SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyük tehlike geliyorum diyor !

Yazının Giriş Tarihi: 18.07.2014 04:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.07.2014 04:14

Bir tarafta ÖSO (Özgür Suriye Ordusu), İD (İslam Devleti) bir diğer adıyla IŞİD saflarında savaşmak için gençler adeta teşvik ediliyor; yani savaşan unsur oluyorlar.

Diğer taraftan Suriye'deki Kürt bölgesi Rojava'da PYD saflarında savaşmak için gençler seferberlik çağrıları sonucu gönderiliyor.

Yurttaşlarımız Suriye'de, kısmen Irak'da birbirleriyle savaşıyor; ölüyor ya da öldürüyor. Bu ülkeyi yönetenler ise adeta seyrediyor. Bırakın seyretmeyi adeta teşvik ediyorlar. Suriye sınırı yol geçen hanına dönmüş. İstihbarat örgütleri ve iç savaşın tarafları cirit atıyor.

Suriye'deki savaşın taraftarı olan yurttaşlarımız acaba geri döndüklerinde beraber yaşamayı nasıl sağlayacaklar? Türkiye'nin yarını için atılmış tehlikeli tohumlar değil mi? Suriye, Irak bataklığından etkilenmeyeceğiz demek hayalden başka bir şey değil mi?

İD ve ÖSO adına savaşan binlerce Türk genci aynı amaçlarını ülke sınırları içine taşımaları kaçınılmaz bir gerçek... Bunu herkes biliyor.

Şimdi sormak gerekir, bu savaşan unsurlar gelecek yıllarda kime karşı savaşacaklar?

Suriye'de süren Kürt-Sünni Arap, Şia/Nusayri-Sünnilik iç savaşı kısa süre önce Irak'a sıçradı. Bu kanlı boğuşmanın yanıbaşında bulunan Türkiye için taşıdığı tehlikenin ne kadar farkındayız toplum olarak...

Toplum olarak tehlikenin farkında mıyız diyorum; bu ülkeyi yönetenler tabi ki tehlikenin farkındalar; tercihlerini Sünnilik tarafında kullandıklarından ona göre gardlarını almaya çalışıyorlar.

İşin en tuhaf tarafı ise Suriye'de savaşı destekleyenler, Türkiye içerisinde barış adı altında görüşmelere devam ediyorlar. Ya Türkiye'de ya da Suriye'deki durum karşısında iki yüzlü bir siyaset güdülüyor. Bir taraftan kanlı bir iç savaşın tarafı olacaksın, diğer taraftan barıştan söz edip politika geliştireceksin.

Ortadoğu'da Türkiye adına politika belirleyicileri Suriye'de, Mısır'da, Ürdün'de, Libya'da, Tunus'da, Cezayir'de ve Fas'ta Müslüman Kardeşler tarzı yönetim kurarak büyük bir alanda egemenlik rüyası görmeye başlamışlardı. Bu rüyanın babası Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, şimdilerde öksüz bir şekilde ne yapacağını şaşırmış halde ortalıkta dolaşıyor.

Dünya egemen güçleri bu rüyayı Mısır'daki Müslüman Kardeşleri yani Mursi'yi iktidardan düşürünce rüyanın şekli değişti; rüyalar kabus halini aldı.

Körfez'in monarşik yönetimleri dünya egemenleri ile birlikte davranınca Mursi'nin yıkılması kaçınılmaz hale geldi. Zaten Mursi'nin içeride kısa sürede oluşturduğu baskı ortamı da gidişini kolaylaştırdı.

Aslında "Arap Baharı" hiç başlamamıştı, başlaması da mümkün değildir. Modern devlet kurumları ile tanışmamış toplumlarda demokrasiyi kurmak mümkün değildir. Bunu azıcık demokrasi kültürü olan ve Ortadoğu toplumlarını bilenler biliyor.

Yarım yamalak modern kurumlarla tanışan Türkiye Cumhuriyeti giderek irtifa kaybediyor. Din ve mezhep anlayışı bakımından giderek Ortadoğu ülkelerine benzemeye başladı...

Türkiye'de eğitim tepeden tırnağa dinselleştiriliyor... Herkese, her kesime din eğitimi vererek toplumsal sorunlarını çözeceklerini sanıyorlar.

Yoğun dini eğitimin birçok toplumsal sorunu geçici olarak azaltacağına biz de inanıyoruz. Her söylenene inanan, her söyleneni yapan, her şeye boyun eğen, sorgulamayan, düşünmeyen ve soru sormasını bilmeyen toplumlar yönetenlere kolay kolay sorun çıkarmaz... Artık "şükür toplumu" oluşmuştur. Toplumsal çelişkiler bastırılır, sorunun çözüldüğü zannedilir. Ama toplumsal dinamikler zayıflayınca inanılmaz enerji kaybına yol açar. Toplum artık efsunlanmış bir şekilde çağdaş toplumların dışına düşer.

Üretmez, tartışmaz, farklı olanı kabul etmez duruma gelen toplumda değişimi kabul ettirmek artık olanaksız hale gelir. Gerçek tektir, o gerçeği de iktidar belirler.

Ortadoğu devlet kültürü ile ülkeyi yönetmeye çok hevesli olanlar ise 'kayıtsız şartsız biat'tan yanadırlar.

Siyasete bakış açılarını kısaca özetlersek: "Biat edenleri kahraman; eleştirip karşı gelenleri ise düşman olarak kabul ederler!"

twitter.com/yazicimuhsin
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.