SON DAKİKA
Hava Durumu

Ütopya!

Yazının Giriş Tarihi: 08.02.2020 15:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.02.2020 15:26

Daha önce hiç kimsenin gitmediği bir kara parçasına, uzayda yaşanabilir başka bir gezegen mesela, ayak basan ilk kişi siz olsaydınız ve orada yeni bir düzen kurma görevi sizde olsaydı ne yapardınız?

Gelin hayal edelim ve kendi dünyamızın nasıl olmasını istiyorsak öyle yapalım.

Okuyun düşünün, kurgulayın ve bu kurguladığınız yeni dünya bugün yaşanılan sorunlardan uzak olsun ama güzellikleri içinde barındırsın.

Oyunun başında elimizdeki imkanları sıralayalım. Bugün dünyada var olan ve kullanılabilir tüm teknolojik imkanlar aynen kullanılabilir durumda. Bütçe sınırlamanız yok. İnsan kaynağı sınırlamanız yok, süre kısıtlamanız yok, yapılmasını istediğiniz ne varsa sorgusuz sualsiz, hemen gerçekleşecek. Oyun bu; hayallerinizin de sınırı yok.

Amacınız; yeni bir dünya düzeni kurmak. Bu düzeni en ince detayına kadar kurgulamak durumundasınız. Ama nereye yol yapılacak nereye çeşme nereye cami detayında değil bahsettiğim. Coğrafi yapı nasıl paylaşılacaktan başlayarak, nüfus ne kadar olacak, eğitim nasıl olacak, güvenlik nasıl sağlanacak ya da güvenlik sağlamaya ihtiyaç bırakmayacak bir düzen nasıl kurulacak, nasıl bir hukuk düzeni olacak, sağlık planlaması nasıl olacak, ekonomi, üretim, din, ırk, milliyetler, vs vs sosyal düzen anlamında aklınıza gelen her adımın çok iyi planlanması gerekiyor. Aklınızda yaşanmışlıklar, öğrenilmiş kurgular var ancak hepsi milyonlarca yıl içerisinde gelişmiş, tecrübe edilmiş bilgi ve birikimlerin eseri olarak ortaya çıkmış, buna rağmen sonuç istenilmeyen bir noktaya gelmiş. Tabi bu arada dünyasının bugünkü halinden çok mutlu olanlar ve aynısı kurgulamaya çalışanlar da olabilir.

Başka ülkelerin kurulu düzenlerini beğeniyorsanız bu ülkelerin en yetkili ve bilgililerinden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz bütçeniz sınırsız demiştim ancak bu dünyaya ilk ayak basan siz olduğunuz için kuracağınız yeni dünyadan kimlerin haberi olması gerektiği hakkında dikkatli olmanızı öneririm. Planlarınız çalınabilir ya da sizi bu planın dışında bırakacak komplolara maruz kalabilirsiniz.

Merak ediyorum, bu yeni dünyanın patronu olarak farklı ırkların bir araya geldiği bir toplum mu kurgulardınız yoksa tamamı Türk olan bir toplum mu? Saf ırk kavramının kalmadığı bu dünyada bu toplumun bir kısmının bir süre sonra aslında kökeninin Türk olmadığı başka bir ırk olduğunu iddia etmesinin önüne nasıl geçerdiniz? Farklı toplumları bir araya getirirseniz bu toplulukların bir süre sonra birbiri ile savaşmaması için nasıl tedbir alırdınız?

Merak ediyorum; yönetim şeklinin ne olmasını isterdiniz. Yine demokrasi mi isterdiniz? Eğer demokrasiyi tercih ederseniz eğitimsizlerin eğitimlilere tahakkümünü engellemek için nasıl bir tedbir alırdınız? Şeriatı tercih ederseniz dünyadaki mevcut örneklerdeki gibi baskıcı rejimler mi kurardınız yoksa hoşgörüye dayalı bir düzen mi? Bir süre sonra bazılarının dini kullanarak insanlara korku salmasını ve sömürmesini nasıl engellerdiniz?

Merak ediyorum; nüfus nasıl planlamasını nasıl yapardınız? Az insan az dert mi derdiniz yoksa makineler insanın yerini alırsa işsizlik olur mu diye düşünürdünüz? Nüfusun tamamını bir arada tutan devasa şehirler mi planlardınız yoksa küçük ve orta ölçekli yaşam alanları mı? Homojen yaşam alanlarına dışarıdan milyonların dahil olmasını ve kurduğunuz yapının ters düz olmasına nasıl mani olurdunuz?

Merak ediyorum; eğitimi nasıl planlardınız? Bu popülasyonun ilk oluşumu aşamasında tamamı yüksek eğitimli insanları mı bir araya getirirdiniz yoksa her eğitim seviyesinden insanların bir arada bulunmasını mı sağlardınız? Tamamı yüksek eğitimli bir toplumda tarım ve hayvancılığı kime yaptırırdınız? Tuvaleti kime temizletirdiniz? Aracın motor bakımını rot balans ayarını kime yaptırırdınız?

Merak ediyorum; sağlık hizmeti için devasa büyük hastaneler mi kurgulardınız yoksa ihtiyaç duyana yakın mesafelere küçük merkezler mi? Acil servislerin bu kadar yoğun olmaması için ne yapardınız?  Hastaların doktora saldırmasını önlemek için nasıl tedbirler alırdınız? Tamamen ücretsiz bir sağlık politikası oluşturabilir miydiniz?

Merak ediyorum; para birimi olarak ne kullanırdınız? Kullanacağınız para biriminin değerini korumak için hangi kurumları kurardınız?  Enflasyonu nasıl önlerdiniz faizleri nasıl düşük tutardınız?

Merak ediyorum; ekonomik yapıyı nasıl kurgulardınız? Bankacılık, çek, senet, borsa, foreks, faizsiz bankacılık hepsi bir yana işsizlikle nasıl mücadele ederdiniz, işsiz ve çocuklarına ekmek götüremeyen bir adamın intihar etmesine nasıl engel olurdunuz?

Merak ediyorum; havacılık sisteminde değiştirmek istediğiniz şeyler olur muydu, emeklilik sistemine ihtiyaç duyar mıydınız, vergi affı olmadan vergi sistemi, imar barışı olmayan imar planları yapabilir miydiniz? Paralı askerlik mi yoksa mecburi vatan görevi mi? Çocuk yaşta evlilikler, gelir dağılımında adalet ve hep geç gelen adalet konularında ne yapardınız?

Tabi dedik ya dünyasının bugünkü halinden memnun olup tekrar aynı kurmak isteyenler de olacaktır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.