SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın sağlık ve kuşak farkı

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2019 01:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2019 01:47

Toplumda kuşaklar arası anlaşmazlık ve tartışmalar yıllardır sürüyor. Aile ve çalışma ortamlarında göze çarpan bu çatışmaları çoğumuz yaşadı ve hala yaşıyor.

Bu çatışmaların köklerine inildiğinde önemli faktörlerin başta teknolojik gelişmeler olmak üzere gelişen ve değişen dünya olduğu göze çarpıyor.

Aileler ve çalışma ortamlarında genellikle üst kuşak yönetici ya da ebeveyn, alt kuşak çalışan ya da çocuk, torun olunca ve kuşaklar birbirlerini anlayamayınca anlaşmazlıklar  ortaya çıkıyor.

İster aile ister çalışma ortamları olsun kuşakların iyi tanımlanması ve anlaşılması huzur ve verimlilik açısından zorunluluk gibi görünüyor.

Çalışma ortamlarından hastaneyi ele alırsak durum daha da ciddi. Çünkü kuşak farklılıklarına çeşitli meslek gruplarını barındıran yapının bir de sağlık çalışanlarının yarattığı süreçlere şahitllik eden hasta ve hasta yakınları da eklenince çatışmanın derecesi daha da yükseliyor. Böylece anlaşmazlıkların kök sebeplerinden biri olarak kuşak farkı karşımıza çıkıyor.

Nedir bu kuşaklar?

1946 yılından önce doğanlar sessiz, gelenekçi kuşak, 1946-1964 yılları arasında doğanlar bebek patlaması kuşağı, 1965-1979 yılları arasında doğanlar X kuşağı, 1980-1994 arasında doğanlar Y, milenyum kuşağı, 1995-2012 arasında doğanlar Z kuşağı, 2013-2030 yılı arası doğanlar ise alfa kuşağı olarak tanımlanıyor ve her kuşak birbirinden farklı özellikleri ile dikkat çekiyor.

Bunların arasında genç ve geleceğimiz olan Z kuşağını tanımak en önemlisidir:

Z kuşağına ait olanlar bağımsız, özgür ve bireyseldirler. Onlara göre mümkün olmayan hiçbir şey yoktur. Kural tanımazlar. Hayallerinde başkalarının değil kendi serüvenleri vardır. Hayatlarında çaba, özveri gerektiren işlere yer yoktur. Z kuşağının en önemli özelliği doğumlarından itibaren teknoloji ile büyümeleridir. Tüm teknolojik figürler Z kuşağını hem sosyal hem bilimsel olarak daha öne taşıyacaktır. Z kuşağı sadece sessiz gelenekçi kuşak ve bebek patlaması kuşağı ile değil X ve Y kuşağı ile de çatışmalara girmektedir.

O nedenle herkesin hangi kuşakta ise diğer kuşakları çok iyi tanıması gerekmektedir.

Peki yalın bunun neresinde?

Yalın bakışta en önemli israflardan biri de insan yeteneğidir. Beraber olduklarımızın verimliliğini artırmanın yolu ise beraber olduklarımızı iyi anlamaktır. Dahil olduğu kuşak özelliğini de göz önünde bulundurmak gerektiği ortay çıkmaktadır. Yani insan kaynaklarımıza ve yöneticilerimize çok iş düşüyor bu konuda .

Robot ve sanal merkezli alfa kuşağı tanımlaması ise teknolojik olarak gelişmekte olan dünya ile birlikte tanımlanmaya başladı bile.

Huzur ve verimlilik  için yalın ve kuşak farkını dikkate almaya değer.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.