SON DAKİKA
Hava Durumu

Antikor testleri

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2021 09:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2021 09:45

Covid-19 pandemisinin sonuna yaklaştıkça enfeksiyon ile ilgili başka bir konu önem kazanıyor. Pandeminin başında maske hayatımıza girdi, daha sonra tedavide kullanılacak olan ilaçların tercihi. Aşının hayatımıza girmesi ile birlikte sorulan hangi aşı daha iyi, hangisini tercih etmeli ya da aşı olmalı mıyız sorusu şu sıralar yerini antikor testlerine bırakmaya başlıyor.

Enfeksiyonu geçirmiş olanlar antikor seviyelerinin belirli bir sürenin sonunda düşmesi nedeni ile yeniden enfeksiyon geçirebiliyorlar. Peki, bu antikor seviyeleri ne kadar süre ile yüksek kalıyor sorusuna net bir cevap yok. Altıncı aydan itibaren düşmeye başladığına dair yayınlar mevcut olsa da kişiden kişiye değişebilen bir immün cevap var ortada. Dolayısıyla enfeksiyon geçirenler için antikor seviyesi hala yüksek mi, yeterli mi sorusuna en iyi cevabı antikor testleri veriyor. Kazanılmış bağışıklığın göstergesi olan 'Ig G' seviyesini sayısal olarak ölçebilen antikor testleri bu soruya doğru cevabı verebiliyor. Üstelik 'Ig G' seviyesi hala yüksek olanların mutant virüsle enfekte olmayacağına dair kesin bir cevap da yok elimizde.

Sağlık Bakanlığı tarafından her akşam verilen vaka sayılarının sadece tespit edilebilen vakalar olduğunu biliyoruz. Bunun yanında PCR testleri ile tanı konulmuş vaka etiketini almayan kimselerin olduğunu da biliyoruz. Semptomsuz ya da hafif semptomlarla hastalığı atlatan bu süreçte herhangi bir sağlık merkezine başvurarak PCR yaptırmayan ya da resmi kayıtlara geçmemek için tanı testleri yerine tarama testlerini tercih ederek kendi farkındalığını resmiyete dökmemeyi tercih edenler de var. Bu kişiler için de geçirilmiş enfeksiyonun tespiti için tek yöntem antikor testi yapılması.

Aşı sonrası yeterli immün cevabın oluşup oluşmadığını anlamak için ilk dozdan 45 gün ikinci dozdan 14 gün sonra antikor testleri kullanılıyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Aşı hayatımıza girene kadar kullanılan antikor testleri sadece enfeksiyon sonrası oluşan antikorları tespit edebiliyordu. Aşı sonrası oluşan antikor yanıtını tespit edebilmek için yeni nesil antikor testlerinin kullanıldığı merkezler tercih edilmeli.

Antikorlar ve antikor testleri hakkında detaylı bilgi almak isteyenler için aşağıda verdiğim linkte Doruk Hastaneleri tarafından hazırlanan video oldukça açıklayıcı ve sade bir dil kullanılarak güzel bir anlatım yapılmış. http://bit.ly/covid19antikortesti

Zaman içerisinde ölçülen antikor cevabı aslında Covid-19 için aşılamanın hayat boyu devam edecek bir süreç olup olmayacağını da belirleyecek.

Aşı sonrası yeterli antikor cevabı oluşmayanlar için aşılama programında bir değişiklik yapılıp yapılacak mı?  Popülasyonun tamamı aşılandıktan sonra bu kişilere ilave doz yapılacak mı? Sinovac aşısı ile yeterli immün cevap oluşturmayanlara bir sonraki aşamada Biontech aşısı yapılacak mı?

Bu soruların da şimdilik cevabı yok.

Aynı şekilde ülkemizde aşılama kapasitesi diğer birçok ülkeden farklı olarak oldukça yüksek. Tüm aile hekimliği merkezleri kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde aşılama yapılabilmekte. İhtiyaç olunan tek şey;  yeterli sayıda aşı temin edilmesi. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.