SON DAKİKA
Hava Durumu

Beyaz Zambaklar Ülkesi'nde

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2014 02:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2014 02:53

Ve uzunca bir dinlenceden sonra, sert ve de çok ters bir yazıyla geldim yanınıza... 

Büyük bir tören hazırlığı vardı; zira önde gelen futbol takımlarından biri 10. yılını kutluyordu. Johan Vilhelm Snelman epeyce uzun, ama çarpıcı bir konuşma yaptı :

GÜÇLÜ DÜŞÜNCE

Sizler Finlandiya'nın futbolda elde ettiği başarılarla övünüyorsunuz. 'Güçlü Ayak' adlı takımınızın komşu ülkelere davet edilmesi ve orada maç kazanmasına tezahürat yapıyor, bundan gurur duyuyorsunuz. Ben sizin sevincinizi paylaşmıyorum.

Sevgili ülkemiz Suomi'de, adları Güçlü Düşünce, Büyük Emeller, Süt Üretimi, En İyi Yumurta, En Kaliteli Tahıl, Beyaz Kumaş, Temiz Vicdan, Yeni Fikirler, Mekaniğin Gururu, Müreffeh Halk olan birkaç topluluk olsaydı, bu beni daha fazla sevindirirdi.

Ben, sizlerin sadece Macarlar'ı ayakla topa vurarak yenmekle yetinmemenizi, aynı zamanda Almanlar'ı, Fransızlar'ı ve İngilizler'i beyniniz, kalbiniz ve iradenizle; bilim, ustalık, ticaret, zanaat, adil hukuk düzeni gibi alanlarda, ülke refahının artırılması için halkın verdiği mücadelede yenmenizi istiyorum...

Bu büyük mücadelede ilerleyebilmek için futbolcuların damarları çıkmış, kaslı bacaklarına güvenirsek, fazla uzağa gidemeyiz. Topa kafayla vurabilmek için, alnın sağlam olması lazım; en sağlam alınlı canlı ise koyundur. Koyun kafasının Finlandiya gençliği için gurur kaynağı olacağını sanmıyorum...

Ben size, Sokrates'in veya Herkül'ün kafaları arasında bir seçim yapmanızı önermek istemiyorum. Manda bacaklara sahip olmak için çabalarken, Sokrates kafasını da ihmal etmeyin.

HALKIN YÜKSELMESİ

Şu kuralı unutmayın :

Genç Finlandiya'ya top peşinde koşmaktan başka bir şey beceremeyen insanlar lazım değil. Ülkemizin; Fin halkının ekonomik, sosyal, dinsel ve manevi potansiyelini harekete geçirecek ve bu sürece öncülük edecek güçlü şahsiyetlere ihtiyacı var.

Zavallı şarlatanları ve kültürel açıdan geri kalmış halkları kendinize örnek almayın, çünkü onlar uygar halkların yaşamını anlamak için ilk olarak arka avluya bakar ve çöp kutularını araştırırlar.

Gözünüz yüksekte olsun! Avrupa'da sanat ocaklarını, düşünce mabetlerini ziyaret edin...

Finlandiyalı gençler, sizin göreviniz ağır topu daha uzağa ve daha yükseğe atmak değil, ülkenizin gelişmesini ve halkımızın yükselmesini sağlamaktır.

GELİŞMİŞ TOPLUM

Yukarıda özetlemeye çalıştığım benzer konuşmayı; bugün ülkemde yozlaştırılarak yok edilmek istenen gençlerin önünde, hangi lider/imiz(?) söyleyebilir ki ? Ya da böyle bir hedefi/fikri var mı ? Mümkün değil !

Bu günlerde yeniden darmadağın olan ve herkesin uzman olduğu Türkiye futbol gündemi için, sizlere kitaptan ilgili bölümü özellikle aktardım. Zira, bisikletleriyle maça gelen, Avrupa kantarında esamesi bile okunmayan Fin ekibinin, Bursaspor'u nasıl elediğini de hatırlarsınız.

Bu kitapta, bataklık ve kayalıklar arasında yer alan, doğal kaynak fakiri küçük bir ülkenin (Finlandiya) ayağa kalkarak, yoksulluktan kurtulması ve siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan gelişmiş bir refah toplumuna dönüşmesinin hikayesi var.

Futbol, sadece çok kısa bir bölümü.

Okumalısınız !

Çünkü okursanız, belki Dünya Güven Endeksi'nde Finlandiya'nın neden '1 Numara' olduğunu da algılayabilirsiniz.

(Manda bacakların peşinden koşmaya, sanırım daha uzun süre devam edeceğiz...)

twitter.com/OkanArasizm

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.