SON DAKİKA
Hava Durumu

Milletin aslı mı kıymetli, vekili mi?

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2013 01:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2013 01:20

Son olarak "MİLLETVEKİLLERİNE, YASAMA ORGANI ESKİ ÜYELERİNE, DIŞARIDAN ATANDIKLARI BAKANLIK GÖREVİ SONA ERENLERE TEDAVİ YARDIMI YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" 15 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre sağlık hizmeti almaları sırasında milletvekillerine ait "İlave ücretler" Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından ödenecek.

Bilindiği gibi, SGK tarafından ilave ücretler adıyla alınan katkı paylarının tutarı 2012 yılında yalnızca tedavi hizmetleri için 2 milyar TL'yi geçti. Bu tutara ilaç ve kayıt dışı yapılan ödemeler de katılınca, sağlık sigortasından yararlanabilen yurttaşın cebinden yalnızca katkı payı olarak çıkan paranın 3 milyar TL'nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye'de 2011 yılında sigorta kapsamı dışında kalan kişi sayısı resmi istatistiklere göre 10 milyonun üzerindedir ve nüfusun yüzde 14'ünü oluşturmaktadır . Buna ek olarak sigorta kapsamında sayıldığı halde prim borcu olduğu bilinen esnafın oranı yüzde 61.4'tür ve aileleriyle birlikte sağlık hizmetinden yararlanamayan kişi sayısının 6 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.

Toplumun önemli bir kesiminin sağlık sigortasından yararlanamadığı; sigortadan yararlanabilen yoksul ve dar gelirli yurttaşın ise ilave ücretleri ödemek zorunda kalmamak için acil olmadığı halde acil servislere akın ettiği ülkemizde; insan sormadan edemiyor:

"Milletin aslı mı kıymetli, vekili mi?" diye.

*SGK. 2011, Sosyal Güvenlik Kurumu İstatistik Yıllıkları, http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/tr/kurumsal/istatistikler/sgk_istatistik_yilliklari/ .

**TESK Esnaf ve Sanatkar Raporu, http://www.tesk.org.tr/tr/yayin/esnafraporu.pdf .


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.