SON DAKİKA
Hava Durumu

Nefes aldıran değişiklik

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2022 11:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2022 11:00

Yazılarımı yazarken normalde başlığını en son atmayı tercih ederim ama bu sefer önce başlık sonra içerik yazmak daha doğru geldi. Konumuz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ve 08.02.2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan değişiklikler ve getirdikleri. 

Yapılan SUT değişikliği basına en çok SMA hastalarının tedavilerinin geri ödeme kapsamına alınması nedeniyle yansıdı. Uzun zamandır bu konuda mücadele veren çok sayıda hasta yakını verdiği emeklerinin sonucunu almış gibi görünüyor. Tabi ki bu SMA hastaları için koşulsuz ve sınırsız olarak tedavi bedelleri karşılanacak gibi algılanmamalı. SGK; tedavinin geri ödeme kapsamında alınması için SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 için ayrı ayrı kriterler belirledi. Bu kriterlerin tamamını karşılayan hastalar için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay almak kaydıyla belirlenmiş sürelerde tedavi bedelleri ödenecek.

Değişiklik metni içerisinde hastaneleri ilgilendiren bir başka önemli değişiklik daha gerçekleşti. SGK kapsamındaki hastaların sağlık kuruluşuna başvurmaları halinde yapılan muayene ameliyat tetkik ve tahliller gibi işlemler için SGK tarafından sağlık kuruluşlarına bir ödeme gerçekleştiriliyor. Hali hazırda kamu ve üniversite hastanelerine bu ödemeler global bütçe dediğimiz tahmini olarak oluşturulan bir bütçeden taksitler halinde gerçekleştirilirken özel sağlık kuruluşlarına ise SGK'nin medula sistemine kaydedilen faturalar üzerinden verilen hizmet karşılığı tutarlar örnekleme usulü incelemeden geçirilerek gerçekleştiriliyor. Fiyat tarifesi SGK tarafından belirleniyor. İşte 8 Şubat'ta yapılan bu değişiklik ile SGK yıllardır bir bütün olarak artırmadığı fiyatlarını sonunda artırdı. Hem kamu hem de özel sağlık kuruluşları için nefes aldırıcı bir değişiklik oldu bu değişiklik.

2007'de bu yayınlanan SUT'de zaman zaman bir kısım kalemde artış bir kısım kalemde ise azalışlar yapılmıştı. Ama sürece başından sonuna baktığınızda SGK sözleşmesi bulunan merkezler aldıkları ödemeler karşılığında iş üretmekte oldukça zorlandılar. Örneğin 2007 yılında bir appendektomi ameliyatı için SGK 432 TL öderken 3 gün öncesine kadar 2022 yılında 596 TL ödeme yaptı. 15 yılda yüzde 38'lik artış yapılmış. Muayene ücretlerine baktığımızda 100 yataklı bir özel hastane için 2007 yılında iç hastalıkları uzman hekimi muayenesine 29,16 TL öderken 3 gün öncesine kadar 2022 yılında 38,88 TL ödeme yaptı. Bu kalemde de yüzde 33'lük bir artış gerçekleşmiş. Sadece son 1 yılda resmi enflasyonunun yüzde 48,7 olduğunu düşünürseniz 15 yılda gelinen noktanın ve olayın vehameti çok daha iyi anlaşılabilir aslında. Muayene ve işlem bedellerinde yaşanan bu rölatif gerileme tabi ki vatandaşa yol su elektrik olarak değil cepten yapılan harcamalarda artış olarak geri döndü.

Özellikle üniversite hastanelerinin ayakta durmakta zorlandığı bir dönemden geçtik. Hastanın tedavisi için ihtiyaç duyulan malzemelere SGK tarafından yapılan ödemeler bu malzemeleri temin etmeye yetmediği için bir çok ameliyat yapılmadı veya hastalara malzeme dışarıdan aldırılarak gerçekleşti, ödemelerini alamadıkları için tıbbi malzeme firmaları üniversite hastanelerine malzeme vermek istemediler.

Velhasıl hem hastaneler hem tıbbi malzeme firmaları hem de hastalar için zor ve sıkıntılı günler yaşandı. 8 Şubat 2022'de yapılan değişiklik ile tıbbi malzeme fiyatlarında yaklaşık yüzde 75'lik bir artış gerçekleştirildi ki buna rağmen hala SUT eki listelerde verilen fiyatlarla temin edilemeyen malzemeler mevcut. Muayene ücretlerine yapılan yüzde 35, ameliyat ücretlerine yapılan yüzde 45'lik artışlar ise şimdiden enflasyonun altında kaldı zaten.

Evet bu değişiklik ile hastaneler biraz nefes almaya yardımcı olacak ancak özellikle temin edilen malzeme ve ilaçların hemen tamamının yurt dışından geldiği ve dolar kurundaki hareketlilik, hastanelerin en önemli gider kalemi olan işçilik maliyetlerinde yüzde 50'ye varan artışlar, resmi enflasyon rakamlarının şimdilik yüzde 50 olduğu düşünüldüğünde bu rakamların hükmünün kısa süreceği çok açık.

Bu noktada sağlık sektörünü korumak adına artışların periyodik olarak gerçekleştirilmesi ve sektör temsilcileri ile daha sıkı temas içerisinde olunması gerektiği kanaatindeyim.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.