SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükşehir'e çevreci aday adayı

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2018 11:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2018 11:19

Bursa Büyükşehir Belediyesi yerel seçimlerde siyasetin en hararetli rekabet alanı olacak gibi. Bugünlerde pek çok isim başkanlık için partilere başvurup şansını denemek istiyor. Bunlardan birisi de Bursa'da bürokrasiden tanıdığımız Mahmut İnan. Sanayi ve Ticaret, Çevre İl Müdürü olarak tanıdığımız Mahmut İnan, Ak Parti'den aday adaylığını, mütevazı bir basın toplantısıyla açıkladı.

İnan'ın Almira Otel'deki açıklamasını dinleyince aklıma eski  başkanlardan Erdem Saker geldi. DSİ 1. Bölge Müdürü iken, Valilikteki toplantılarda gayet kendinden emin, konusuna vakıf, özgüveni yüksek, lafını kimseden sakınmayan bir bürokrat profili çizen Saker, Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmuş, kazanmış, Botanik Park, Bursa Hayvanat Bahçesi, Terminal gibi kalıcı işler yapmıştı.

Aslen Urfalı, 25 yıldır Bursa'da yaşayan Mahmut İnan da özellikle Çevre İl Müdürlüğü döneminde, çevre kirliğine yol açan pek çok kamu ve özel kuruluşa, siyasi-idari tepkileri, rahatsızlıkları da göze alarak yaptırım uygulayabilmiş birisiydi. İktidar partisi çevresinde bulunmasına rağmen DOSAB'da termik satral projesine karşı olduğunu açıklayan ender isimlerden birisi oldu. Şehrin orta yerindeki "TOKİ Konutları"na, metronun Yalova yolu üzerinde tramvaya çevrilmesine, yeni stad projesine de tepkisini açıklamaktan çekinmemişti.

Dinlerken, madem belediye yönetimlerinin tarzına, projelerine karşı, niye iktidar partisinden aday oluyor diye düşündüm. İnan, hem kendisini inançları itibariyle AKP'ye yakın görüyor, hem de partinin "kuruluş felsefesi"ne, fabrika ayarlarına geri döneceğine inanıyor ve partinin adındaki "Adalet" ve "Kalkınma"nın önemine vurgu yapıyor. Buradan, partinin bugünkü durumundan rahatsızlık duyduğu, ancak çareyi "2002 ruhuna geri dönmekte" bulduğu anlaşılıyor.

Buradaki çabalarının Beştepe'den izlendiğine de inanıyor... "Sayın cumhurbaşkanımızın kentimize müdahale etmesi ile bu konulardaki haklılığım da ortaya çıkmıştır durumdadır" diyor.

Tabi iş siyaset ve partide kimin aday olacağına kimin karar verdiği az çok biliniyor. Mahmut bey de zaten emeklilik sonrasında şirket kurmuş, illa başkan olma takıntısı da yok, şansını deniyor gibi.

Mahmut İnan, sanırım aday adayı olarak en kapsamlı "projeler" açıkayan isim oldu.

Mahmut İnan 

İşte projelerinden bazıları:

- Yol ve asfalt sorunları için bir asfalt plenti fabrikası ve 5 şantiye kurma.

- Güneymarmara'nın en büyük fidanlığını kurma, bütün boş alanları yeşillendirme.  

- BURFAŞ tesislerini yöresel yiyeceklere göre yeniden dizayn etme. Erzurum tulumu varken niye ithal peynir satalım ki..

- Doğa sporlarını öne çıkarma, arazide çok sayıda yürüyüş parkuru düzenlemek.

- Cadde ve yol kenarlarında çeşmeler. Ana arterlere de butik cami.

- Uludağ'da tüm piknik ihtiyaçlarının BURFAŞ tarafından ucuza sağlanması.

- Ana yol kıyılarına köylülerin meyve sebzesini satacağı yerler yapılacak, ilgili köyün muhtarlığına zimmetlenecek.

- Hamitler'deki çöp toplama alanı 2025'te doluyor. Aktarma istasyonları ve geri dönüşüm ile sıfır atık hedeflenecek.

- "Çevreciliğin bisiklet yolu yapmaktan ibaret olmadığını kanıtlayacağım". Sahiller temizlenecek. Derin deniz dejarjı yerine arıtma tesisleri...

- Doğalgaz verilmeyen yer kalmayacak. Kömür dağıtılmayacak, hava kirliliği önlenecek.

- Dağ yöresine yem fabrikası yapılecek, meraları islah edilecek... "Tarım A.Ş. ucuz yem satsa, biraz da zarar etse ne olur.."

- Bursaspor için "altyapı fidanlığı"... Transfer yerine kendi sporcumuzu yetiştirmek.  

- Kamp, karavan ve marina projeleri ile Bursa'ya gelenlerin sayısını artıracağız.

"Bunların yüzde 80'ini ilk birinci yılda yaparım. Hem de belediyenin kasasından fazla bir para çıkmadan" diyor Mahmut Aydın.

Ama "Merkezi hükümetin desteği olmadan yapılamayacak" projeleri de var. Örneğin, çarpık kentleşmeye örnek haline gelen kent merkezindeki TOKİ konutlarının yıkılarak yerine otantik bir merkez inşaa edilmesi, Hamamlıkızık civarından Çalı'ya kadar dağın eteklerinden geçecek Güney Kuşak Bölünmüş Yol, Gemlik, Mudanya sahillerinden geçecek Körfez Hilali Bölünmüş Yolu, Bursaray'ın yakın merkezlere uzatılması vs.

"Memuriyet hayatımda işimi mideme bulaştırmadım. Şeffaf, hesap verilebilir, kimseyi ötekileştirmeyen bir yönetim anlayışı ile çalışacağım. Hiçbir işi rant hesabıyla yapmayacağım" diyor,

"Dikey değil yatay yapılaşma" diyor,

"Planlı alanları çöküntü haline getiren değil, çöküntü alanlarını planlı hale getiren bir kentsel dönüşüm" diyor.

Diyor demesine de, tabi bunların finans modellerinin bulunması, müteahhit rant hesaplarının bozulması öyle konuşulduğu gibi kolay işler değil.

Sayıştay'ın ortada dolaşan raporlarına bakınca koltuğun adeta çivili sandalye olduğunu görüyorsunuz. Başkanlık koltuğuna oturan dünya kadar borcu, bir yığın usulsüzlükleri kucağında bulacak gibi.

İşler çok zor, çoook...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.