SON DAKİKA
Hava Durumu

Belediye kesesinden iftar yemeği ne kadar mübah?

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2012 11:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2012 11:54

Zor bir soru mu? Bence zor değil, kolay bir soru. Hukukçu değilim ama yine bence bu harcamalar alenen suç.

Böyle bir durum tespit edilirse ne yapılması gerekir? Sanırım soruşturma açılması ve "görevi kötüye kullanmak ve usulsüzlükten" bir işlemler serisinin yürümesi gerekir.

Peki her zaman bu tür soruşturmalar olur mu?

Tabi ki hayır. Duruma göre değişir. Eğer adı geçen belediye iktidar partisinden değilse, mümkünse "çanına ot tıkanır". Belediye başkanı hemen görevi kötü kullanmaktan "görevden alınır".

Kimi zaman ortada bir şey olmadığı halde bile bu bir propaganda malzemesi haline getirilir. Yerine belediye meclisi "bağlanabiliyorsa" iktidar partisinin bir meclis üyesi belediye başkanı olarak "seçtirilir."

Varsın sonradan görevden alınan belediye başkanı bütün davalarından birer birer beraat etsin. Olsun. Öbür davalar beklenir. Göreve iadesi yapılmaz.

Peki iktidar partisi AKP'ye ait belediyelerde partinin harcamaları belediye bütçesinden yapılırsa ne olur?

Hiç bir şey olmaz. Hatta gazetelere ve gazetecilere demeç verilmekten bile kaçınılmaz. Gizleme gereği bile duyulmaz yani.

En doğal hakları imiş gibi davranılır. Sanırsınız ilgili belediye, belediye başkanının mensup olduğu partinin "babasının malıdır." Her tür olanağı, partileri için sınırsızca ve gizlemeden çekinmeksizin kullanılır.

Muhalefet partilerinin belediyelerini didik didik eden İçişleri Bakanlığı'nın müfettişleri gazetelere yansıyan itiraf niteliğindeki açıklamaları bile görmeyi beceremezler.

Laf uzamasın. Nereden mi bahsediyorum.

Tabi ki Mudanya Belediyesi'nden ve AKP'den.

Ortada açık bir itiraf var. Ama soruşturma yok.

Bırakın soruşturmayı, hatta "normal kardeşim ne var ki bunda" havasında gezmekte herkes.

Şimdi mevzu şu.

Malum Ramazan ayının en hızlı "siyasal faaliyeti" ya iftar yemeği vermek ya da verilen iftar yemeklerinde boy göstermek. Siyasi parti yöneticileri iftardan iftara koşuşturuyor.

Hatta bazen "diğerlerine ayıp olmasın" diye bir akşamda birden fazla iftar yemeğine katılmakla övünen siyasi parti başkanlarını duyuyoruz, okuyoruz, izliyoruz.

Oruçlarını katıldıkları hangi iftarda açıyorlar bilemiyoruz. Tahminimiz katıldıkları ilk iftar programında açıldığı yönünde.

Neyse mevzu bu değil, kendilerinin bileceği iş. Bize "Allah kabul etsin" demek düşer.

Ama iftar sofrasındaki yemeklerinin "helal gıda" olmasını bekleriz.

Mevzu şu aslında.

Basına yansıdı ve öğrenmiş olduk.

AKP Mudanya İlçe Teşkilatı "benim diğerlerinden ne eksiğim var" diyerek bir iftar yemeği programlar. Sonra diğerlerinden bir eksiği çıkar. Müminler ve protokol gelmiştir, masalara oturulup iftar vakti beklenmiştir, ancak "yemek siparişi" verilmesi unutulduğu için iftar gerçekleştirilemez. Sonrasında bir ara çözüm bulunur.

Dert değil. Hayatta olur böyle unutkanlıklar. Sorun bu değil.

Basın meseleyi kurcalar ve yemek siparişini vermeyi kimin unuttuğunu dert ederek konuyu araştırır. Belli ki taraflara sorar ve bunu haber yapar.

Bu haberle, biz fani kullar da aslında AKP'nin Ramazan ayı boyunca düzenlediği iftar yemeklerinin belediye bütçelerinden karşılandığını öğreniriz.

Yani yurttaşa hizmet vermek için bizlerin vergilerinden oluşan belediye bütçeleri AKP'nin "Ramazan ayı siyasal faaliyetlerinin en önemlisi olan iftar yemeklerinin" finasmanında kullanılmaktadır.

Bu durumu normal karşılayanlar olabilir. Ama en başta dedim ya "yahu bu suç".
Koskacaman iktidar partisisin, belli bir bütçen vardır zaten, yoksa da her daim rekora ulaştığından övündüğün üyelerinden aidat topla. Bu topladığın aidatlarla da istediğin gibi iftar yemeği düzenle.

Bırakınız suç olmasını "etik" değil. Ayıp değil mi vatandaşa hizmet ulaştırmak için kullanılacak belediye bütçesini "parti faaliyetleri" için kullanmak.

Yapanlar kim?

AKP İl Teşkilatı. İşte basında yazılanlar ve kimsenin ses çıkartmadığı, yalanlanmayan haberler.

Önce Kent Gazetesi'nde sevgili Türkan Genç yazmış.

Bence iyi bir gazetecilik yapmış ancak devamı gelmemiş.

Türkan Genç'in köşesine taşıdığı konu şöyle:

"Mudanya'da günlerdir unutulmaz iftar skandalının sorumlusu aranıyor! Herkes birbirini suçlamaya devam ediyor. Bir gün sonra telafi edilse de, 300 kişinin aç kalmasıyla sonuçlanan iftar oldukça yankı yapmıştı. Yemek siparişinin verilmediği iftar için sosyal tesislerden garson talebinde bile bulunulmuş!

Ancak ortada yemek yok! İftar organizasyonunda düzenli işleyen bir sistem var. İl Başkanlığı'nın aldığı karar üzere; AK Partili belediyelerde, iftarları belediye düzenlemek durumunda.

En son bilgiye göre; İl'in organizasyonu ile Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, 'Yemeği istediğiniz yerden alın' diyerek, İlçe Başkanlığı'na konuyu iletmiş. Bunun üzerine, hem mekan hem de yemek için İskele Meydanı'ndaki sosyal tesislerde karar kılınmış. Ancak ilçe teşkilatında bu işten sorumlu olanlar, buraya sipariş vermeyi unutmuşlar! Muallakta kalmış gibi görünen konunun aslı buymuş."

Bakar mısınız habere. İftar organizasyonunda düzenli işleyen bir sistem varmış!!! İl Başkanlığı sistemi kurmuş. "Belediye bizim partide ise iftar yemeklerini de ödeyiversin. Siyasi sonuçlarını biz toparlarız."

Sistem bu. Oh ne ala.

"Kurulu sistem" nasıl işliyor?

İl Yönetimi Belediye Başkanı Hasan Aktürk'e görev tevdi ediyor, Belediye Başkanı da İlçe yönetimine sonsuz yetki veriyor "yemeği istediğiniz yerden alın" diye. "Siz yemeği istediğiniz yerden alın ben öderim" diyor herhalde. İlçe parti örgütü ve belediye sadece "siyasi" olarak değil, belli ki "ekonomik" olarakta kolkola.

Bu uygun mu sizce?

Bir tuhaflık yok mu? Siyasi partiler ne zamandan beri kamu bütçelerini parti çıkarları için istediği gibi kullanabiliyor?

Yanıtınızı duydum. "Uzun süredir" diyorsunuz. Haklısınız.

Sorum yanlış oldu. Aslında ben şunu sormak istemiştim. "Tamam bunlar pervasızca kamu bütçelerini parti çıkarları için hatta kişisel çıkarları için uzun süredir kullanıyorlar da, ne zamandan beri bunu gizleme gereği bile duymaz oldular."

Devletin bütçesinden iftar sofrasına oturup iftarını açanlar kimler?

Bunu da Mudanya.gen haberden öğreniyoruz. Ilgili sayfada Tarık Arslan / Mudanya'dan bildiriyor. Haber şöyle:

Pazar, 29 Temmuz 2012 17:31

Mudanya Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İlçe Teşkilatı tarafından Mudanya Sosyal Tesislerde verilen iftar yemeğine çok sayıda davetli katıldı.

Mudanya Dosteli Türk Tasavvuf Musikisi Derneği üyesi semazenlerinin muhteşem sema gösterisi sunduğu iftar yemeğine AKP Bursa Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi İsmet Su, AKP Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, belediye meclis üyeleri, Mudanya mahalle ve köy muhtarları, engelli ve özürlü vatandaşlar katıldılar.

Cuma günü verilmesi gereken iftar yemeğinde anlaşılan yemek firmasındaki aksaklıktan dolayı yemek gelmemiş yaklaşık 250 kişi iftar edememiş ve Belediye Başkanı Hasan Aktürk gelen konuklardan bir çoğunu yakındaki lokantalara yönlendirerek sorunu çözmeye çalışmıştı.

İftar yemeğinde Milletvekili Su, AKP İl Başkanı Sedat Yalçın ve Belediye Başkanı Hasan Aktürk ve İlçe Başkanı Kadir Kahraman yaptıkları kısa konuşmalarında, 'tüm vatandaşlarımızdan özür diliyoruz. Elde olmayan nedenlerle bir gün önce verilen iftar yemeğinde aksaklık yaşandı bunda kimsenin bir suçu yok, yemek sanayinin azizliğine uğranılmış ancak bu akşam bunu telafi etmenin mutluluğunu hep bir arada olarak yaşıyoruz' dediler.

AKP İl Başkanı, Belediye Başkanı, Milletvekilleri, Meclis Üyeleri Mudanya'da yaşayan yurttaşlara hizmet sunmak üzere oluşmuş belediye bütçesinden verilen iftarda "ertelenen iftarın telafisinin mutluluğunu hep bir arada olarak yaşamışlar".

Acaba bu topluluk kendi yemeklerinin parasını belediyeye yük etmeden ödemiş olabilir mi?

Sanmıyorum.

Ne de olsa AKP İl Yönetiminin kurduğu "sistem" var. Yemekleri Belediye ısmarlayacak. Siyasi "havasını" biz atacağız.

Şimdi bu haberlere bakarak savcılar ve İçişleri Bakanlığı müfettişleri harekete geçer mi?

Hiç sanmıyorum.

AKP İl Başkanı Sedat Yalçın ve Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk çıkıp "yok böyle bir şey, bu iftarların faturasını belediye değil AKP ödüyor. Aha işte faturası" der mi?

Sanmıyorum. Kaç gün geçti üzerinden yalanlama ya da haberde yanlışlık var diye bir ses yok.
Ben de dini bilgisi güçlü bir arkadaşıma en azından "hesabı ahirette sorulur mu?" diye merak ederek durumu sordum.

Yorumu şöyle: Bizim inaçlarımıza göre "belediye bütçesinden AKP adına harcama yapmak uygun değildir." "Kul hakkı yenilmiştir." "bu iftarın mubah olması için iftara katılmayan ve Mudanya Belediye hizmetlerinden yararlanan tün vatandaşların olurunun alınması gerekirdi" diyor.

Küçük bir ayrıntıyı eklemeyi de unutmuyor. "Belediye kendi bütçesinden, sadece belediye çalışanlarına iftar verebilir ve aş evi kurarak, ayrımsız başvuran tüm yoksullarının iftarlarını açmasını sağlayabilir."

Sanırım durumu mubah gösterecek AKP içinde "dini bilgisi kuvvetli" arkadaşlardan da durumu izah edecek birileri çıkacaktır.

Eğer belediye bütçesinden AKP adına iftar yemeği verebilmek uygunsa o zaman bize de "Allah kabul etsin arkadaşlar" demek düşer.

Allah kabul etsin.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.