SON DAKİKA
Hava Durumu

Aşı, müsilaj, Sedat Peker ve tatil...

Yazının Giriş Tarihi: 17.06.2021 23:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.06.2021 23:15

Pfizer-Biontech aşılarının temin sürecinde yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte aşı seferberliği de ilan edilmiş oldu. Önceki yazılarımızda yeter ki aşı olsun günde 1 milyon aşı yapmak bizim için zor değil demiştim. Dün 24 saat içerisinde 1 milyon 450 bin aşı yapıldığı bilgisi Sağlık Bakanı tarafından paylaşıldı. Bu çok sevindirici bir gelişme. Bu dönemde aşı karşıtı propaganda yapmaya çalışanlar var sakın onlara aldırmayın ve lütfen aşınızı olun. Bugün itibariyle 35 yaş üstü tüm vatandaşlar aşı olabilir durumda toplum sağlığını gözetmek kendi sağlığımızı gözetmek demek. Virüsün konakçı bularak varyant geliştirmesine müsaade etmememiz gerekiyor.

Varyant demişken Hindistan varyantı global çapta problem olmak üzere. Ülke olarak bizim aşılanmamız kadar bütün dünyanın aşıya ulaşmasını sağlamak çok önemli. Yüksek gelir grubundaki ülkeler kendi sağlıkları için fakir ülkelerde yaşayan insanların da aşı olabilmesi için bütçe ayırmak zorundalar. Yoksa aşıların etkisiz olduğu varyantlarla yeniden küresel bir salgınla baş başa kalırız.

***

Musilaj sorununun ülke gündeminin ilk sırasına taşınması ile peş peşe adımlar atılmaya başladı. Yeterli mi tabi ki değil. Bursa özelinde Nilüfer Çayına acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Marmara denizini kocaman bir çöplük olarak görmek istemiyorsak daha katı tedbirler alınmalı ve tavizsiz hareket edilmeli. Bu soruna çözüm üretmek adına çeşitli bilim insanlarının katkı sunduklarını görmek son derece mutluluk verici. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi tarafından yapılan bir çalışma ile deniz bakteri izolatları kullanılarak musilajı doğal ortamında temizlemeyi başardılar. Büyük alanlarda uygulanabilir olup olmadığı tabi ki çalışmalar sonucunda görülecek ancak bu konuda bilimsel araştırmaların yapılıyor olması bile umut verici.

***

İnsanlar Sedat Peker tarafından yayınlanan videolar ve paylaşılan tweetlere çok fazla ilgi gösteriyor ve hatta suç örgütü lideri olarak tanımlanan bu kişiye karşı sosyal medya ortamında methiyeler düzülüyor. Kimileri onu kurtarıcı olarak görürken kimileri özellikle deprem zamanında kendilerine nasıl el uzattığından bahsediyor. Kazandığı paranın temiz olup olmadığından yüksek şüphe duyulan sicili temiz bu kişiye gösterilen ilgi ve alakanın arkasında ne var sorusu sıkça soruluyor. Aslında cevap çok basit. Devleti temsil edenler; devletin vasıflarını hakkını vererek kullanmadıkları zaman, tavizkar oldukları zaman, gayri yasal işlere bulaştıkları zaman oluşan boşluklar FETÖ gibi, mafya gibi, gayri nizami oluşumlar tarafından hızla doldururlar. Siz devlet olarak öğrenciler için yeterli yurt yapmazsanız cemaatler sizin yerinize yapar, siz adaleti sağlayamazsanız mafya sizin yerinize sağlar, siz yeterli otopark alanı oluşturmazsanız değnekçiler sizin yerinize vatandaşın arabasının çizilmesine engel olur. Siz bu oluşumlarla ortak iş yapmaya kalkarsanız o zaman sizin yerinize devlet olmaya kalkarlar. Yapılan onca suç bildirimine karşın tek bir savcı harekete geçmez, geçemezse yakın zamanda birileri savcı da olur hakim de hatta infaz memuru da olur.

***

Sonunda okullar açıldı diye sevinmeye kalmadan karne tatili geldi kapıya dayandı. Okula gidemeyen miniklerimiz karnelerini almaya başladılar. Telafi eğitimi adı altında verilmesi planlanan eğitimin ise off-line olacağı anlaşıldı. Karnesini almış bir çocuğun EBA TV'de ya da okullarının kendilerine ait dijital ortamlarda ders videosu izlemesini beklemek ahmaklık diye düşünüyorum. Çocuklarımız adına heba olan koskoca bir yıl oldu. Telefi edilmesi gereken çok şey var ama telafisi mümkün olmayacak belli ki. Umudumuz; yeni öğretim yılında tamamen yüz yüze eğitim ortamının hazırlanabilmesi, umudumuz; öğretmenlerimizin bireysel çabaları ile çocuklarımızın eksik ve geride kaldıkları konularda onlara destek olması.

***

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği iş birliği ve Türkiye Fotoğraf Sanatçıları Derneği desteği ile gerçekleştirilen Bursa fotoğrafçılar maratonu 2-3-4 Temmuz tarihleri arasında Bursa'mızın tanıtımına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek olan maratonda toplam 50.000 TL ödül dağıtılacak. Tüm Bursa ve fotoğraf severler için muhteşem bir şölen olacağına inanıyorum. Katılım sağlamak isteyenler; Büyükşehir Belediyesinin internet sitesinden ve Heykel UNESCO Meydanında yer alan noktalardan katılım sağlayabilirler. Büyükşehir Belediyesinin desteği ile gerçekleştirilen "Sarı Saltık Gazi Hikaye Yarışması" için 30 Temmuz "2 Dakikada Bursa Kısa Film Yarışması" için ise 30 Ağustos tarihine kadar başvuruların gerçekleştirilebileceğini hatırlatmakta da fayda var.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.