SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'nın sağlıktaki önceliği

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2014 10:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2014 10:07

Bursa sağlık alanında çok önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Nüfusu hızla artıyor olmasına karşın, ne sağlık insan gücü göstergelerinde, ne de hastane yatak sayısı gibi sağlık hizmeti göstergelerinde beklenen düzeyi yakalayabilmiş değildir.

Bursa için sağlık alanında beklenen düzey, nüfusuna ve sosyo-ekonomik sıralamadaki yerine yakın bir sıralama olmalıdır.

Bursa 2013 yılı verilerine göre ülkemizin 4. büyük kentidir.

Bursa sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi bakımından 2003 yılında Türkiye'de 5. sırada iken; 2011 yılında 6. sıraya gerilemiştir. Türkiye'nin ihracatta 3. sırasında yer alan ve ihracat tutarı ithalat tutarını geçen nadir illerinden biri olan Bursa'nın sosyo-ekonomik sıralamadaki gerilemesinin nedenleri merak konusudur. Bu gerilemeyi geçen yıl dile getirmemize karşın, bugüne dek kamuoyunu aydınlatıcı her hangi bir açıklama yapılamamıştır.

Bursa'nın gerek sağlık hizmeti göstergeleri, gerekse sağlık emek gücü ile ilgili göstergelerinin beklenenden kötü olduğu gerçeğini de geçen yıl açıklamış, ancak yine sağlık yöneticilerinin sessizliği ile karşı karşıya kalmıştık.

Bu sessizlik sürerken, sanki Bursa sağlık alanında kentte yaşayanların tüm sorunlarını çözmüş gibi bir yandan "Sağlık Turizmi" diğer yandan da "Sağlık Serbest Bölgesi" gibi yurttaşın değil; sağlık alanından para kazanan patronların gündemlerini tartışmaya zorlanmaktadır.

Oysa Bursa'nın önceliği "Sağlık Turizmi" ya da "Sağlık Serbest Bölgesi" gibi kar amaçlı girişimler değil; kentte yaşayan yurttaşın kolaylıkla erişebileceği hem birinci basamak, hem de ikinci basamak kamu sağlık yatırımlarıdır.

Bursa'da 2007 yılında 22 olan Sağlık Bakanlığı kurumu sayısı 2011'de 21'e düşürülürken; aynı yıllar içerisinde özel hastane sayısı yüzde 50 artışla 8'den 12'ye çıkartılmaktadır.

Yapımı yaklaşık on beş yıldır süren Dörtçelik Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi henüz hizmete açılamamıştır.

2009 yılında söz verilen Nilüfer Devlet Hastanesi'nin aradan beş yıl geçmesine karşın henüz planı bile ortaya çıkarılamamıştır.

Bursa'da son yıllarda kanserden ölüm oranı artış gösterirken 1995 yılından beri yalnızca Bursa'daki hastalara değil ayrıca Eskişehir, Kütahya, Balıkesir, Denizli, Çanakkale, Bilecik gibi çevre illerden gelen kanserli hastalara da hizmet veren Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi kapatılmaya çalışılmaktadır.

Bursa için hasta yatağı planlaması Türkiye hedefinden daha düşük tutularak Sağlık Bakanlığı tarafından on bin kişi için 24 yatak olarak yapılmıştır. Bunun nedeni ise ısrarla sormamıza karşın yanıtlanamamıştır. Biz her defasında bu sorunu, "Bursa sağlık alanında daha fazlasını hak ediyor" diyerek kamuoyunun gündemine getirmeye çalışıyoruz.

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı bu yanlış planlama pek çok açıdan Bursa'da yaşayan yurttaşları olumsuz etkilemektedir.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı bu planlamaya dayanarak Haziran 2013'te Bursa'da yatak ihtiyacının olmadığını açıklamıştır. Oysa bu açıklama doğru değildir; Bursa halen her gün özellikle kamu hastanelerinde hem hasta yatağı hem de yoğun bakım yatağı aranılan bir kent konumundadır. Ne sayısı 6.279 olan hasta yatağı, ne de sayısı 831'e ulaşmış görünen yoğun bakım yatağı sayısı Bursa'nın yatak gereksinimini karşılayamamaktadır.

Başta çocuk hastalar olmak üzere Bursa'da yaşayanlar bu süreçten olumsuz etkilenmektedir. Yetkilileri ivedi olarak bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.