniz "Türk futbolunun geleceğini" kurtarmak olmadığı gibi, özü itibariyle bunu sağlayabilecek bir hedefe, amaca ve iradeye de sahip değilsiniz...

Eğer bu iradeye sahip olsaydınız Türk futbolunun geleceğini kurtarmanın statü saçmalıklarındaki gibi kural değişikliği arayışlarına girmek yerine "adaleti tesis etmek" olduğunu anlar ve gereğini yapardınız.

****

Futbolda şikeyi, şaibeleri ortadan kaldırmak için kural, statü değişikliğine değil "zihniyet" değişimine ihtiyaç var.

Oysa sizin yaptığınız "kural değişsin, ama sistem aynı kalsın" zihniyet hamlesinden başka bir şey değil...

Siz oyunun adaletli biçimde oynanması ve bunun sağlanmasından yükümlüsünüz. Yaptığınız "kurallar değişsin ama aynı zihniyet ve aynı adaletsizlik sürsün" çabası....

Hadi söyleyin bakalım, statü değişince, getireceğiniz yeni kurallar şike, şaibe gibi hamleleri, girişimleri nasıl önleyecek?

Play-off oynanırken şike olmaz mı demek istiyorsunuz!

Yoksa yaptığınız "şikenin maliyetini ve tarifesini" yükseltmekten mi ibaret!

"Şike yapınca nasıl olsa bir şey olmuyor. Olsa olsa canım statü değişiyor, her şey kaldığı yerden devam ediyor" zihniyetini daim kılarsanız, bundan sonra da şikenin önünü kesemezsiniz.

Doğru ya, çok kızarsanız, kürsüye çıkar, kaşlarınızı çatar Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na gönderirsiniz, olur biter!

****

Süper Lig'in statüsünün değiştirilmesi ve play-off sistemini getirme girişimi açıkça şike soruşturmasını sulandırma, olası sonuçlarını hafifletme, sistemin "ağalarını" koruma-kollama operasyonundan başka bir şey değildir.

Ey Mehmet Ali Aydınlar, bence yönetiminizle birlikte topluca Metris Cezaevi'ni de ziyaret etmeli ve "üzüntülerinizi" dile getirmelisiniz...

Nasıl olsa biz ülke olarak böyle sahneler için klişe bir gerekçeye de sahibiz: Mesleki ve insani dayanışma için!...

****

Açık ve net biçimde oynan oyun görülmeli...

Anadolu kulüpleri bu girişime şiddetle karşı çıkmalıdır. Ama korkarım buna ilişkin çok güçlü bir çaba ve isteğe tanıklık edemeyeceğiz.

Kendi kentlerini ve takımlarını temsil etmekten çok İstanbul takımlarının tamamlayıcı bir figüranı gibi hareket eden Anadolu takımlarının yönetimleri bu yönde bir tepki üretecek ne bir temsile, ne bir fikre, ne bir isteğe ve cesarete, ne de bağımsız bir iradeye sahipler.

Çünkü onlar, güçlerini kendi kentlerinden ve takımlarından almıyor, tamamlayıcısı oldukları sistemden nemalanıyorlar...

****

Artık Mehmet Ali Aydınlar yönetimi meşruiyetini yitirmiştir. Bu yönetimin alacağı hiçbir kararın inandırıcılığı olmayacaktır.

Yazık ki bu yönetimin içinde Bursa'dan da bir isim yer alıyor ve ne acı ki hukukçu kimliği ve sorumluluğuyla sistemin restore edilmesi için var gücüyle çalışıyor.

Eğer bu süreç devam ederse kimse şüphe duymasın, 9 Eylül'de başlayacak olan "futbol oyunu" olmayacak, ancak olsa olsa "orta oyunu" olacak...

Umarız Bursa ve Bursaspor bu sürecin paydaşı olmaz...

Hatta oynanan oyunlara karşı direnişe öncülük eder...

"Bunun için umutlu musun?" diye soracak olsanız, ne yazık ki "hayır" derim...

Ama tüm kalbimle söylüyorum, yanılmayı çok istiyorum...

www.twitter.com/ozcanyazici

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.