SON DAKİKA
Hava Durumu

On dokuz resim, on dokuz cümle

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2022 16:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.02.2022 09:50

Sevgili İbtihal Odman arayıp da, "Sana bir kitap göndereceğim, adresini yazar mısın?" deyince, çok özel bir çalışmayı benimle paylaşmak istediğini anladım.

Kitap elime dün geçti. 

Özden Odman tarafından hazırlanan ve dokuz yüz doksan dokuz adet basılan Kral Korona - Corona the King kitabının yüz kırk yedincisi bana gelmişti.

Koleksiyon değeri olan bu kitabın satışı yoktu.

İçinde Covid-19'un resimsel anlatımı 19 orijinal resmin olduğu bu kitap sosyal bir proje olarak 999 adet basılmıştı. 1000 değil de neden 999 diye sordum Özden Hanım'a. 1000 olmak için 1 lazım, hepimizin bir olması, birlik içinde olması lazım dedi bana.

Bu koleksiyona sahip olmak isteyenlerin istedikleri bir kuruluşa 250₺’lik bağış yaparak, dekontu +90 549 8396181 no'lu WhatsApp numarasına, isim soyad ve adresleri ile birlikte iletmeleri yeterliydi. 

Kitap 1 ay içinde ellerine geçecekti.

TEV'e bir tuz tanesi

Kitap bana bilâbedel gelmişti ama elbette ki bu benim içime sinmedi.

Eğitime verdikleri destek ile gönüllere taht kurmuş olan Türk Eğitim Vakfı TEV'in Bursa Şube Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan'ı arayarak konuyu kendisine aktardım ve bir tuz tanesi de benden olsun diyerek Mehmet Bey'den aldığım banka hesap numarasına mütevazı bir bağış yolladım. Biliyordum ki bir tuz tanesi diğer taneler ile birleşip bir öğrencinin çorbasını lezzetlendirirecekti.

Kral Korona - Corona The King

Özel bir mazruf içindeki kitabın sayfalarını çevirince, son birkaç yıldır dünyayı başka bir boyuta taşıyan alemin kralı Korona ile karşılaştım. Kitap, Özden Odman tarafından suluboya kâğıdı üzerine karışık teknik uygulanarak resmedilen 19 eserden oluşuyordu. Her resmin yan sayfasında İngilizce ve Türkçe olarak bir cümle yazmıştı Özden Odman. Ayrıca kitap sahibinin o anki duygularını yazabilmesi için o sayfada boş bir alan da bırakmıştı. 

Kitabın sayfalarını çevirip cümleleri okurken, Küçük Prens'in gezegenler arasında yaptığı yolculuğu, sulaması gereken çiçeği, süpürmesi gereken gezegeni, arkadaşı tilkiyi ve Kral ile yaptıkları konuşmaları anımsadım ben.

Kitapta, coğrafyacı kişi Küçük Prens'e "çok iyi ve ünlü bir gezegen" olan dünyaya gitmesini önermişti.
Ancak Dünya sıradan bir gezegen değildi ki. Orada "yüz on bir tane kral, tam yedi bin coğrafyacı, dokuz yüz bin iş adamı, yedi buçuk milyon ayyaş, üç yüz on bir milyon kendini beğenmiş, kısacası yaklaşık iki milyar büyük insan" vardı. 

Ah Küçük Prens bir bilsen, bütün bunlara ek olarak şimdi bir de başımızda, bir türlü başımızdan atamadığımız, bir türlü kurtulamadığımız "Kral Korona" var…

El işçiliği bir kitap

İç baskısında kullanılan kuşe kâğıdı, cildi, iplik dikişle yapılan kılıfı, baskı mürekkebi ile kitabın tamamı el işçiliği idi.

Kitabın içinden çıkan bilgilendirme notlarında resimlerin orijinalinin Hasan Ağaoğlu özel koleksiyonunda yer aldığını okudum. 

Hem Hasan Ağaoğlu hem de Özden Odman ayrıca birer metin yazarak kitap ile birlikte yollamış, yazdıkları metinde Korona günlerinin sanat çatısı altındaki birleştiriciliğine ve öze dönüşe dikkat çekmişler.

"Özde olanı sadece kalp görebilir, gözler özde olanı göremez" diyordu ya tilki Küçük Prens'e, Özden de kitabı vicdanlı beyinlere ithaf etmiş.

Değerlendirmesini bilen kalp gözü açık vicdanlı beyinler için bu zor zamanlardan çok ibret aldı, çok ders çıkarttı. 

Ben de benzer bir dil ile Dünya İçin Terbiye Vakti demiştim, hatırlayın...

Vicdansız ve akılsızlar ise yarattıkları girdap içinde dönüp durduklarının, gömüldükleri batağın çamurunda boğulduklarının hâlâ farkında değiller.

Biz "okuyan yazan çizen söyleyen konuşan anlatan" kişiler olarak kendi bildiğimizce düzeni anlamaya, anlatmaya ve tarihe not düşmeye devam ediyor, bu günlerin "GEÇÇEK"ine olan umudumuzu kaybetmiyor, "Siz de kaybetmeyin" diyoruz...

Özden Odman kimdir?

Bursalı Özden Odman'ı, kahveye ve telveye can veren, kahveyi sanata dönüştüren ve kültürel bir değer taşıyan kahVesaire, telVesile çalışmaları ile de tanırız. 

Utku Özden Odman 1979 Bursa doğumlu. Cleveland Shaker Heights Lisesi son sınıfta sanat dersleri ve ödüller aldı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü, Resim-İş EAD'den mezun oldu. Özgün konseptli resim çalışmalarını projelendirerek çok sayıda sergi oluşturdu.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.