SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın yönetimi öğrenmek ve ona direnmemek!

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2020 01:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2020 01:07

Hastanelerin değişen yapılanması ve çatısı altında sadece doktor ve hemşirelerin değil farklı sağlık profesyonellerinin çalışması, sağlık dışı kişilerin de bu hizmetin önemli bir parçası olmasıyla hastanelerde farklı bir yönetim anlayışına ihtiyaç duyulmuştur.

Hastanelerin değişik alanlarında çalışan profesyoneller artarken bu kurumlar hem niteliksel olarak hem de yasal olarak pek çok çeşitlere büründü. Yeşil hastane, akıllı hastane, yalın hastane, akredite hastane gibi. Devlet hastanesi, şehir hastanesi, vakıf hastanesi, özel hastane gibi.

Ne tür olursa olsun bu hastanelerin yönetiminin temel hedefi çalışanın, hasta ve hasta yakınlarının memnuniyeti kadar hastanelerdeki verimliliğin en üst düzeyde sağlanmasıdır.

Günümüzde hasta ve hasta yakınlarının memnuniyetsizlik nedenlerine göz atılacak olursa bunların; ödeme güçlüğü, maliyetlerin yükselmesi, ilgi ve alakanın azalması, verilen hizmetin kaliteli olmaması gibi konular olduğu görülür. Çalışanlar tarafından bakıldığında ise  ücret düşüklüğü, çalışma koşullarının arzu edilir seviyede olmaması, hasta ve yakınları  ile iletişim bozukluğu, fiziksel şiddete kadar giden istenmeyen durumlar sayılabilir.

Bunların giderilmesi için yasal zorunluluklardan kaçınılmaması şartı ile bu sorunların yalın bakış ile kök sebeplerine inmek gerekir. Bunun için ise başta hastane yöneticileri olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının yalın araçları öğrenip uyguluyor olması gerekir. Öğrenme ve uygulama konusunda direnç göstermemek gerekir. Bunun yerine bu öğrenme ve uygulamalarda tüm hastane çalışanları öncü ve istekli olmalıdır. Sonuçta elde edilecek kazanımlar hastaneye, hastane çalışanlarına ve en önemlisi hasta ve hasta yakınlarına dönecektir.

Direnç sebeplerine gelince; çok da haksız değil sağlık çalışanları...

Çünkü meslek sahibi olana kadar ki dönemde eğitimlerinde ve kariyer hayatlarında bu konuda herhangi bir ders almamışlar ve deneyim kazanmamışlardır. Katettikleri bu aşamalardan sonra iş yapış modellerine yalın çalışmaları yerleştirmek ve içsellendirme zorluğu yaşanmaması imkansız gibi bir şey. O nedenle haksızlar dememek lazım. Bu yalın sağlık çalışmalarının sonuçlarının hem kendilerine hem de hasta ve yakınlarına olan kazanımlarını ispatlamak ve inandırmak gereklidir. İşte burada yalın sağlık ile uğraşanlara önemli bir ödev düşüyor, dolayısıyla hastane yöneticilerine...

O halde direnmek yerine öğrenmek gerekiyor hastane yönetimini. Hastane yönetiminde yalın yönetimi atlamamak ve tüm sağlık çalışanlara aşılamak gerekiyor.

Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki; yaşadığımız pandemi sürecinde yalın uygulamalar konusunda yol almış hastane yöneticileri ve sağlık çalışanları bu dönemi daha başarı ile yönetebilmişlerdir. Tesis ile ilgili pandemiye özgü düzenlemeler, çalışanlara ait programlamalar, hasta ve hasta yakınlarına yönelik planlamaları başarı ile gerçekleştirmişlerdir.

Unutmayalım; virüse karşı savaşta hastaneler önemli kaleler ise onları yönetmek için yalın sağlık konusunda deneyimli komutan ve askerlere yani sağlık yöneticilerine ve çalışanlara ihtiyaç vardır.

Yalın sağlığa direnmeyelim, öğrenelim, öğretelim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.