SON DAKİKA
Hava Durumu

Eğitim fakiriyiz

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2014 09:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2014 09:34

Suçu öyle sağa sola atmadan bu yazıyı okuyan herkes sorumludur. Çocuklarını/öğrencilerini eğitemeyen toplumun geleceği sağlıklı olması mümkün değildir...

Lise düzeyinde eğitimini tamamlayan öğrencilerimizin yarısı dahi dişlerini düzenli fırçalamamakta; kitap okuma alışkanlığı yok gibi; tasarruf, kent kültürü çok düşük...

Raporu okuyunca nedenlerini net bir şekilde anlayacaksınız.

Türk Eğitim Derneği'nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM tarafından hazırlanan Türkiye Eğitim Atlası raporu, TEDMEM Direktörü Prof. Dr. Ziya Selçuk ve TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu tarafından kamuoyuna sunuldu.

"Türk Eğitim Sistemi'ni makro düzeyde, genel bir bakış ile değerlendirmek isteyen araştırmacılar ve eğitimle ilgilenen tüm yurttaşlar için yeni bir kaynak" olarak nitelendirilen Türkiye Eğitim Atlası, paylaşılmış istatistikleri harita, grafik ve tablo gibi görsellerle zenginleştirerek erişimi ve anlamayı kolaylaştıran bir seçenek olması amacı ile hazırlandı.

Atlasta yer alan bilgilerden bazıları şöyle:

- Türkiye'de evlerinde eğitim kaynağı az düzeyde olan öğrenci oranı yüzde 54. Bu oran uluslararası ortalamada yüzde 21, Rusya Federasyonu'nda yüzde 19.

- 4. sınıf düzeyinde temel beslenme eksikliği nedeniyle öğretimi aksayan öğrenci oranı Türkiye'de yüzde 74, uluslararası ortalamada yüzde 29, Rusya Federasyonu'nda yüzde 17.

- 4. sınıf düzeyini içeren okullarda kütüphanesi olmayan okul oranı Türkiye'de yüzde 24 iken, bu oran uluslararası ortalamada yüzde 13, Rusya Federasyonu'nda yüzde 1'dir.

- Türkiye'de 4. sınıf düzeyinde dezavantajlı öğrencilerin bulunduğu okul oranı yüzde 63 iken, bu oran uluslararası ortalamada yüzde 30, Rusya Federasyonu'nda yüzde 13'tür.

- 4. sınıf düzeyinde Türkiye'deki okulların sadece yüzde 38'inde disiplinsizlikten kaynaklı sorun yaşanmazken, bu oran uluslararası ortalamada yüzde 61, Rusya Federasyonu'nda yüzde 65'tir.

OECD verilerine göre:

- 2011 yılında Türkiye'deki yetişkin nüfusun yüzde 68'i ortaöğretim düzeyi altında eğitime sahip. OECD ülkeleri ortalamasında ise yüzde 25.

- 6-15 yaş aralığında öğrenci başına yapılan harcamada Türkiye, Lüksemburg'un onda biri düzeyinde. Harcama sıralamasında Türkiye 19.821 dolar ile son sırada, Lüksemburg 197.598 dolar ile ilk sırada yer almaktadır.

- Sosyal, kültürel ve ekonomik (ESCS indeksi) olarak alt düzeydeki (-1 altı) öğrenci oranı Türkiye'de yüzde 69, Rusya Federasyonu'nda yüzde 12, OECD ülkeleri ortalamasında ise yüzde 15'tir.

- 2011 yılında yetişkin kadın istihdam oranı Türkiye'de yüzde 31, Rusya Federasyonu'nda yüzde 72, OECD ülkeleri ortalamasında yüzde 65, Avrupa Birliği ortalamasında ise yüzde 66'tır.

- 3-4 yaş nüfusunda bir eğitim kurumuna kayıtlı nüfus oranı Türkiye'de yüzde 12, Rusya Federasyonu'nda yüzde 73, OECD ülkeleri ortalamasında yüzde 74, Avrupa Birliği ortalamasında ise yüzde 81'dir.

- 2000-2011 yılları arasında Türkiye'de 15-19 yaş arasındaki bireylerin eğitime katılımlarında 41 yüzde puan artış sağlanırken, bu oran Rusya Federasyonu'nda 7, OECD ülkeleri ortalamasında 8, Avrupa Birliği ortalamasında ise 6 yüzde puandır.

Sürekli değiştirilen kararlar

TEDMEM Direktörü Prof. Dr. Ziya Selçuk, eğitim sisteminde sürekli yapılan değişikliklere örnek olarak şunları sıraladı:

- Bir yıl önce kıyafet serbestisi getirildi. Ertesi yıl vazgeçildi.

- Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının formasyon hakkı önce ellerinden alındı. İki hafta sonra karar değiştirildi. Sonuçta başvuruda bulunan 60 bin kişinin tümüne formasyon hakkı verildi.

- Haftalık ders saati geçen yıl 37 saate çıkarıldı, bu yıl tekrar 35'e indirildi.

- 4+4+4 ile 55 bin civarında sınıf öğretmeni bir günde başka branşa geçirildi. Sonra iptal edildi.

- Bu öğretim yılının başında önce öğretmen atamaları yapıldı, sonra seçmeli dersler seçtirildi. Seçmeli derslerle öğretmen uyumsuzluğu oluştu. Bu yıl önce dersi seçtirip sonra atama yapılacak.

- Eş tayini atamalarının yapılmayacağı kararı alındı, ancak özellikle askeri personele uygun olarak atamaların yapılmasına karar verildi.

- 718 öğrencinin SBS puanlarında yapılan hatanın düzeltilmeyeceği bilgisi iletildi, ancak geçen hafta mahkeme kararı ile düzenleme gerçekleştirildi.

- Norm kadroya esas ders saati 22 yapıldı, 1 yıl önce kadroya esas saat uygulamasından vazgeçildi.

- LGS, OKS, SBS-3, SBS-1, TEOG... Ortaöğretime giriş sınavları sürekli değişiyor.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.