SON DAKİKA
Hava Durumu

Müsaade edin biraz Bursaport'u öveceğim!

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2012 09:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2012 09:57

Suat Şenocak'ın Bursa Hakimiyet'teki değişim süreciyle ilgili Bursaport'ta yazdığı yazı üzerine bir değerlendirmede bulundum.

Genel Yayın Yönetmenimiz Zafer Opsar da yazısıyla bu yazıma yanıt verdi.

Odağında yazarımız Suat Şencok'ın yazısının ve haliyle içinde Bursaport'un olduğu açık, şeffaf bir tartışmamız oldu.

Bu durumu garip karşılayanlar olabilir; ancak bence okurlarımızla birlikte düşünebilme fırsatı yarattığı için çok yararlı oldu.

Aslında ülkemizde yayıncılığı, tüm okurların ve yayıncılığın tüm taraflarının katılımıyla daha açık ve şeffaf biçimde tartışmamıza ihtiyaç var.

Bilmiyorum, belki de Bursaport'taki son tartışma ufak da olsa buna bir imkan vermiştir.

Suat Şenocak'ın yazısına ilişkin Yayın Yönetmenimiz ile farklı düşünceleri paylaştık; arka planda konuyu aramızda müzakere ettik ve sonuçta Zafer Opsar, Suat Şenocak'ın yazısını yayınlamayı uygun gördü.

Sonra bunu Bursaport'ta  yazılarımızla siz değerli okurlarımızın huzurunda da paylaştık.

Yazıların ardından gerek telefonla, gerek e-posta ile gerekse Bursaport'taki yorumlarla okurlarımız da bu tartışmaya katıldı.

Açıkça belirtmeliyim ki, okurlarımızın önemli bir kısmı Zafer Opsar'ın yazıyı yayınlaması yönünde görüş belirttiler.

İşte demokrasi böyle bir şey. Siz bir görüş ortaya atarsınız, bir başkası da başka bir görüş ve tartışırsınız.

Tartışmanın açıklığı ve özgürce sürmesi çok önemli. Tartışma sırasında ufkunuzun açık olması, tartışılan her görüşü dikkatlice dinleyebilmek, onlardan yararlanabilmek çok önemli.

Bu ülkedeki en önemli sıkıntılardan birisinin tartışma kültürünün eksikliği ve diyalogsuzluk olduğunu düşünüyorum. Fazlasıyla önyargılarımıza batmış durumdayız ve yer yer dogmatizm sınırları içerisinde boğuşuyoruz.

İnsanları, toplumları, ülkeleri ilerleten tartışmak, fikir üretmek, bilgi üretmek ve bu süreçten yararlanarak gelişim göstermek.

Elbette, bu tartışmanın ekonomik, siyasi çok daha derinlikli boyutları da var; ama toplumsal kültür açısından baktığımız da bile yukarıda aktardığım noktaların önemli olduğunu düşünüyorum.

Öyle anlaşılıyor ki, son yazıma katılmayan okurlarımız çoğunlukta. Ben, gerekçelerini de sıralayarak bir görüş dile getirdim; okuyucularımızın önemli kısmı farklı düşündü.

Bu tartışmaya ve okurlarımızın da bu tartışmaya katılmasına büyük saygı duyuyorum.

Dedim ya, demokrasi böyle bir şey. Farklı düşünceyi dinleyebilmek ve tartışabilmek; yani tahammül çok önemli. Biz buna örnek olabiliyor muyuz, bunu siz okurlarımız takdir edecektir...

Ama bir şey çok önemli, her şeyi tartışabilmeliyiz. Hiçbir şey kapalı kapılar ardında kalmamalı. Evrensel yayıncılık ilkeleri çerçevesinde tüm okuyucular kentle, ülkeyle ilgili her şeyi tartışabilmeli.

Hiçbir kişinin, liderin, yerel yöneticinin, siyasetçinin, bürokratın kararları "mutlaklığı", "kesin doğruyu" göstermez. Kararların doğruluğu yurttaşların ne kadar geniş kesimi o tartışma süreçlerine katılmışsa o derece güçlenir. Bu bile mutlaklığı ifade etmez; tartışma sürecinde yurttaşlar yeni bir karar oluşturabilir.

Son tartışma sırasında (ki tartışma konusunu da aşarak) okurlarımızın paylaştığı görüşler de gösterdi ki, insanlar bu ülkede birçok şeyin kapalı kapılar ardında kotarılmasından rahatsız. Yerel yönetimler, siyasal partilerin karar süreçleri ve daha aklınıza gelebilecek birçok konu şeffaflıktan uzak süreçler içerisinde ilerliyor.

Ne yazık ki henüz tam demokrasiden çok uzaklardayız. Hatta yarı demokrasiye bile ulaşabilmiş değiliz. Sizlerin, bizlerin, özcesi yurttaşların katılımcılığı çok sınırlı. Yurttaşlar, okurlar bundan bunalmış durumda...

Bunun için tüm bunları tartışmaya büyük ihtiyacımız var...

Bursaport.com'u bir yıl önce bunun için kurduk. Emin olun bu çizgisini ve ilkelerini koruyabilmek için bugüne kadar zorluklarla ve özveriyle bugünlere geldi. Daha fazla bilgiye ulaşılabilin, daha açık ve özgürce tartışmaları okuyabilin diye Bursaport'u bugünlere getirdik.

"Medya mahallesinin" fakir ama gururlu çocuklarıyız!

Okurlarımızın da Bursaport'un bu mesajını ve samimiyetini güçlü bir biçimde aldığını ve Bursa'daki yayın organları arasında Bursaport'a müstesna bir değer verdiklerini birçok mesajlarından biliyoruz.

Zafer Opsar yönetiminde Bursaport'un bu çizgisinde ilerleyeceğine olan inancım sonsuz...

Okurlarımızın da bu süreçte Bursaport'u yalnız bırakmayacaklarını da düşünüyorum. Çünkü Bursaport aynı zamanda "sizin"...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.