SON DAKİKA
Hava Durumu

Aylıkları iptal edilenler için yeni şans

Yazının Giriş Tarihi: 05.03.2018 01:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.03.2018 01:10

Aylık bağlandıktan yıllar sonra "gün sayınızı hatalı hesaplamışız" deyip, emeklilerin aylıklarını kesen ve almış olduğu aylıkları faizi ile geri ödemelerini isteyen SGK, durum kendi hatasından kaynaklandığında bu uygulamasından vazgeçiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 05/12/2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği sonrasında, emeklilik işlemlerinde meydana gelen değişikliklerin ayrıntılarını 2018/9 sayılı genelgesi ile açıklığa kavuşturdu - kavuşturmaya çalıştı.

Yeni durumda aylık bağlandıktan sonra aylık bağlatanın kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanmayan nedenlerle, emeklilik için gerekli gün sayısının tamamlamadığı tespit edilen emeklilere bu eksikliklerini tamamlamak için 3 farklı durumdan yola çıkılarak eksik hizmet süresini tamamlama fırsatı veriliyor.

Biz bugünkü yazımızda aylık aldıkları sırada kendi kasıtları ve kusurları olmadan çeşitli nedenlerle, (isim benzerliği nedeniyle başka bir sigortalının hizmetinin karışması - hizmet çakışması vb.) emekliliği iptal edilenlerin yeni uygulamayla aylıklarının nasıl bağlanacağını veya neden bağlanmayacağını detayları ile aktaracağız.

1-) Eksik Hizmet Süresinin Borçlanma Yolu İle Tamamlanması

Hem 5510 sayılı Kanun'da yer alan borçlanmalar (Askerlik Borçlanması, Doğum Borçlanması vb.) hem de 3201 sayılı Kanun'a göre (yurt dışı borçlanması)  borçlanılacak süresi olanlar eksik hizmetlerini bu sürelerini borçlanarak tamamlayabilecekler.

Borçlanma için ödeyecekleri tutar borçlanma dilekçesini kuruma verdikleri tarihteki prime esas günlük kazancın alt sınırı üzerinden eksik hizmet süresi kadar olacaktır. 2018 yılında müracaat eden ve 100 gün eksiği olan sigortalı : 100X21,65 = 2165 TL ödeyecektir.

Eksik hizmetlerini borçlanma yoluyla tamamlayan sigortalılar için yeni bir aylık hesabı yapılmayacak ve aylık başlangıç tarihleri değiştirilmeyecektir. Borçlanılan süreler sadece prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirilecek ve borçlanma yoluyla eksik gün sayısı tamamlandığında; ilk aylık bağlanırken hesaplanan gün sayısını tamamlayacak süre kadar borçlanma yapılabilecek.

2-) Sosyal Güvenlik Destek Primine Ait Sürelerle Tamamlanması 

Borçlanılacak süresi olmayanlar ile borçlanılacak süreleriyle eksik hizmet süresini tamamlayamayanlara; tahsis talep tarihi ile yersiz ödemenin tespit edildiği tarih arasında Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi sigortalılıkları dolayısıyla eksik hizmetin tamamlanacağı tarihe kadar hizmet verilebilecek.

Bu yöntemle eksik hizmet süresi tamamlandığında ilk aylık bağlanan statü değişmeyecek fakat aylık hesabı yeni hizmetlere ilişkin gün sayısı ve kazançlar dikkate alınarak yeniden hesaplanacak.

Bu kapsamda, borçlanma ve hizmet verme veya sadece hizmet verme yoluyla eksik gün sayısını tamamlayan sigortalılar, bu süreleri için öncelikle borçlanma yapacak kalan günler için hizmet verme yoluyla eksik günlerini tamamlayacaklar.

Eksik hizmet süresi bu yolla tamamlandığında; ilk aylık bağlandığı sıradaki toplam gün sayısı yerine, aylığa hak kazanmaya yeten gün sayısı kadar hizmet yeterli kabul edilecektir. Durumu bir örnekle açıklayacak olursak; ilk aylık bağlandığı sırada 3600 gün yeten ama 3800 günle emekli olan sigortalının 300 günü iptal edilmiş ise 100 günlük hizmet verilmesi aylık için yeterli kabul ediliyor.

3-) Primlerini Dışarıdan Kendi Yatıranlara, Devam Etme İmkanı Verilerek Tamamlanması

Yukarıda yer alan  1. ve 2. madde kapsamında süresi olmayanlar ile bu kapsamdaki süreleriyle eksik hizmet süresini tamamlayamayan; isteğe bağlı sigortalılar, 2925 sayılı Kanun'a tabi (Tarım SSK) sigortalılar, 5510 sayılı Kanun'un ek 5. ve 9. maddesinin ikinci fıkrası kapsamındaki sigortalılar;

Eğer tahsis talep tarihi itibarıyla aylığa hak kazandıkları için belirtilen kapsamdaki sigortalılıkları durdurulmuş ise  eksik hizmet sürelerini  tamamlayana kadar bu kapsamdaki sigortalılıkları devam edecek.

Yine aylığa hak kazanma gün koşulu yerine geldiği için istekle sona erdirdikten sonra aylık talebinde bulunup aylık bağlananlarında eksik hizmet sürelerini tamamlayana kadar bu kapsamdaki sigortalılıklarına devam etme imkanı veriliyor.

Bu madde kapsamında olan sigortalıların durumu öncelikle 1. ve 2.madde kapsamında incelenecek bu kapsamda yeterli süreleri yok ise tahsis talep tarihi itibariyle sona erdirilen sigortalılık statüsü devam ettirilmek suretiyle eksik hizmet süresi tamamlanabilecek.

Eksik hizmetler bu şekilde tamamlandığında eksik hizmet süresinin tamamlanacağı tarih itibarıyla ilk aylık bağlanan statü değiştirilmeden yeniden aylık hesaplanacak olup, aylık hesabında söz konusu hizmetlere ilişkin prim ödeme gün sayıları ve kazançları dikkate alınacak, borçlanma süreleri var ise bu süreler sadece prim ödeme gün sayısı olarak değerlendiriliyor.

Bu uygulamadan nasıl yararlanılacak?

Aylıkları eksik gün sayısı nedeniyle iptal edilen emekliler bu yeni uygulama kapsamında olup olmadıklarını öğrenmek için dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları gerekiyor.

Yapılacak incelemede hizmet süresi eksikliğinin sigortalının kasıtlı veya kusurlu davranışından kaynaklanması durumunda bu madde hükümleri uygulanmıyor.

Eksik gün sayısı 1. 2.ve 3. maddede yer alan yollarla tamamlanamıyorsa yapılan bu değişiklik  hükümleri uygulanmayarak sigortalıya yersiz ödenen aylıkların tahsili yoluna gidilmeye devam ediliyor.

Gelecek yazımızda eksik hizmet sürelerini tamamlayan sigortalılara yapılan yersiz ödemelerin nasıl hesaplanacağı, nasıl tahsil edileceği ve yeni aylıklarının hangi tarihten geçerli olacağının ayrıntılarına değineceğiz.

Dünya Emeklilik Merkezi olarak vatandaşlarımıza önerimiz yurt dışı borçlanmasına müracaat etmeden önce, borçlanma ve emeklilik konularında uzman birine başvurmaları, emeklilik şartlarını öğrenmeleri ve bir uzman yardımı ile borçlanma belgesini doldurmalarıdır. Bunu yapmakla doğru bir yol için ilk adımı atmış ve en az ödeme ile daha çok emekli aylığı alabilmenin şartlarını sağlamış olacaklardır.

Bu konuda büromuz vatandaşlarımıza ücretsiz olarak danışma hizmeti vermektedir. Türk vatandaşı veya Mavi Kartlı insanlarımız bize bu konuda rahatlıkla iletişim bilgilerinden ulaşıp yardım alabilirler, Avrupa'nın neresinde olurlarsa olsunlar gerekli başvuru belgelerini ulaştırdıklarında bize gelmelerine gerek kalmadan işlemleri büromuzca takip edilerek en kısa sürede sonuçlandırılmaktadır.

Not: Sosyal güvenlikle ilgili tüm soru ve sorunlarınız için ücretsiz olarak Dünya Emeklilik Merkezi'nin +90 545-279 29 68, +90 224-888 00 70 nolu telefonları ile +90 507 100 60 89 WhatsApp danışma hattından bilgi alabilirsiniz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.