SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhur İttifakı yarışa 3 adayla girecek!

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2023 13:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2023 13:18

Öyle anlaşılıyor ki Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanlığı yarışına en az 3 adayla girecek. Biri asıl aday, diğer ikisi tavşan aday! Siyaset mühendisliği üzerine çalışanlara diyeceğim şu: Gerçeklikten koptunuz mu, hiç bir mühendislik çalışması işlemiyor. Örnekleri çok.

Şubat 2001 ile 3 Kasım 2002 tarihleri arasında yaşanan toplumsal travmadan daha büyüğü şu anda yaşanıyor. Kanaatim odur ki, aynı 2002 Seçimlerinden önce olduğu gibi hiçbir anket ve araştırma bu travmayı ölçemiyor. Şu anki her öngörü bu travma haliyle "malül".

Siyaset mühendislerinin "evdeki hesabı", kesinlikle "çarşıya" uymayacak. Aynı mühendislik, o zamanda da işletilmek istenmişti. Zafer Partisi'nin, zamanın ruhuna uygun olarak 2002'nin Genç Partisi'ne dönüşme ve muhalefet yerine iktidarı sarsma ihtimali çok daha yüksek.

Neredeyse tek vaadi "Suriyelileri göndermek" olan popülist ve "öfkeye" seslenen bir söylemin, "stratejik oy kullanacağının" farkında olan aynı arzu içindeki muhalif seçmen kitlesinden çalacağı oy, iktidarın seçmen kitlesinden çalacağı oya göre sınırlı kalacak.

Muhtemelen Ümit Özdağ ve Zafer Partisi, Cem Uzan'a benzer popülist, agresif bir kampanya yürütecek. Şu an seçmen kitlesine yansıması sınırlı, ama aktif kampanya süreci başladığında ve seçim tarihi yaklaştıkça oy mobilizasyonunun nasıl değiştiği görülecek.

İktidar medyası, muhalefeti zayıflatma umuduyla Muharrem İnce, Sinan Oğan ve Zafer Partisi güzellemelerini artıracak. Bu aynı zamanda "öfkesine" anlam arayan bir kısım seçmeni AKP'den kopartarak bu isim ve partilere yöneltecek. Zafer Partisi yüzde 5-6'lara sıçrayabilir.

Bu, özellikle meclis seçimlerinde sarsıcı sonuç yaratabilir. İç Anadolu'da birçok kentte oy farkının az olduğu yerlerde, son milletvekillerinin muhalefet cephesindeki partilere geçmesini sağlayabilir. MHP'nin barajın altında kalmasıyla muhalefet 360'ı geçebilir.

Bu analizdeki öngörümün sağlamasını elbette muhalefet cephesi yapabilir. Umut ve gelecek dili korunmalı, Muharrem İnce'yi gündem yapmayı ve konuşmayı keskin biçimde bırakmalılar. İnce ve Sinan Oğan muhalefet cephesine ne söylerse söylesin!

İktidarı koruma güdüsüyle, iktidar mahfillerinin destekleyeceği "negatif dile dayalı" kampanyalar bir bumerang gibi hep iktidarları vurmuştur. Eğer iktidar çevresindeki "duygusal manüpilasyona" açık kitlelere öfkelerini kanalize edecek bir imkan tanırsanız oraya yönelirler.

İktidar, seçmen kitlesine gelecek umudu taşıyacak bir "meşruiyet" zemini artık üretemiyor. Seçmenlerinin somut sorun, ihtiyaç ve beklentilerine "soyut kavramlarla" yanıt veriyor. Sert bir kampanya süreci ve dramatik bir seçim tablosuna doğru ilerleyeceğimizi herkes görecek.

Tekrar vurgulamak gerekirse, Millet İttifakı'nı oluşturan partiler kesinlikle İnce, Oğan ve Zafer Partisi gibi diğer parti ve isimlerle didişmeyi hemen bırakmalı. Ne söylerlerse söylesinler... Stratejik bir sabırla bu tarihi seçim, tarihi bir demokrasi şenliğine dönüşebilir!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.