SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın Yaklaşım ile geleceğe yatırım

Yazının Giriş Tarihi: 12.12.2018 01:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.12.2018 01:56

Her sektörde insan faktörü söz konusu olduğu için hataların önüne geçmek zordur. Bu nedenle karşı tarafın memnuniyetsizliklerinin yanı sıra üretenin de memnuniyetsizliği had safhadadır.

O halde bu sorun nasıl çözülecek?

Kurumsallaşmış sektörler geliştirdikleri iş süreçleri ve algoritmalarının var olduğu kalite yönetim sistemiyle ve yalın iyileştirmelerle hataların önüne geçip rakiplerini geride bırakabilmişlerdir. Ancak sıfır hatayı henüz yaklayamamışlardır. En iyi haliylen bile Altı Sigma seviyesindeki bir iş süreci milyonda 3.4 hatayı öngörmüştür. Yani hata hala sıfır değildir.

Gelişmekte olan robotik teknoloji ve yapay zeka çalışmaları da çok geç olmadan yanıbaşımızda var olacaklardır. Deniyor ki; robotik teknoloji ve yapay zekayı geliştiren de neticede insandır. Hatayı yapan insan, hataları bilen insandır ve bu nedenledir ki yazılım programını ve kodlamayı daha başarılı bir şekilde yani hataya neden olamayacak robotik teknoloji ve yapay zekayı üretebileceğini akla getiriyor. Bu teknoloji ile işi sunan ve işten hizmet alan her iki tarafın hatayı yaşamaması ve bunun sonucunda her iki tarafın memnuniyetinin yükseleceğine şüphe yoktur.

Yalın Yaklaşımda ise hata sekiz israftan en önemlisidir. Çok önemli bir faktörüdür, verimsizliktir, ziyandır. Hele ki bu sağlık sektörü olursa hastanın hayatını dahi tehdit edecek kadar vahimdir.

Dünyada sağlıkta  robotik teknoloji ve yapay zeka gelişmeleri devam etmektedir. Ülkemizde de pek çok sağlık kurumuna girmiştir.

Peki nedir bu teknolojinin sağladığı avantajlar?

Hataları azaltmakta, insan gücünden kazanç sağlamakta, hasta ve sağlık yönetiminin memnuniyetini artırmakta, yani yalın yaklaşımın ana hedeflerini sağlamaktadır.

O halde sağlık sektörü gerek yöneticileri gerekse çalışanları yani doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli ve sağlığın destek birim çalışanları değişime gereksinim duymalıdırlar. Gelecek sağlık sektörü bioteknoloji, biomühendislik, bilişim teknolojileri yönünden daha güçlü çalışanlara ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle yalın  yaklaşım mantığı ile sağlık eğitim programları bu yönde revize edilmelidir. Aksi takdirde gelişen dünyada geride kalmaya veya yok olmaya mahkum olmak an meselesidir.

Robotik teknoloji ve yapay zekanın var olabilmesi için gerekli olan bioteknoloji, biomühendislik ve bilişim teknolojileri ile birlikte sağlık eğitimlerinde geleceğe hazırlık yapalım, önlem alalım.

Yalın sağlıkla kalın...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.