SON DAKİKA
Hava Durumu

Yapay zeka ve yalın

Yazının Giriş Tarihi: 25.12.2019 07:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.12.2019 07:46

Son yıllarda  dünyada ve ülkemizde yapay zeka tartışılmaya başlandı. Kimileri yapay zekanın insan gücünü azaltarak işsizliğe yol açacağını, kimileri ise büyük fırsatlar doğuracağını öngörüyor.

Peki nedir yapay zeka?

Yapay zeka, yazılımsal ve donanımsal sistemler bütünü olup, insansı davranışlarda (mantık, davranış, algılama, konuşma gibi)  bulunan insansı bilgisayarlardır. Yapay zeka kavramı "Makine öğrenimi" ve "Derin öğrenme" kavramlarını kapsar.

Derin öğrenme ve makine öğrenimi birbirlerine oldukça benzer yapılardır. Derin öğrenme, beynimizdeki nöronlar gibi çalışır. Makine öğreniminde örneğin üzümün özelliklerini biz tanıtırken, derin öğrenmede kendi kurallarını kendisi oluşturur; hangisinin muz hangisinin üzüm olduğunu kendi işlemleriyle ayırt eder.

Yapay zekada algoritmaları kendi kendine öğrenmesi, öğrendiklerini geliştirmesi ve sunması söz konusudur. Google'daki yüz dilden fazla tercüme etme hizmetini örnek olarak verebiliriz. Kesinlikle bir insanın yapamayacağı  ve yerine getiremeyeceği bir işlem. Ama yapay zeka mantığı ile Google bunu başarmış durumda, tabii ki daha gelişmeye ihtiyacı var.

Peki yalın bunun neresinde?

Yazılarımda defalarca ifade ettiğim yalın bakışın temelindeki süreçlerde sekiz israfı ayıklayarak iş süreçlerinde bunlardan arınmak ve en önemlisi bu sekiz israftan "hata"ları engellemek en önemlisidir. Yapay zeka ile iş süreçlerimizdeki işte bu başta "hata"lar olmak üzere gereksiz iş, işlem, bekleme, taşıma, hareket, stoklar, insan potansiyeli tamamen ortadan kalkacaktır.

Yapay zeka mantığı ile Google dil çevirme yeteneği ile başta zaman olmak üzere, hareket, bekleme, iş, işlemden tasarruf ediyor ve büyük ölçüde hatalardan arınıyoruz.

Gelecekte yalın günler bizi bekliyor, çok uzak değil, yakında...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.