SON DAKİKA
Hava Durumu

GSS prim borçları için 1 Nisan'ı bekleyin

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2017 01:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2017 01:38

Yine ailede kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primlerini devlet karşılayacak ve gecikme zamları silinecek.

Daha önceki düzenlemede Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılanlar (okulu bitirdikten sonra işe giremeyen gençler, gençlerin dışında da herhangi bir işte çalışmayanlar) zorunlu olarak gelir testine tabi tutulmakta ve gelir seviyesine göre aylık (71 TL), (213 TL) ile (427 TL) arasında değişen tutarlarda prim ödemesi yapmaktaydılar. Gelir testi yaptırması gerektiği halde gelir testine girmeyenler ise 2017 yılı için her ay 213 TL'den prim ödemesi yapmak mecburiyetinde kalmışlardı.

Aylık 53,33 TL olarak sabitlendi

1 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6824 Sayılı Kanun sonrası gelir seviyesine göre üç kademeli olarak primlerin tahsil edildiği sistem devreden çıkarılıyor. Bunun yerine geliri kişi başı asgari ücretin üçte birinden az olanların primlerinin devlet tarafından ödendiği bu gelir seviyesinin dışında kalan tüm genel sağlık sigortalılarının primlerinin 53,33 TL olarak ödeyecekleri sistem devreye alınıyor.

GSS tescili yapılıp gelir testine hiç başvurmayanlar

6824 Sayılı Kanun'da gelir testine hiç girmeyenler için af olarak adlandırılabilecek bir düzenleme de bulunuyor. Buna göre 1 Mayıs 2018 tarihine kadar gelir testine başvuranlar için tescil tarihlerinden itibaren yeni prim tutarları belirlenecek.

Bu düzenleme sonrası geliri asgari ücretin üçte birinden düşük olan (2017 yılı için 592,50 TL altında olanlar) ve gelir testine hiç girmediği için borç biriken bir kişi gelir testine girerek tüm borcunu sildirebilecek.

01/04/2017 tarihinden önce GSS kapsamına alınan ve adına prim tahakkuk edenler

Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan ve adına prim tahakkuk edenlerden prim borcu bulunanların Genel Sağlık Sigortası primleri, 6824 Sayılı Kanun'la 2017 yılı için belirlenen 53,33 TL'ye eşit veya daha fazla olması halinde aylık prim tahakkukları 53,33 TL üzerinden yeniden hesaplanacak. Böylece, geçmiş dönemde borcu olan ancak ödeyemeyen kişiler de prim miktarının azaltılmasından faydalanmış olacaklar.

Yeniden hesaplanan Genel Sağlık Sigortası prim borçları, 1 Mayıs 2018 tarihine kadar peşin veya taksitle ödenirse, bu tutara, yürürlük tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.

Ancak 1 Mayıs 2018 tarihine kadar güncellenen 1 Nisan 2017 tarihi öncesine ait prim borçlarının kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde söz konusu prim borçlarına 1 Nisan 2017 tarihinden tahsil edildiği tarihe kadar gecikme cezası ve gecikme zammı hesaplanacak.

Prim borcu bulunanlar da sağlık hizmetinden yararlanabilecek

6824 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcu bulunanlar sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarını taşımaları halinde, 1 Nisan 2017 tarihinden önceki döneme ait prim borçları dikkate alınmaksızın 1 Mayıs 2018 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabilecekler.

Bizim vatandaşlarımıza önerimiz Genel Sağlık Sigortası primlerini ödemek için acil bir durumları yoksa mutlaka 1 Nisan 2017 tarihini beklemeleri olacak.

Böylece hem ödeyecekleri aylık prim miktarı düşecek hem de gecikme zammı ve gecikme cezası ödememiş olacaklar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.