SON DAKİKA
Hava Durumu

Zil çaldı teneffüs bitti!

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2020 11:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2020 11:50

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uzaktan eğitimi devam eden ilköğretim öğrencilerinin bir kısmının daha okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağı haberi verildi. Daha önceki yazılarımda okulların açılması gerektiği hususuna değinmiştim. Bu nedenle alınan kararın yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Açılış öncesi Bakanlık düzeyinde ciddi hazırlıkların yapıldığını gördük alınması gereken tedbirler oldukça detaylı olarak ele alındı ancak bu tedbirlerin sahaya yansımasının nasıl olacağı ve yeterli olup olmadığını okullar açıldıktan sonra hep birlikte göreceğiz.

Başlangıç için anaokulu ve ilkokul 1. sınıflar eğitime başlamışken şimdi de 2, 3, 4, 8 ve 12. sınıflar haftada 2 gün eğitime başlayacak. Veliler okulda geçecek 2 günün hangi günler olması gerektiği konusunda tercihte bulunabilecekler ve sosyal mesafenin korunabilmesi için cumartesi günleri de okula gidilmesi söz konusu olabilecek.

Alınan bu kararla mart ayından bu yana evde çocukları ile birlikte cinnet geçirmek üzere olan bir kısım aile sevince boğulurken bir kısmında ise tedirginlik oluştu. Özellikle ileri yaşta çocuk sahibi olan anne babalar ile evde yaşlısı olanlar; çocuklarının okuldan getireceği enfeksiyon nedeni ile ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma riskini göze alıp almaması gerektiği konusunda kararsız kaldılar.

Tam bu noktada okullar tarafından velilere imzalatılmak istenen ve Covid-19 bulaşı riskini ve sonuçları hakkındaki sorumluluğu tamamen aileye bırakan muvaffakatname ameliyat öncesi alınan rıza formları gibi değerlendirilebilir; "Ameliyat olursan kurtulabilirsin ama bu ameliyatın da belirli riskleri var bunları kabul ediyorsan işleme başlayabiliriz. Okudum anladım kabul ediyorum."

Çocuklarını okula gönderip göndermeme kararı tamamen velilere ait ama veliler bu kararı nasıl verecekler. Bu konuda tavsiyemiz; Bakanlık tarafından uygulanması istenilen tedbirlerin kendi okullarında eksiksiz olarak uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmesidir.

- Okula giriş çıkışlarda sosyal mesafeyi korumak için tedbir alınmış mı?

- Servislerde yeterli tedbir alınmış mı?

- El hijyeni için su, sabun ve dezenfektan yeteri kadar bulunduruluyor mu?

- Teneffüs saatlerinde öğrencilerin farklı sınıflara temas etmeden dışarıda bulunması sağlanabiliyor mu?

- Sınıf içi oturma düzeninde sosyal mesafe kurallarına uyuluyor mu?

- Öğretmen temizlik personeli ve diğer görevliler maske kullanımına riayet ediyorlar mı?

- Öğrencilerin maske-siperlik kullanmaları konusunda gevşekliğe izin veriliyor mu?

- Yemekhane düzeninde uygun değişiklikler yapılmış mı?

- Temizlik düzeni pandemi kurallarına uygun olarak düzenlenmiş mi sıklığı arttırılmış mı?

- Hülasa 7 aydır sürekli olarak anlatılan tedbirler ciddiyetle uygulanıyor mu?

Sizin çocuğunuza verdiğiniz değeri okul yönetiminden de görüyor musunuz? İşin başlangıcında ufak tefek eksiklikler olması mümkün ama veliler tarafından dile getirilen eksiklikler okul yönetimi tarafından ciddiye alınıp tedbir alınıyor mu?

Bence bunlar karar vermenizde önemli etkenler olmalı. 

Her şey okulda mı bitecek?

Tabi ki hayır.

Çocuklarımıza tedbirli olmanın ne kadar önemli olduğunu hassas bir şekilde anlatmalı ve kuralları net bir şekilde çizmeliyiz.

Tabi bunu yaparken çocuklarımızın gereğinden fazla korkuya sevk etmemeli ciddi endişe yaşamalarına da neden olmamalıyız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.