SON DAKİKA
Hava Durumu

Pandemi bitti mi?

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2020 00:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2020 00:34

Pandemi gündemimizin ana maddesi olmaya devam ediyor ancak bu sefer başka bir gerekçe ile geçtiğimiz hafta çok konuşulanlar arasında yer aldı.

7 Temmuz akşamı kamu ve özel sağlık kuruluşlarının ortak WhatsApp grubunda zincir hastanelerden birinde görev yapan ve sektörde tanınan birisi tarafından 29.06.2020 tarihi itibariyle yani 9 gün geriye dönük olarak pandemi döneminde sağlık uygulama tebliğine eklenen hem yatarak tedavi hem de yoğun bakım hizmetlerine dair SGK tarafından yapılan ve sektör temsilcilerine biraz nefes aldıran ödeme kalemlerinin iptal edildiğini bildiren mesajı bomba gibi düştü. Üstelik iptal işleminin 9 gün geriye dönük olarak yapılması nedeniyle SGK'ye hizmet faturası kesmiş olanların faturalarını iptal etmesi gerektiği de bildirildi. Yapılan değişikliklerin Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklik olarak yayınlanacağını da ilave etmeyi unutmadılar. Eş zamanlı olarak özel hastaneler ile SGK'nin iletişimini sağlayan Medula sisteminde de bu kalemler için fiyat dönmemesi sağlandı.  Yani artık özel hastaneler tedavi ettikleri Covid-19 hastaları için SGK'ye fatura düzenleyemez oldu. Gelgelelim 7 Temmuz'dan bu yana Sağlık Uygulama Tebliğinde herhangi değişiklik de yapılmadı.

Peki bu neden önemli?

Şöyle açıklayalım; Sosyal Güvenlik Kurumu ile özel hastaneler her yıl bir hizmet alım sözleşmesi imzalarlar. Bu sözleşme ile esas olarak hastanelerin hangi kurallar çerçevesinde SGK'li hastaları kabul etmesi gerektiği kısaca belirtilir ve kurallara uymamanın cezai şartlarının neler olduğu açıklanır. Ancak yapılacak olan ödemelerin hangi kurallar üzerinden gerçekleştirileceği ise Sağlık Uygulama Tebliği ile anlatılır.

SUT'un yazılı metni dışında çok sayıda eki vardır ve hangi işleme ne kadar ücret ödeneceği bu ek listeler ile ortaya konur. Pandemi başladıktan bir süre sonra SGK tarafından bir tebliğ değişikliği yayınlanarak ek listelere pandemi hastaları için ödeme kalemleri tanımlanmış ve bu hizmetin fatura edildiği hastalardan ilave ücret alınamayacağı da SUT metnine eklenmişti.

İlk bölümde bahsettiğimiz mesaj sonrası ödemeler durduruldu ancak ne SUT'un ödeme kalemlerinin kaldırılması için ne de hastalardan ilave ücret alınabileceğine dair bir tebliğ değişikliği bu yazının kaleme alındığı saatlere kadar gerçekleşmedi. Yani 9 gün geriye dönük karar alındığı yetkisiz birisi tarafından söylendi, Medula sisteminde bu değişiklik uygulamaya alındı ama değişikliğin geçerli olacağı söylenen tarihten 14 gün geçmesine rağmen değişiklik yapılmadı.

Alınan bu karar (karar alınmadı aslında) sektörün en güçlü temsilcileri olan ve özel sağlık kuruluşlarını bir araya toplayan Özel Hastaneler Platformu Derneği ile OHSAD'ı (Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği) ortak bir bildiri hazırlamaya mecbur bıraktı. Pandemi henüz bitmemişken, hem İstanbul hem de Anadolu'da ayakta kalmaya çalışan tüm sektör temsilcileri bir yandan büyük sıkıntılar ile mücadele etmeye çalışırken, İstanbul başta olmak üzere yoğun bakım yatağına ihtiyaç duyan pandemi hastalarının tedavileri için çok önemli bir rol üstlenmişken yapılan bu değişiklik tüm zihinleri allak bullak etti.

Pandemi ödemesinin artık yapılmayacağının açıklandığı o akşam herkes Sağlık Bakanının pandeminin sona erdiğini açıklamasını bekledi ancak tabi ki böyle bir açıklama gelmedi ve biliyoruz ki uzun bir süre de gelmeyecek. O halde alınan bu kararın sebebi nedir ve alınan karar neden hala SUT'ta değişiklik yapılarak resmileştirilmedi. Sağlık Bakanımız kamu tarafında en yetkili merci olarak süreci titizlikle yönetmeye çalışırken, pandemi ile mücadelede elini taşın altına koymaya çekinmeyen ve bu başarıda pay sahibi olan özel hastanelerin SGK tarafından cezalandırılmaya çalışılması anlaşılır gibi değil. Umarım; aynı zamanda özel hastane sahibi olan Sağlık Bakanımız soruna el atar,  yaşanan bu karmaşanın mağduru vatandaşımız olmaz ve yapılan hatadan hızla dönülür.

Siz siz olun Covid-19 olmayın, maskenizi takın, hijyen ve sosyal mesafeye dikkat edin.

Sağlıcakla kalın efendim...

           

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.