SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir ihtimal daha var!

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2011 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2011 00:05

Deyim yerindeyse, baş döndürücü bir trafik yaşandı. Nereden bakarsanız bakın baş döndürücü geçti bu 5 ay. Dünyada, Türkiye'de, Bursa'da krizler, sorunlar, sıkıntılar eksik olmadı...

Dünya ve Türkiye bir yana bırakılacak olursa Bursa açısından son 5 aya dönülüp bakıldığında en dikkat çekici gelişmenin 12 Haziran seçimlerinde Bursa'yla özdeşleşmiş bir ismin, yani Faruk Çelik'in Şanlıurfa'ya, Manisa'yla özdeşleşmiş bir ismin, yani Bülent Arınç'ın Bursa'ya kaydırılması oldu.

Hani içerden Bursa'ya bakınca epey bir gürültü koptu!

Kopmaya da devam ediyor.

Baksanıza iktidar partisinin kongre süreciyle ilgili yaşananlara, atışmalara, kulislere, laf yetiştirmelerine, pek hareketli...

Hareketli derken de tabii 200 bine dayanan üye tabanının kongre süreciyle yanıp tutuştuğunu, büyük bir canlılık yaşadığını kastetmiyorum...

Her şeyin bu kadar liderin ve Genel Merkez'in kontrolünde olduğu bir ortamda siz istediğiniz kadar tartışın!

Ahmet'i alıp Mehmet'in yanına koyun, Ayşe'yi alıp Hatice'nin muhalifi yapın; boş işler bunlar...

Sonuç, konuşulanlar, dedikodular, "aldım verdim ben seni yendim" manzumeleri ve nihayet siyaset yapıyor(muş) gibi, parti yönetiyor(muş) gibi yaparken, bir gece yarısı telefonuyla "Ahmet olsun" denilerek bitecek bir "oyun" bu!..

"Miş"li demokrasi yani!

Şimdi, tez elden Bülent Arınç, Faruk Çelik operasyonuna dönmek istiyorum.

Aradan geçen 5 ayı düşündükçe, Bülent Arınç'ın Bursa'ya, Faruk Çelik'in Şanlıurfa'ya kaydırılmasının özünün çözülemediğini düşünüyorum.

Birkaç gün önce sohbet ettiğimiz iki gazeteci arkadaşımızdan birisi Bülent Arınç'ın il kongresiyle ilgili nasıl bir tutum takınacağı konusunda merak içerisindeydi ve bir türlü Arınç'ı çözemediğinden yakınıyordu.

Arınç'ı çözme konusunda kimsenin pek mahir olacağını da sanmıyorum.

Belki şaşıracaksınız ama Arınç'ı çözmek için öyle aman aman bir çaba içerisine girmenize de gerek yok...

Kongre sürecinde Bülent Arınç'ı hiçbir yerde göremeyeceksiniz; bu yönde bir çabası, arayışı ve girişimi de olmayacak.

Keza, yerel düzeyde büyük anlamlar yüklenen ve yüksek sesle tartışılan konuların hiçbirisiyle Bülent Arınç ilgilenmiyor.

Sizce ilgilenmesini gerektirecek bir durum var mı?

Gazeteci arkadaşlarımız şaşırmasın ve beklenti içerisine de girmesin. Her şeyin bu kadar genel merkez ve liderin kontrolünde olduğu bir siyasi süreçte Arınç, gündelik siyasi mülahazaların içerisine neden girsin?

İyi de, "Hani 'abi' olarak Bursa'ya gelmişti" diye itiraz edecekler varsa aranızda, bana göre varlığıyla bu "abilik" görevini de yerine getiriyor zaten... Ama o kadar!

Kendi siyasi ikballerini Arınç'la ilişkilendirerek ilerlemek, yer tutmak isteyenler varsa, pek verimli sonuçlar alamayabilir...

Eh, ne yaparsınız, "reel siyaset" bu işte!...

Şimdi gelelim, yazının bu son bölümlerinde Bülent Arınç'la ilgili spekülatif yorumuma...

Bana göre, Arınç'ın Bursa'dan aday gösterilmesinin Faruk Çelik'le doğrudan bir ilgisi yok. Evet, Çelik'le ilgili tartışmalı, sancılı konular olabilir ama, Çelik'in başka yere gönderilmesinin anlamı başka, Arınç'ın Bursa'dan aday gösterilmesinin anlamı başkaydı.

Kişisel kanaatim odur ki, AKP'nin en önemli isimleri arasında yer alan, TBMM Başkanlığı yapmış, yakın siyasi tarih başta olmak üzere Türkiye siyasi tarihine ilişkin önemli bilgilere ulaşmış bir isim olarak ve dahi Başbakan Yardımcılığı gibi bir pozisyonu olan Arınç, 'Kürt Sorunu'nun çözüm sürecinde önemli bir rol oynayacaktı.

Geçmiş zaman dilini kullanıyorum, çünkü MİT üzerinden devletin görüşmeler yürüttüğü Abdullah Öcalan'ın 12 Haziran seçiminden sonra bizzat örgüt tarafından etkisiz hale getirilmesinin ardından, seçim öncesi planlanan sürecin sekteye uğradığı kanaatindeyim.

Yani anlayacağınız, başlangıçtaki oyun planıyla, 12 Haziran sonrası yaşanan süreç çelişmiş olabilir.

Bu analizimi tez elden reddetmeyin ve burun kıvırmayın; lakin 12 Haziran öncesi gelinen "uzlaşma" ve Abdullah Öcalan'ın "devletle anlaştık" sözlerinin ayrıntılarının neler olduğunu henüz tam anlamıyla bilmiyoruz...

Arınç'ın başlangıçta planlanan misyonuyla bugünkü pozisyonu arasında da epeyce uçurum bulunabilir!

Öğreneceğimiz daha çok şey var...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.