SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın sağlık ve 'Sigma 7'

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2020 07:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2020 07:05

Kusurlu bir üretimin, hatalı iş yapmaktan ötürü geliştiğini hepimiz biliyoruz. Üretim sektöründe yapılacak hatalar ile hizmet sektöründe hele sağlık sektöründe yapılacak yani insanoğlu üzerinde yapılacak hataların yol açacağı etkiler aynı değildir. Çünkü sağlık sektöründe yapılacak hatalar insan hayatını tehdit eder, tedavi edilebilir bir kusura neden olması yanında geri dönüşümsüz sakatlığa ya da ölüme neden olabilen durumlara yol açabilir.

Hiçbir sağlıkçı hata yapmak istemez ve bilerek hata yapmaz.

Peki bu hataları engelleyen yöntemler var mıdır?

Hatayı önleyici sinyal sistemleri var mıdır?

Bu önemli noktaya yalın düşünürler çözüm getirmiştir.

Ölçmeden iyileştiremezsin felsefesi ile öncelikle sağlıkta yapılan hataların raporlandırılması ve güvenlik bildirimi yapılması şarttır. Bunun için de hastanelerde çok iyi bir kalite yönetim sistemi yerleştirilmeli, çalışanların iş kültürü bu yönde geliştirilmeli ve güvenlik raporlama konusunda cesaretlendirilmelidir. Hataların ölçülmesi ardından üzerinde yapılacak iyileştirmelerin önemi yadsınamayacak kadar büyüktür.

Sigma eski Yunana alfabesinin 18. harfi olup ismi bir ölçme ve istatistik aracına verilmiştir. Ve 7'ye kadar seviyelendirilmiş ve anlam yüklenmiştir. Sigma 1 seviyesi, milyon işlemde 691 bin 462 hata demek olurken, Sigma 7 seviyesi ise milyon işlemde 0.01 hata demektir. Sağlıkta milyonda 0.01 kadar düşük hata dahi kabul edilemeyeceğini var sayarsak, bugün sağlıkta gerçekten hatalar bu kadar düşük oranda mıdır?

Klasik söylemleri hepimiz biliriz.

Hatasız kul olmaz...

Hata insana mahsustur...

İnsanın olduğu her yerde hata vardır...

Konu sağlık yani insan hayatı olduğunda bu cümlelerin ve söylemlerin kesinlikle kabul edilecek bir tarafı yoktur. Sağlıkta milyonda "0.01" kadar düşük hata bile değil, "0"hata olmalıdır.

Tüm hastaneler ve hastane yöneticileri bu hataların peşinden gitmeleri için önce ölçmeleri, her ne işlemde hata yapıldı ise sigma seviyelerini belirledikten sonra en iyi Sigma seviyelerine çıkmaları için yalın araçlarla yalın iyileşmeler başlatmalıdırlar.

Hatasız yalın sağlıklı günler dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.