SON DAKİKA
Hava Durumu

Aşk mı, Kalori mi?

Yazının Giriş Tarihi: 26.02.2019 22:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.02.2019 22:40

Aşkınız kaç kalori diye sorsam, aşkımızı kalori ile ölçmüyoruz dersiniz.
Aşkınız size kaç kalori yaktırıyor desem, hafiften kilolanmışsanız eğer, "Oooo o eskidendi" dersiniz.
Aşık olmanın insanı yemeden içmeden kestiği, midesindeki kelebekleri pır pır ettirdiği, incecik olup karşısındakine kendini beğendirmeye çalıştığı eski günlerdeki gibi değilsiniz artık demek ki. 
O kıpır kıpır günlerin yerini bir rehavet, bir alışmışlık, bir boşvermişlik, bir sal gitsinlik, bir kendini görmezlik almış.
Gelsin pizzalar makarnalar, gitsin börekler poğaçalar, gelsin tatlılar şekerler şekerlemeler, gitsin hamburgerler kolalar patatesler demişsiniz.
Yiyelim yiyelim, yedikçe yiyelim, yedikçe acıkalım yine yiyelim demişsiniz.
Bize yeme diyenler olursa, onları da yiyelim demişsiniz.
Beğenmezlik edip etinize budunuza kusur bulan olunca, 'bazıları şişman sever' diyerek geçiştirmişsiniz.
Parmağımızı kıpırdatmayalım, mabadımızı kaldırıp iki adım atmayalım, homini gırtlak pufini kandil kendimizi avutalım istemişsiniz.
Tamam ama nereye kadar?

Aşk ve kalori birbirleriyle ne kadar da tutkuyla bağlıdırlar bir düşünün. Fazla kalori aşkın tutkusunu azaltır, aşkın fazlası ise kaloriyi bolca harcatır.
Aşkı meşki bir kenara bırakarak yemek yemenin peşine düşüp, damak hazzı ile aşk hazzının yerlerini değiştiren kişi, hızla obezliğe koşarken sağlığını kaybetmeye başlar. 
Dünya nüfusunun %30'unun obez olduğuna bakarsak, yanlış beslenme ve hareketsizliğin insana neler ettiğini de anlamış oluruz. Dünyadaki başlıca ölüm sebeplerinden olan kanser, diyabet, kalp hastalıkları ve birçok hastalığın temelinde obezite olduğunu söylemeden geçmeyelim.

BUSADER - Obezite 360 - Aşk ve Kalori
Bursa Sağlık ve Eğitim Gönüllüleri Derneği BUSADER, obeziteye dikkat çekmek adına Avrupa Birliği Projesi olarak belirledikleri Obezite 360 Projesini hayata geçirmiş. Bu kapsamda pek çok etkinlikte yer alan BUSADER, "Aşk ve Kalori" tiyatro oyunu ile de obezitenin aşk yüzünü gösteriyor insana.
Kendisi de BUSADER üyesi olan Ayşe Alagöz tarafından kaleme alınan oyun daha önce 7-9-11 Ocak 2019 tarihlerinde Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde oynandı. Gelen yoğun istek üzerine ise bu akşam, 25 Şubat tarihinde dördüncü kez Podyum Sanat Mahal'de sahnelendi. 
Oyunun yönetmeni Devlet Tiyatrosu sanatçısı Berrin Kulya Balkanlar. İki perdelik komedi olan "Aşk ve Kalori" oyununda, Adem Yıldırım, Aysun Moral, Ebru Boztekin, Ebru Yangöz Sağlık, Erenay Işık, Hande Özemre Gençosman, Haldun Bal, Tuğba Çubukçu, Tuncay Aktaş, Volkan Erol, Ayşe Alagöz ve Mehmet Ceylan rol alıyor. 
Oyun mayıs ayında Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu'nda sahne alacak.

Ya Aşk, Ya Kalori!
Şişmanlığı alıp başını giden, kilolarını çok seven ve bir gramını bile vermek istemeyen genç bir kadının hayatını izledik bu gece. Kadını çok seven erkek arkadaşının kendisine oynadığı oyun ile önce kadını biraz üzdüğünü, ancak onu bu sayede sarsıp kendine getirdiğini, eski sağlıklı, hareketli ve hafif günlerine döndürdüğünü gördük. Kadın oyun içinde oyun olduğunu bilmiyordu tabi, adamın dediklerini içine bir türlü sindiremedi. Çok sevdiği adamın onu kırıp döküp gittiğine inandı. 
Kâh güldük onun hallerine, kâh üzüldük.
Kilolarını hızla verip, değişip, hayatın içine girdiğini görünce de, 'Demek ki olabiliyormuş'dedik.

Hem kadın hem de erkek için şişman olmak suç değildi ama şişmanlık önlenebilirdi.
Yaşama hakkı şişmanlara yasaklanmış değildi ama daha az kilo ile hayatın hakkı daha iyi verilebilirdi.
Oyundaki gibi, sevgi bazen sert uygulamalar gerektirebilirdi.
İnsan kaderine ah etmek yerine kaderini kontrol edebilirdi.
İnsan kendisini baştan yaratabilirdi.
Çünkü obez olmak kader değildi...
****
Tiyatro; insanı insana anlatma, insana ayna tutma sanatı. 
Bu yola, insana dokunma ve farkındalık yaratma aşkı ile çıkan, bu yolda emeğini sakınmayan, elinden gelen ile yetinmeyip hep daha fazlasını arayan ve yapan tüm arkadaşlarım bu gece sahnede birer yıldızdı.
Hepsini tek tek kutluyorum...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.