SON DAKİKA
Hava Durumu

'Çok yorgunum'

Yazının Giriş Tarihi: 18.07.2021 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.07.2021 07:57

17 Haziran 1951'de Nazım Hikmet Rusya'ya giderken bindiği Plehanov isimli Romen bandıralı geminin seyir defterine "Nazım Hikmet gemiye alındı" diye not düşmüştü kaptan Gheorghe. O gün başlayan dostlukları nedeniyle Nazım Hikmet ülkesine yani kendi deyimiyle mavi limana yine aynı gemi ile dönmeye söz vermiş ve seyir defterine "Nazım Hikmet gemide" sözünü bizzat kendisinin yazacağını söylemişti. Mavi limana dönmesi mümkün olmadı ama mavi liman şiiri memleket hasreti ile yazıldı ve çok insanın kalbini titretti.

Çok yorgunum

Beni bekleme kaptan

Seyir defterini başkası yazsın

Kubbeli, Çınarlı mavi bir liman

Beni o limana çıkaramazsın

İşte bu şiir bir başka üstat Cem Karaca tarafından "Çok yorgunum" ismi ile bestelenmiş ve kendine has tarzı ile Cem Karaca'nın en sevilen parçalarından biri haline gelmiştir. Bu şarkı sanatçının 1984 tarihli "Diekanaken" isimli Almanca albümünde yer alan tek Türkçe şarkıdır aynı zamanda. Farklı videolar halinde çok sayıda "Çok yorgunum" şarkısını izlemek mümkün Youtube'da. Milyonlarca kez izlenmişler. Bunlardan birisini izlerken yapılan yorumlardan biri dikkatimi çekti. "Gerçekten millet olarak çok yorulduk" diyordu bir yorumcu. Evet aslında içinde bulunduğumuz durumu anlatan en doğru söz bu sanırım. Millet olarak çok yorulduk.

Çevrende savaş halinde olmayan ülke neredeyse yok, sınırların kevgire dönmüş, kontrolsüz göçenler, terör örgütleri, pandemi ile mücadele etmek zaten başlı başına dert.

Toplum olarak sürekli var olma mücadelesi veriyoruz, sürekli kendimizi kanıtlama kaygısı, gücü eline geçirenlerin elinden kurtulma çabası yanında ekonomi, tekil yönetim şekli, eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, sosyal düzen, çökmeler, yolsuzluklar, din istismarı, liyakatsiz atamalar, yarım kapanmalar tam açılmalar, neresinden tutsan elinde kalıyor.

Haberleri izlemek, twitterda gündem takip etmek, gazete okumak, maaşı namusu kadar olan (!) köşe yazarı ve yorumcuları izlemek, suç örgütü liderinin adalet dağıtmasına seyirci kalmak acı veriyor.

Birey olarak düzen insanı olman, kuralcı, dürüst, adaletli, eğitimli, ahlaklı, inançlı, azimli, güvenilir, çalışkan, sosyal olman artık bir şey ifade etmiyor. Birey olarak iyi vasıflara sahip olmak bireysel olarak sorun yaşamana sebep oluyor. Delilerin köyünde akıllı olmak seni diğerlerinin gözünde deli kılıyor.

Millet olarak çok yorulduk gerçekten. 'Çok yorgunum'; memleket hasreti ile yazılan bir şiir ama memleket hasreti çekmek için uzakta olmaya gerek yokmuş dedirten günlerde olmak ayrıca düşündürücü.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.