SON DAKİKA
Hava Durumu

Başbakan'ın politik ruh hali

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2014 11:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.03.2014 11:31

Politik dünyanın ruhsal açıklamaları çoğu zaman entelektüel dünyamızda yer bulur.

Bu konuda üretilmiş epey de yayın vardır. Benim okuduklarım arasında Robert S. Robins ve Dr. Jerrold M. Post tarafından yayınlanan "politik paranoya" kitabını öneririm mesela. Doğan Kitap'ları tarafından yayınlanmıştı.

Enfeksiyon hastalıkları, cerrahi hastalıklar açısından hekimlerin tanı koyması açısından en değerli yöntem elbette bireysel muayenedir. Bu alanlarda uzaktan tanı koymak hem zor hem de yanıltıcıdır.

Ancak ruh bilimciler ruhsal durum değerlendirmesini bireysel muayene dışındaki gözlemleri ile de yapabilirler. Politik figürlerin ruhsal analizleri konusunda Prof. Dr. Vamık Volkan'ın epey bir analizi tıp dünyasında okunmakta ve tartışılmaktadır.

Günlük hayatımızda hepimizin deneyimleri mutlaka vardır. Çevremizdeki insanların bazı politik tutumlarının sadece siyasal yönelimlerle açıklanamayacağını, bazı tutum alışların "psikopolitik" derinlikleri olabileceğini düşünürüz çoğu zaman.

Ruh bilimciler bu psikopolitik durumlar hakkında daha çok fikir yürütürler.

Bu konuda anlatılan ve artık şehir efsanesine dönmüş bazı öyküler bile vardır.

En çok bilinenlerinden birisi Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin efsanevi Başhekimi Mazhar Osman'a ait olan öykülerdir.

Mazhar Osman sıra dışı bir hekimdir!

Bir gün gazeteciler Mazhar Osman'a sorarlar: "Sayın başhekim bu hastanede delilerle uğraşa uğraşa sizin de onlara benzediğiniz söyleniyor, ne dersiniz?"

Mazhar Osman'ın psikiyatrik gücüne güvenerek verdiği yanıtı kısa olur: "Onların benim için ne dediği önemli değil, ben onlar için böyle bir şey dersem önemli olur ama".

Son dönemlerde Başbakan çok öfkeli.

Ortalık öfkeli bağıran-çağıran Başbakan mitinglerinden geçilmiyor. Herkesi düşman belliyor ve herkesi suçluyor. Suçladıkları içinde bu ülkenin hekimleri de var. Biz de nasibimizi alıyoruz bu ötekileştirme ataklarından.

Başbakan'ın hekimler için ne dediği önemli değil de, ülkemiz hekimlerinin meslek örgütü Türk Tabipleri Birliği artık kutlamanın anlamsızlaştığı 14 Mart Tıp Haftası'nda Başbakan'ın ruh durumu ile ilgili bir açıklama yaptı, bunu önemsemek gerekli.

Açıklama şöyle;

Basın Duyurusu

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN DUYGU DURUMUNDAN ENDİŞE DUYUYORUZ!
"Gezi olaylarını faiz lobisi çıkardı."
"Dolmabahçe Camii'nde içki içtiler."
"Benim başörtülü bacılarıma saldırdılar."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Direnişi'nden bu yana kullandığı ayrıştırıcı, ötekileştirici, kutuplaştırıcı dili hekimler olarak kaygıyla izliyoruz.

Dün Gaziantep Mitingi'nde Berkin Elvan'la ilgili söylediklerini dinlediğimizde ise dehşete kapıldık. 

Normal/de hiç kimse çocuklarını kaybetmiş iki aileyi karşı karşıya getirmeye çalışmaz.
Normal/de hiç kimse ekmek almaya giderken polis tarafından başından vurulan, 269 gün ölümle pençeleştikten sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki bir çocuğu terörist ilan etmez.
Normal/de hiç kimse oyun çağında öldürülen bir çocuğun mezarına konan oyuncak misketleri "demir bilye" olarak çarpıtmaz.
Normal/de hiç kimse daha iki gün önce evlâdını toprağa vermiş bir anneyi miting meydanında yuhalatmaz.

Bizler hekimiz.
İnsanın bin bir ruh halini, bin bir duygu durumunu biliriz.
Başbakan Erdoğan'ın duygu durumundan endişe duyuyoruz.
Fevkâlâde endişe duyuyoruz.
Kendisi, çevresi, ülkemiz adına endişe duyuyoruz.
Endişemizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ

Başbakan'ın son dönem siyaset tarzına bir bakın ve elinizi vicdanınıza koyun, endişelenmekte haksız mıyız?

Bu yazının dip notu: Sevgili Yüksel Baysal her üç günde bir köşesinde "seçimlerde CHP" üzerine değerlendirmeler yapıyor. Elbette yapacak. Ama her değerlendirmesine CHP'nin bu seçimlerde "sağ aday tercihini ve Cemaat yakınlaşması"nı uygun görmeyen solculara "çakarak" başlaması ve bitirmesi de kendisi ve değerlendirmeleri açısından ayrı bir handikap. Bu durumun psikopolitik analizini seçim sonrasına bırakıyorum. Unutmazsam bir ara yazarım.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.