SON DAKİKA
Hava Durumu

Gündemden kısa kısa...

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2020 13:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2020 13:22

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından kutlamalara ilişkin kısıtlama genelgesi yayınlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili olarak özellikle sosyal medyada çok şey yazılıp çizildi. Büyük Zafer'in önemine vurgu yapılırken, Atatürk üzerinden de tartışmalar oldu. Falih Rıfkı Atay'ın şu sözleri sanırım her şeyi anlatmaya yeter:

"Hür vatandaş olmuşsak, şerefli insanlar gibi dolaşıyorsak, yurdumuzu Batı'nın, vicdanımızı ve kafamızı Doğu'nun pençesinden kurtarmışsak, şu denizlere bizim diye bakıyor, bu topraklarda ana bağrının sıcağını duyuyorsak, her şeyi 30 Ağustos Zaferi'ne borçluyuz."

***

Özel okulların yüz yüze eğitim için talep ettikleri ücreti uzaktan eğitim kararı alınmasına rağmen düşürmek istememesi üzerine eğitime uygulanan KDV oranlarında indirim uygulandı. Yüzde 8'den yüzde 1'e indirilen KDV'nin yalnızca 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı için geçerli olacağı duyuruldu. Bu indirim oranının aynen velilere yansıtılacağını tahmin ediyorum ancak süreç bu kadar kısıtlı kalmamalı. Bir kısmı işsiz kalan bir kısmı tam maaş alamayan veliler elini taşın altına koyarak çocuklarını göndermeye devam ediyorlar. Vergi gelirinden feragat eden devlet elini taşın altına koyuyor, özel okullar da ellerini taşın altına koyarak alacaklarının bir kısmından vazgeçmeli ve öğrenci ailelerini rahatlatmalıdır. Yüzyüze eğitim ile uzaktan eğitimin maliyeti aynı tabi ki değil.

***

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ ) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Temel Kotil geçen hafta Covid-19 test sonucunun pozitif olduğunu bildirmişti. Kendisinin sağlık durumunun ağırlaşması nedeniyle yoğun bakıma alınarak entübe edildiği haberini aldık. Kendisine acil şifalar diliyorum. Coronovirüs tedbirlerinin hafife alındığı ve hatta yokmuş gibi davranıldığını gözlemliyoruz. Vatandaşlarımız mart nisan aylarında yaşadıklarını çok çabuk unuttu ve tedbiri elden bıraktı.

Tabip Odalarının açıklamalarını, Bilim Kurulu üyelerinin tedirgin eden açıklamalarını hep birlikte izliyor, dinliyoruz. Ne ile inatlaşıyoruz anlamıyorum. Herkesin aynı anda hasta olması halinde herkesi aynı anda yatıracak hasta yatağımız olmadığını tekrar hatırlatmakta fayda var sanırım. Tedbiri elden bırakırsanız hızlı yaşarsınız genç ölürsünüz ama cesediniz yakışıklı olmaz temin ederim!

***

Son yapılan ÖTV zammı haklı olarak tepki çekti. Hali hazırda düşük gelir grubunun yeni araç alması neredeyse imkansız hale geldi. Piyasadaki en ucuz araç 100 bin lira civarında bir fiyata satılıyor. Yani asgari ücretli bir çalışanın kendisine yeni araç alması için yemeden içmeden 44 ay tüm maaşını biriktirmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde araçlara gelecek zam tabi ki hesaplamaya dahil değil.

Tabana yayılmayan vergi sistemi insanların vergi yükünün altında kalmasına neden olur. Ülkenin en iyi kazanan mesleklerinden olduğunu düşündüğümüz oyunculukla uğraşan Kubilay Aka sosyal medya hesabında bir paylaşım yaparak, "Bu ülkenin genci olarak söylüyorum; hayal kuramaz oldum" demiş. Bu olabilecek en kötüsü olmuş anlamına gelir.

Bir insanın elinden hayallerini alırsanız geriye kocaman bir hiç kalır. İş kurduğunu, yuva kurduğunu, büyüdüğünü, zenginleştiğini, ilerlediğini, hayal edemeyen insan nasıl mutlu olur, nasıl hedefler koyar kendine, peki bireysel olarak gelişmeyen kimselerin olduğu bir toplum ilerleyebilir mi?

ÖTV zammı kararının yeniden gözden geçirilmesi şart, evet, ama en ihtiyaç duyulan adaletli vergi sisteminin dizayn edilmesidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.