SON DAKİKA
Hava Durumu

AKİMED neden kuruldu?

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2011 10:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2011 10:20

Hedef ise, şubeler aracılığıyla Türkiye genelinde örgütlenmek.

Bir süredir hızlı bir gelişim gösteren internet gazeteleri her geçen gün okur kitlelerini ve etkinliğini artırıyor.

İletişim teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması geniş kitlelerin bilgiye ulaşmasını kolaylaştırıyor. Ekonominin ve gündelik yaşamın merkezine dijital teknolojiler tam anlamıyla yerleşmiş durumda.

Bireysel tercihlerimiz ya da iş süreçlerinin zorunlu kıldığı nedenlerle günlerimizin önemli bir kısmını artık internette geçiriyoruz. E-posta alıyor-atıyor, facebook'ta arkadaşlarımızla buluşuyor, arzu ettiğimiz zamanda tweet atıyor, youtube'dan hayranı olduğumuz sanatçının şarkısını dinleyerek stres atıyor, beğendiğimiz bir ayakkabının ya da kitabın siparişini e-ticaret sitesinden veriyoruz, e-devlet sitesini kullanarak pasaport alıyor ya da SGK işlemleri yapıyor, sık sık haber sitelerinden son gelişmeleri takip ediyoruz.

Üstelik gündelik hayatımız hızla mobilleşiyoruz. İstediğimiz her şeye, her yerden ulaşma imkanına kavuşuyoruz ve bu imkan her geçen gün daha geniş kitlelere yayılıyor.

Ne oluyorsa anında öğreniyor, ne yapıyorsak anında paylaşıyoruz...

Kısa bir istatistiki bilgi turu bile süreci bize net özetliyor.

Ipsos KMG tarafından gerçekleştirilen ve Ağustos ayı sonunda açıklanan Internet Kullanım Alışkanlıkları Araştırmasına göre, Türkiye'de 12 yaş ve üzeri tüm bireylerin yüzde 41.8'i (24.4 milyon kişi), son dönemlerde ayda en az bir kere internete bağlandığını belirtiyor. Bu oran geçtiğimiz sene yüzde 40.7 (23.6 milyon kişi) idi. Online olan 24.4 milyon kişinin yarısı her gün internete giriyor, geçen seneye göre daha fazla internete bağlanıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 47.4.

Internet, Türkiye'de ayda ortalama 67 bin kişi kazanan bir mecra ve erkeklerde, gençlerde ve yüksek sosyo-ekonomik gruplarda ortalamanın üzerinde popülariteye sahip; öyle ki 15-17 yaş aralığındaki her dört gençten üçü online.

Akıllı telefonların artışı ve mobil internet bağlantı hızının artması ile birlikte bu sene 3.4 milyon kişi daha cepten interneti keşfetti!  Toplamda 7.2 milyon kişi cepten internete bağlanıyor!

ComScore'un Haziran 2011'de yayınladığı istatistikler de ilginç veriler içeriyor.

Kullanıcıların internette harcadıkları zaman açısından Türkiye, Hollanda (aylık 34,1 saat) ve Birleşik Krallığın (aylık 33 saat) ardından aylık ortalama 31,1 saatlik internet kullanımı ile 3'üncü sırada yer alıyor. Kullanıcı başına sayfa ziyaret sayısı açısından bakıldığında Türk kullanıcılar aylık ortalama 3.435 adet sayfa görüntülemesi ile Avrupa'da ilk sırada yer alıyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'nin yine Haziran 2011'de yayınladığı istatistikler de ilginç. Türkiye'de Haziran 2011 itibariyle internet bankacılığını kullananların sayısı 16,7 milyon kişiye ulaştı. Bu rakam kurumsal kullanıcıları da dahil edince 18,5 milyona yükseliyor.

TBB'nin verilerine göre internet bankacılığını kullanım sayısı açısından Bursa, İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından 238 bin 578 kişi ile dördüncü sırada. Yine Haziran 2011 verileriyle Bursa'da 30 bin 350 kurumsal internet kullanıcısı var.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2010 yılı sonuna kadarki verileri kapsayan 2011 Bilgi Toplumu İstatistikleri'ne göre, Türkiye'de internet kullanıcılarının yüzde 72,8'i e-posta alıp göndermek, yüzde 64,2'si facebok, tiwitter gibi sosyal ağlar için, yüzde 58,8 oranında da haber, gazete, dergi okumak için interneti kullanıyor.

Bu rakamları niye aktarıyorum? Çok basit. Bu rakamlar Aktif İnternet Medyası Derneği'nin de neden kurulduğunun en somut verileri. Veri iletim hızlarının artması ve mobilleşmenin yaygınlaşmasıyla bu rakamların 2015 yılına kadar daha büyüyeceği açık.

Eğer ekonomiyi ve gündelik yaşamı her anlamda büyük bir dönüşüme sürükleyen bir süreç yaşanıyorsa, oturup kafanızı kuma sokup bekleyemezsiniz. Ne olup bittiğini, nerden gelip nereye gittiğinizi bilmeye, ona göre kendinizi, kurumlarınızı hazırlamanız gerekiyor. Yaşadığımız yıllar insanlık tarihinin hiçbir döneminde benzer örneğine rastlanamayacak yoğunlukta teknolojik dönüşümlere sahne oluyor. Son 30 yılda insanlığın 5000 yılda ürettiğinden fazla bilgi üretildi.

Sözün özü, Aktif İnternet Medyası Derneği, bu büyük dönüşüm içerisinde medya sektöründeki dönüşümü anlamak, anlatmak ve bilgiyi paylaşmak, geleneksel gazetecilikten internet gazeteciliğine geçişe aracılık etmek, medya sektöründe çalışan gazetecilerin yeni medya düzenine uyum sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla kuruldu. AKİMED'in başladığı bu yolculukta güçlenerek ve ülke geneline yayılarak büyümesini arzu ediyoruz.

Söyleyecek daha çok sözümüz, yapacak daha çok işimiz var. 

twitter.com/ozcanyazici

(Bu yazı Yeni Dönem Gazetesi'nde yayınlanmıştır)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.