SON DAKİKA
Hava Durumu

'Köyümüze Rotary gelmiş!'

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2019 18:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2019 18:50

Uluslararası iş ve meslek insanları kulübü Rotary'nin "Köyümüze Rotary Geldi" sloganı ile kırsal kesimin kalkınmasına dönük faaliyet gösterdiğini öğrenmek, bu hafta beni en çok keyiflendiren etkinlik oldu.

Rotary, Bursa'da başta Aksu, Çukurca, Kıranışıklar, Yolçatı, Karakoca  ve Yeni Sölöz olmak üzere köylerde kırsal kalkınma, sürdürülebilir tarım, gübreleme, ilaçlama gibi eğitimler vermiş, okulların ihtiyaçlarını karşılamış.

Ama en çok sevindiğim şey de Aksu'da kadınların kurduğu bir derneğe maddi manevi destek vermesi, kadınların köyde üretken olmasına destek olması...

Rotary, bilindiği gibi uluslararası bir kulüp. Genellikle iş insanları, bazı mesleklerin önce gelen mensuplarının katıldığı bir sivil toplum kuruluşu. Üyeleri "tuzu kuru" insanlar. Zaten kulübün felsefesi, "Bu toplumdan aldığımızın bir kısmını topluma vermek" olarak özetleniyor. 

Bursa'da 1963'de kurulmuş olan Rotary'nin çatısı altında 16 Rotary kulübü, 8 Rotaract ve 5 İnteract kulübü, toplamda 550 üyesi var.

Rotary teşkilatlanmasında Bursa, Balıkesir ve Çanakale'nin de içinde bulunduğu "2440 Bölge"ye bağlı. Göreve yeni başlayan 2240. Bölge Guvernörü Fatih Akçiçek Nilüfer'deki RUMELİSİAD Evi'nde Bursa'daki rotary kulüplerinin temsilcileri ile yaptığı toplantıda kulübün faaliyetlerini anlattı.

Kabul edelim ki, Rotary maddi açıdan hiç hafife alınacak işler yapmıyor. Örneğin bizim mahalledeki Rotary İlköğretim Okulu bölgenin gözde okullarından ve hatırlıyorum, burayı Rotary kulüpleri yapıp devlete teslim etmişti. Rotary kulüplerinin yöneticileriyle röportajlar yapmış birisi olarak, "Şükür, maddi sorunum yok, param da var, niye ihtiyacı olanlara destek olmayayım" diyen kayda değer sayıda insan olduğunun farkındayım. Toplantıya katılanlar arasında hayli tanıdık işadamı görüyorum.

Bursa Yıldırım Beyazıt Rotary Kulübü Başkanı Metin Toy ve kulüp yöneticilerinin yanı sıra Aksu Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Gülşah Çelen ile bazı muhtar ve dernek temsilcilerinin söz aldığı toplantıda, örneğin bir muhtarın "Biz Rotary'den gördüğümüz desteği belediyelerden göremedik" demesi çarpıcıydı.

Zira Aksu'da kadınların kurduğu dernek bünyesinde imalathane ve satışlar, "Kahvaltı Evi" ile köyde çok sayıda kadının üretime katılması da çok değerliydi.

Rotary bünyesinde geliştirilen ve "Bir kez dokun" adı verilen teknik bir cihazla özellikle kadınlarda meme kanseri için 35 bin kadına tarama yapılması da basit bir iş olmamalı.

Bölge Guvernörü Akçiçek, konuşmasında özellikle,ürkiye'deki projeler için uluslararası desteği daha da artırmayı hedeflediklerine dikkat çekti.

Yeni yönetimin maddi desteği artırması ve faaliyet alanına kırsal kalkınmanın da girmesi gelecek açısından umut verici.

İnsanların köylerini, topraklarını, yaylaları, ovaları terk ettiği bir dönemde buraları yaşanacak yerler haline dönüştürmeyi hedefleyen en küçük katkıya, her zamankinden daha fazla ihtiyacımızın olduğunu söylemeye gerek bile yok...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.