SON DAKİKA
Hava Durumu

Coğrafya kaderdir

Yazının Giriş Tarihi: 30.06.2016 09:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2016 09:30

Yalan içinden yalan çıkıyor. Ne yapılan açıklamalar, ne izlenen yol doğru, ne de ikna edici bir amaç var ortada.

Nedir bu olanlar, çoluğu çocuğu, kendi dünyasında yaşayan insanı ölümün içine atmalar. Bırakmıyorlar insanlar kendi ömürlerini tamamlasınlar.

İnsanoğlu bu kadar kötü olabilirmiş meğer. Sevgi, merhamet sonradan monte edilmiş, acımasızlığın üzerini örten kandırmacalarmış meğer. Neymiş bu dünyanın efendisi Ademoğlunun alametifarikası bilemedik.

"Coğrafya kaderdir" demiş İbni Haldun. Her çağda doğruluk değerini koruyacak bu cümle. Aynı kültürden, inançtan, gelenekten, ideoloji vs adı her ne ise, herkes ucundan kıyısından aynı suda yüzecek demektir. Acıysa acı, kederse keder. Payına düşen kaderi olacaktır.

Aynı güneşe uyansak dahi dünyanın diğer ucundaki başka coğrafyalarda yaşayanlardan başka bir gecede kapatacağız gözlerimizi. Çünkü gücü elinde bulunduranlar (İnanç, iktidar, ekonomik vb.) planlarıyla kendi coğrafyalarını satanlarla anlaşmalarını yapmış ve gecenizi gün bitmeden karartmaya çoktan başlamış olacaklardır bile.

Adına terör deyip bir soyut kavramın içine tüm günahları sığdırmak ne kolay değil mi? Alınan her kararla, atılan her imzayla, verilen her tavizle, öpülen her etekle beslendiğini, bu ölümlerin cana geldiğini artık uçan kuş biliyor.

Halkının kanlarıyla beslenen vampirler ülkesiyiz. Çürüyoruz. Yoksulluğun, işsizliğin, cahilliğin, mutsuzluğun üzerlerine kan dökülüyor. Acımızdan bütün bunları görmeyelim diye.

Oysaki çok uzun zaman önce Platon, devletin kurulmasının amacını bütün toplumun mutluluğunun sağlanması olarak görmüş, "biz devletimizi, bütün topluma birden mutluluk sağlasın diye kuruyoruz. Yoksa bir sınıf, ötekilerden daha mutlu olsun diye değil" diyerek neredeyse bir masaldan söz etmiş.

Ona göre "kötü denen şeyler, adaletsizler için iyidir, adaletliler içinse kötüdür; iyi denenler de iyiler için gerçekten iyi, kötüler için kötüdür.(...) Ülkede biri çıkıp, kötü oldukları halde hoş bir yaşam süren bir takım insanların bulunduğunu ya da yararlı ve kazançlı şeylerle adaletli şeylerin başka başka şeyler olduğunu söylerse, ona hemen hemen en büyük cezayı verirdim."

Biz en büyük cezayı kendimize verelim. Bu coğrafyada yaşarken kaderimizi kimlerin ellerine teslim ettik diye.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.